Blog

Valitse taistelusi tarkoin – ovatko vanhukset sinulle oikeasti tärkeitä?


image not found

Yhteiskuntamme on nyt osoittanut, että jos on halu tehdä asioita, se ei ole rahasta tai ajasta kiinni. Kaikki on mahdollista – ihan kaikki!

Nyt löytyi tahto panostaa vanhusten hoivaan ja hoitoon

Itse en edelleenkään ymmärrä nyt tehtyjä suhteettoman suuria toimenpiteitä. Toimenpiteiden kokoluokka Suomessa on satoja miljardeja euroja rahaa, valtava määrä kaatuvia yrityksiä, työttömyyttä, sosiaalista eriarvoistumista ja muita sosiaalisia ongelmia. Lähes sataprosenttisesti kohteena on vahusten hoitaminen. Koronaviruksen hengenvaaralliset vaikutukset kohdistuvat pääasiassa vanhuksiin ja toimenpiteillä joitakin heistä pystytään pelastamaan enemmän – näin on ainakin annettu ymmärtää. Tämä on suurta hyvyyttä yhteiskunnaltamme, mutta missä oli huoli vanhuksistamme kaksi viikkoa sitten? Ja vielä tärkeämpää – onko huolemme yhtä suuri vanhuksista vielä puolen vuoden päästäkin? Huoli todennäköisesti katoaa, koska huoli ei liene tällä hetkellä yleisesti vanhuksista, vaan jokaisella on huoli enemmän omasta itsestä sekä läheisistä. Tämän takia on syntynyt paniikki ja paniikkireaktiot.

Voiko joku perustella koronapandemian toimenpiteiden jälkeen, että vanhuksia jää hoitamatta, koska ei ole riittävästi resursseja?

Vanhusten hoidossa on paljon ongelmia, eivätkä ne poistu nyt panostettavien miljardien myötä. Kotihoito ei syrjäseudulla ole mahdollista lähellekään kaikille vanhuksille ja hoitajamitoituksen myötä kotihoidon tilanne tulee huononemaan entuudestaan. Eikä tilanne ole hoitolaitoksissakaan riittävän hyvä. Mistä saadaan uuden hoitajamitoituksen (0,7) hoitajat, kun työ on raskasta, työtä ei arvosteta, eikä siitä makseta hyvin? Tämän asian kuntoonlaittaminen maksaa satoja miljoonia – ei satoja miljardeja. Tähän saakka rahaa ei ole ollut. Voiko joku perustella koronapandemian toimenpiteiden jälkeen, että vanhuksia jää hoitamatta, koska ei ole riittävästi resursseja? Kuten nyt nähdään – rahaa ja aikaa on ja silloin saadaan myös resursseja, JOS halutaan.

Arman Alizad on tehnyt vaikuttavia dokumentteja aiheesta. Koostin niistä (luvatta kylläkin) lyhennelmän tähän, koska ihmisillä ei ole kuitenkaan aikaa katsoa dokumentteja kokonaan – on varmasti muuta tärkeämpää.

Hoiva

Tiivistelmä – Arman Pohjantähden alla

Jos sinulla kuitenkin on aikaa, niin katso koko dokumentit:

 

Mihin kohtaan arvojesi listassa vanhusten hoiva sijoittuu?

Mitä pitää tapahtua, että tämänkin kevään jälkeen säilyy kiinnostus pitää vanhuksista hyvää huolta? Tarvitaan kansallinen herääminen siihen, mikä on tärkeää! Pitäkäämme tämän hetken tahtotila yllä jatkossakin:

  • Oma ansiotaso ei ole tärkeää. Jos tarvitaan selkeä tasokorotus hoitajien palkkoihin, jotta alalle saadaan lisää arvostusta ja kiinnostusta, omastani saa ottaa!
  • Julkisten varojen käytölle ei ole kattoa, jos sillä parannetaan vanhusten hoivaa. Olen valmis tinkimään omista palveluistani ja maksamaan lisää veroja!
  • Kalenterini ei tule olemaan koskaan tekosyy, etten auttaisi vanhuksia. Voin tarvittaessa pyyhkiä seuraavat kaksi kuukautta tyhjäksi, jos vanhusten tarve sen vaatii!

Vanhusten hoivan kuntoonsaaminen ei vaadi sen kummallisempia toimenpiteitä kuin nyt olemme olleet valmiita tekemään. Pidetään tämä arvo tärkeänä kriisin jälkeenkin!

