Olisiko aika antaa tilaa tunteille?
Kirjoitettu
09.05.2014
Hyvinvoinnin Suurlähettiläättunnelukko
Jatketaanpa oikeutuksen jälkeen tunnelukosta alistuminen.
Etkö ilmaise tarpeitasi ja mielipiteitäsi avoimesti, koska et pidä niitä tärkeinä? Oletko mieluummin mieliksi kaikille? Pelkäätkö, että joku kritisoi ja torjuu sinut jos ilmaiset omat näkemyksesi? Jos tuntuu tutulta, voi sinua kalvaa alistuneisuuden tunnelukko.
Turhautuminen tuottaa vihaa
Jos et pysty ilmaisemaan avoimesti itseäsi, tarpeesi eivät tyydyty ja alat turhautua. Turhautuminen puolestaan tuottaa vihaa, vaikka et ehkä edes tunnista sitä. Jossain vaiheessa viha purkautuu ja alat kompensoida alistumistasi. Tarvitset vihan oikeuttaaksesi tunteesi ja voidaksesi ilmaista itseäsi. Vihan kanssa ilmaisu ei ole aina mitään kaunista katseltavaa tai sitten se on sitä julminta vihan ilmaisua eli mykkäkoulua ja toisen huomiotta jättämistä.
Viha synnyttää myös halua kapinoida auktoriteetteja vastaan. Mittasi on täynnä, etkä halua päästää enää ketään alistamaan sinua – ylireagoit helposti. Parisuhteessa hakeudut mieluummin turvalliseen rooliin eli sinua kiehtovat hallitsevat sekä määräilevät kumppanit. Koska et osaa ilmaista tunteita ja tarpeitasi, puolisosi saattaa käyttää sinua hyväkseen omien tarpeiden tyydyttämisessä.
Lapsen mielipiteillä ei ole väliä
Alistumisen tunnelukko syntyy, kun vanhempi alistaa lasta. Vanhemmalla on yleensä itsellään tällöin oikeutuksen tunnelukko eli hänen on saatava olla kaikessa oikeassa. Vanhempi kuvittelee tietävänsä lasta paremmin mitä lapsen tulee harrastaa ja kenen kanssa kaveerata, lapsen mielipiteellä ei ole väliä.
Lapsi on yleensä helppo alistettava. Lapsi oppii joustamaan ristiriitatilanteissa, koska pelkää ristiriitoja ja erimielisyyksiä vanhemman kanssa tietäen että hänellä on vaihtoehtona vain alistuminen. Ajan myötä lapsi hukkaa käsityksen siitä, mitä hän itse haluaa. Lapsi tukahduttaa alistavaa vanhempaa kohtaan erityisesti vihan tunteensa ja suuntaa sen muualle. Vihan kohteeksi joutuvat usein viattomat sivulliset kuten sisarukset. Mikäli lapsi on temperamentiltaan tulistuva, saattaa hän kapinoida ja uhmata vanhempaansa. Tappelun jälkeen alistava vanhempi vetää kuitenkin aina pidemmän korren.
Vastuullinen vanhempi pitää huolta lapsen tarpeista ja antaa lapsen ilmaista itseään. Hän osaa ottaa huomioon lapsen tunteet, mielipiteet ja toiveet tarjoten eri vaihtoehtoja. Hän opettaa lapselle oikeuksiaan ja kunnioittaa niitä itse.
Alistuminen, vihaan sitä!
Helppoa kuin heinän teko, kun kirjasta lukee. Alistamiseen varmaan itsekin sorrun – alistumista taidan jonkin verran vihata. Sen olen itsestäni oppinut, ettei minua pysty johtamaan autoritäärisellä tai alistavalla tavalla. Joku hitsaa välittömästi nupissa kiinni! Oppia ikä kaikki, jospas sitä osaisi tuossakin asiassa kehittyä – sopii kokeilla ja haastaa. Jostain syystä mielestäni näen alistamista ja alistumista aika paljon ympärillä. Voikohan tämä johtua kansamme historiasta, olemme olleet lähes koko historiamme toisen valtion alistamana. Vihaa puretaan auktoriteetteihin ja itselle erittäin ulkopuolisiinkin asioihin. Jospa tunteiden ilmaisemisen paikka olisikin paljon lähempänä?
-Markku-
Ajatukset ja paljon suoria lainauksia Kimmo Takasen kirjasta: ”Tunne lukkosi”.
Muita tunnelukkokirjoituksi: Oikeutus, vaativuus, epäonnistuminen, pessimismi
Lue lisää: