Mahdollistaminen: Etabloidaan enablersippiä prosessiin

Kirjoitettu 26.04.2013

Johtamisen näkökulmia on maailma väärällään. Löytyy valmentavaa ja fasilitoivaa johtamista, prosessijohtamista, tavoitejohtamista tai vaikkapa managerointia, leadershippiä sekä followershippiä. Mahdollisesti mahdollistaminen on noissakin mukana, joka tapauksessa pohdinpas hieman tätä koulukuntaa (enablership).

Mahdollistamisen lähtökohtana on, että luodaan työntekijälle mahdollisuus työn suorittamiseen eli luodaan työn tekemisen edellytykset. Mitä kaikkea tulisikaan mahdollistaa, mistä me sen tiedämme? Helpoin osa-alue on tietysti työvälineet – tai ainakin se kuulostaa helpoimmalta. Aina ei ole itsestään selvää, että työvälineet olisivat soveltuvat työn tekemiseen, mutta vähänkään normaalissa työyhteisössä tämä on tavanomaisella kommunikaatiolla helposti mahdollistettavissa.

Jos työvälineet ovat kunnossa, niin seuraavaksi tarvitaan materiaalia, josta luoda jotain tuotosta. Tämän mahdollistaminen on jo astetta haastavampaa. Teollisuudessa tyypillinen ratkaisu löytyy prosessijohtamisesta, mutta luovassa työssä esimiehen taidot ovat varmasti koetuksella ideoiden ammentamisessa ja syöttämisessä.

Mitäs muuta mahdollistaminen on?

Se on varmastikin jotain, johon tulisi käyttää aikaa johtajana ja esimiehenä. Mistä me tiedämme, mihin meidän tulisi esimiehenä aikaa käyttää? No toimenkuvastamme tietenkin, joka nykypäivänä useimmilta meiltä löytyy. Mehän olemme sen yhdessä esimiehemme kanssa tarkasti miettineet ja kuvantaneet. Hetkinen, nyt meni jotain ristiin – minä ja esimieheni olemme miettineet, mitä johdettavani tarvitsevat johtamiseltani. Eikös tämä kuulosta kovin oudolta näkökulmalta. Toinen näkökulma olisi, että johdettavani kertovat, mitä he tarvitsevat, jotta työ olisi tehtävissä mahdollisimman hyvin. Onko tämä sitten sen parempi näkökulma – tiedä häntä, mutta ei se kalpene ainakaan tuon toisen näkökulman rinnalla. Ei ole minulle vaan missään tullut aiemmin vastaan tapa, että alaiset tekisivät esimiehen toimenkuvan – minä laitoin nyt tämän tavan kokeiluun, aika näyttää tuoko se jotain uutta.

Keskustelua tapa ainakin aiheuttaa ja se harvoin vie asioita taaksepäin. Kehityskeskusteluissa on yleensä kohta ”palaute esimiehelle”. Joskus on tullut saatua muutakin palautetta kuin ”ihan hyvin sä vedät”, mutta yleensä tuo osio on kaikkein lyhin. Alaisten tekemä toimenkuva antaa ainakin tähän kohtaan aivan uuden ulottuvuuden. Kysyin alaisiltani toimenkuvan tarkoituksen sekä pyysin määrittämään kolme tärkeintä tehtävääni. Näiden kautta on erittäin antoisa keskustella, mitä määritelmät tarkoittavat käytännössä ja miten sen pitäisi näkyä arjessa.

Vaihtoehtohan on tietysti näyttää powerpointiltakin, että enablership on nyt leadershipissä cool, eiköhän me etabloida tämä meidän prosesseihin ja jalkauteta läpi organisaation. Joo, hyvä idea – laitetaan se TIPpiin!

-Markku-

Lue lisää…