Valitse oikeat taistelusi

Itse yritin taistella mielipidevaikuttamisella aikani suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta, koska ajattelen nyt tehtävien toimenpiteiden seurausten olevan vielä karumpia kuin itse viruksen seuraukset. Se taistelu oli turha. Paljon toki sain tukea ajatuksilleni, mutta työn ja yrittäjyyden osalta kaikkein pahin on nyt tapahtunut. Taistelua ei kannata jatkaa. Taistelu osaltani on loppunut – on tärkeää valita oikeat taistelut ja vaikka mielipiteeni itse asiaan ei ole muuttunut, lopetin jo pari päivää sitten kaiken kommentoinnin asian suhteen somessa. Jo SunTzu totesi 400 e.a.a.:

  • ”On tiedettävä missä ja koska taistelu käydään”
  • ”Voittoisa on se, joka tietää koska voi käydä taisteluun ja koska ei”
  • ”Voittoisa on se, jonka joukkoja yhdistää yhteinen päämäärä”
  • Voittoisan sodan perusedellytys on kansan yhtenäisyys”

SunTzu totesi muuten myös 2400 vuotta sitten, että ”ainoa vakio on jatkuvat muutos”. SunTzu:lla oli pelottavan paljon tähänkin hetkeen sopivia viisauksia, niitä voit lukea halutessasi täältä: Suuret sotajohtajat – SunTzu & MarkkuSun

Päästä irti Koronasta!

Kehoitan myös sinua seuraamaan SunTzuta ja MarkkuSunia. Luovu taisteluista, jotka eivät nyt vie sinua eteenpäin. Jos Korona ei kuulu sinun perustehtävääsi – päästä siitä irti! Uutiset kerran päivässä riittää ja tietysti annettujen helppojen ohjeiden noudattaminen. Mieti mitä voit tehdä työpaikkasi eteen. Oletpa palkansaaja tai yrittäjä – nyt katse eteen ja ylös! Paljon voi tehdä jo nyt tappioiden minimoimiseen sekä uuteen alkuun valmistautumiseen. Otetaas taas SunTzu:ta ”Se joka ensimmäisenä ottaa haltuunsa taistelukentät ja odottaa vihollista on levossa, se joka saapuu näyttämölle myöhemmin ja ryntää taisteluun on uupunut.”   

Tämä kyky on tärkeä myös työelämässä. Asiat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan

  • Asiat, joita et voi päättää, etkä voi niihin vaikuttaa
  • Asiat, joita et voi päättää, mutta voit niihin vaikuttaa
  • Asiat, joihin voit vaikuttaa ja päättää

Pysähdy työarjessakin ajoittain pohtimaan, mihin kategoriaan mikäkin asia kuuluu.

Jos vanhukset ovat sinulle tärkeitä – auta heitä!

Myös vanhusten hoivan suhteen voit tehdä jotain konkreettista. Itseäni vaivaa kovasti se, että omien vanhempieni auttaminen on käytännössä haastavaa, enkä kykene tekemään niin paljon kuin haluaisin. Armanin kannustamana ajattelen kuitenkin, että jonkin vanhuksen arkea voin silti kyetä ilahduttamaan ja niinpä otin yhteyttä lähimmän hoivakodin johtajaan. Sain vastauksen muutamassa minuutissa:

”Hienoa, että olet meidät huomannut ja pysähtynyt erittäin tärkeän asian tiimoille. Teemme täällä työtä sydämellä ja haluamme paneutua jokaisen asukkaan toiveisiin, mieltymyksiin ja tottumuksiin niin hyvin, kuin se on mahdollista. Vapaaehtoiset auttajat ovat tervetullut lisä joukkoomme ja olemme tehneet työtä monella saralla jo pitkään muutamien auttajien kanssa. Varmasti meiltä löytyy halukkaita ulkoilemaan ja koiraa rapsuttelemaan jatkossa.

Nyt elämme todellakin haastavassa tilanteessa maailmanlaajuisesti. Kaikki vierailut ja lähikontaktit ulkopuolisiin toimioihin olemme siis toistaiseksi asukkaiden ja henkilökunnan terveyden suojelemiseksi lopettaneet. Voimme olla yhteydessä uudelleen, kun tilanne niin sallii. Kiitos vielä uudelleen yhteydenotostasi ja hyvää vointia sinulle. ”

Mieti sinäkin tätä vaihtoehtoa. Armanin sanoin – mitä yksi tunti viikossa merkitsee sinulle ja mitä se voi merkitä yksinäiselle vanhukselle – vaikkapa yksi shakki- tai tuppimatsi? Nyt meillä monella on esimerkki, että aikaa löytyy vaikka koko kuukausi kerralla! Ja tiedän, että moni kyläläinen siellä Lapissa käy myös ilahduttamassa omia vanhempiani, jotka ovat kotihoidon ulottumattomissa. Älyttömän suuri kiitos siitä teille! Yritän laittaa itse jatkossa tämän hyvän kiertämään myös täällä keskemmällä Suomea.

– Markku –


Leave a comment

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.