Blog

Eivät sudet ole syyllisiä


image not found

Eikä niin varmasti juuri kukaan ajattelekaan. Susi on hieno eläin ja kuuluu Suomen luontoon – paino sanalla luontoon. Valitettavia asioita on viime aikoina tapahtunut sekä ihmisille että susille, mutta niitä vaan maailmassa ja luonnossa tapahtuu jatkuvasti. Jos ihmiset eivät tälle asialla mitään tee, niin ikäviä asioita tulee tapahtumaan pian lisää ja enemmän kuin tähän saakka. Oikeus otettiin jo nyt omiin käsiin ja rikos kohdistui onneksi vielä vain susiin. En usko, että kaukana on sekään hetki, että joku kohdistaa tuskansa johonkin, jonka mielipide on eri kuin hänen omansa. Yhtä todennäköinen tapahtuma on, että susi tappaa ihmisen tai tapahtuuhan näitä tapauksia maailmalla aina aika-ajoin. Susi on tappanut viimeisen 50-vuoden aikana maailmassa 17 ihmistä eli ei mitenkään erityisen todennäköinen syy kuolla kuitenkaan. Merkittävämpi asia on suden pelon aiheuttama vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Tämä näkökulma on mielestäni erittäin vakava.

Ihminenkin osa luonnon ravintoketjua

Luonto ei oikein tunne sellaista käsitettä kuin lajien välinen kaveruus, vaan siellä kaikki ovat ravintoketjun osia. Ihminen on ollut sudelle vihollinen ja susi on tottunut sitä kaihtamaan, nyt on selvästi tapahtunut tässä asiassa muutos. Suomen susipopulaatio on muuttumassa suuntaan, joka ei ihmistä osaa pelätä ja ihminen muuttuu suden ravinnoksi – joku tulee olemaan väistämättä ensimmäinen. Minun luonnontuntemukseen ei sovi sellaista ajatusta, ettei susi ihmistä söisi. Varmasti syö, jos se ei pelkää oman nahkansa puolesta. Ei ihminen varmasti suden mielestä poikkea poron tai hirven vasasta millään muulla tavalla kuin sillä, että evoluutio on ne aikoinaan opettanut, että tuo poron vasa, jolla on yksi pitkä sarvi, ampuu kohti. Nyt evoluutio on muuttanut jo pitkään sutta toiseen suuntaan. Itse olen viettänyt aikaani todella paljon metsässä. Parhaimpana vuonna olen yöpynyt metsässä arviolta n. 130 vuorokautta. Ikinä en ole sutta nähnyt eli uskon, että ”normaali” susi osaa kyllä ihmistä vielä pelätä. Susikannan muutosta mielestäni kuvastaa hyvin Halsuan tragedia. Miehet lähtevät susijahtiin ja tappavat kolme sutta. Kolme suurpetoa päivässä!! Keskimäärin suomalainen kanalinnustaja saa saaliiksi yhden kanalinnun kolmessa päivässä. Kanalintuja on sentään Suomessa 27 lintua/km2 – sudella vastaava suhdeluku on 0,00039 sutta / km2. Nämä eivät tietysti ole vertailukelpoisia lukemia, mutta antaa ainakin minulle hieman ajattelemisen aihetta.

Luonnon prosessit ovat yksinkertaisia

Ratkaisuvaihtoehtoja on esitetty monia. Itse olen lain vaalija, enkä hyväksy oikeuden omiin käsiin ottamista missään tilanteessa – no, eipä minun hyväksyntää kyllä kukaan ole kysymässäkään. Toinen esitetty ratkaisu on susien siirteleminen. Välillä niitä ehdotetaan siirrettäväksi kehäkolmosen sisäpuolelle, välillä taas jonnekin harvaan asuttuun kairaan. Tämä on toinen ihmeellisyys, jota en ole koskaan ymmärtänyt. Ihminen menee vangitsemaan ja käsittelemään villielämiä. Laitetaan pantoja, merkitään eläimiä ja tehdään jos minkälaista tutkimusta. Viela sen ummartaa, jos somelainen vahan pulluja rengastaa, mutta petoeläinten kanssa kaveeraaminen isommassa mittakaavassa ei kyllä tuota kenellekään mitään hyvää. Eläin kokee valtavaa stressiä joutuessaan toisen eläimen käsittelyyn – voisin väittää, ettei yksikään eläin selviä vaurioitta ihmisen käsittelystä. Lisäksi se totuttaa eläimiä ihmisiin, joka ei ole oikein. Luonnossa eri eläinlajien välinen kommunikaatio on tappamista – joskus harvoin seksiä. Luonto ei ole rakentanut prosessiaan kovin monimutkaiseksi eri lajien välillä. Luonnossa ei ole muilla kuin ihmisellä tarvetta kehittää koko ajan prosesseja tehokkaammiksi ja toimivimmiksi.

Pihasudet tapettava – muista kova rangaistus!

Mikä sitten olisi ratkaisu ongelmaan? Yhden kuulemani ratkaisun ostan täysin – tappaminen. Susia pitää alkaa tappaa systemaattisesti. Systemaattisuudella tarkoitan, että ne yksilöt, jotka ovat ihmiseen tottuneimpia, tulee tappaa. Tähän olisi helppo tehdä lakikin. Sanotaanko vaikka, että kaikki sudet jotka tulevat 500m lähemmäksi vakituisesti asuttua kiinteistöä, saa tappaa. Tietysti oletan, että muuten ovat kaikki luvat kunnossa aseen hallussapitoon ja riistan pyytämiseen sekä lain kirjain täyttyy yleisestä turvallisuudesta. Tämä johtaisi siihen, että ensimmäisenä vuotena ammuttaisiin ehkä reilut kymmenen sutta, toisena vuonna enää muutama ja sittenpä rohkeimmat yksilöt olisivatkin jo kuolleet, eivätkä olisi enää sukuaan ja tapojaan jatkamassa. Evoluutio taas puolestaan näyttäisi nopeasti sudelle paikansa Suomen luonnossa. Suomessa susia lienee 100-200kpl – se ei ole paljon, kyllä tänne paljon enemmänkin susia mahtuu, mutta ei yhtään sellaista, joka uskaltaa tulla asutuksen pariin. Venäjällä susia on arviolta 30 000 yksilöä eli vaaraa susien suvunjatkajista ei ole. Vastapainoksi voitaisiin säätä vielä kovemmat rangaistukset, jos susi tapetaan määritetyn raja-alueen ulkopuolella.

Itse en hirveästi ole keräyksiin innostuva ihminen – pois lukien Suomen sotaveteraanit. Alla on kuitenkin tiedot, jos haluat osallistua Halsualla kuolleen Erkki Tuominiemen omaisten tukemiseen. Keräykselle on viranomaisten lupa ja halutessaan voit osallistua parhaaksi katsomallasi summalla – tällä hetkellä haarukka lienee 10-150EUR ja tuotto on nyt n. 25000EUR. Tärkeämpää kuin raha on luonnollisesti osanotto sekä tämän viestin jakaminen, jos olet kanssani samoilla linjoilla, mutta rahallistakin tukea voit antaa halutessasi pojan ja lesken käyttöön.

Pankki: Halsuan Osuuspankki

Tilin haltija: Saku Tuominiemi

Tilinumero: 503303-562725

Viite:  Naapuriapukeräys Erkki Tuominiemen kuolemantapauksen johdosta perheelle.

 

-Markku-


Leave a comment

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.