Esihenkilöiden kehitys käytännössä – Hyvinvoinnin Suurlähettiläät
Kirjoitettu 19.01.2024
Millaista on esihenkilöiden kehitys tyypillisesti Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden tapaan?
Esihenkilöiden kehitys: Tavoitteena on oppia ymmärtämään ja muuttamaan omaa toimintaa työyhteisön eduksi
Tavoitteena esihenkilöiden kehityprosesseissamme on kehittää esihenkilöiden johtamiskäyttäytyminen uudelle tasolle, rakentaa parempaa esimieskulttuuria sekä antaa konkreettisia työkaluja arkeen. Valmennamme peilitunneli-metodimme avulla osallistujia tuntemaan paremmin itsensä ja oman toimintansa sekä ymmärtämään sen avulla paremmin johdettaviaan. Muutamme käyttäytymismalleja pysyvästi luomalla osallistujille mahdollisuuksia oivaltaa itsestä ja johdettavista uusia asioita. Jäljitämme ja tuhoamme ajattelemattomat toimintamallit, jotka johtavat meidät ristiriitoihin työyhteisössä aiheuttaen ajan ja energian hukkaa. Tavoitteena ei ole henkilöiden persoonan muutos, vaan muutosjoustavuus omassa käyttäytymisessä. Jokainen on arvokas sellaisena persoonana kuin on. Se ei kuitenkaan oikeuta missään tilanteessa huonoon johtamiseen tai huonoon käytökseen. Jokainen pystyy muuttamaan omaa ulospäin näkyvää toimintaansa muuttamatta persoonaa, arvojaan tai ajatteluaan.
Valmennukset ja työnohjaukset toteutetaan pienryhmissä
Tyypillisesti kehitysprosessiin osallistuu joukko tilaajayrityksen esihenkilöitä. Kokonaisosallistujamäärästä riippuen joukko jaetaan pienryhmiin, jotta osallisuus on hyvä ja käsiteltävät asiat koetaan mahdollisimman omiksi. Valmennuspäivissä ryhmäkoko on tyypillisesti max. 15 henkilöä ja työnohjauksissa max. 10 henkilöä.
Sisältö muotoutuu ryhmän tarpeista – prosessi on vakio, hyväksi todettu ja koettu
Kaikki kehitysprosessimme ovat prosesseina samanlaisia. Tuhannet ihmiset ovat jo käyneet läpi meidän kehitysprosessimme. Ennen kuin aloitetaan yhteinen taival, pyritään osallistujista kaivamaan esille ilmiöt, jotka ovat juuri kyseiselle ryhmällä keskeisiä ja tyypillisiä. Tämä tapahtuu haastattelujen ja erilaisten tutkimusten avulla. Esihenkilöillä useimmin käytetty tutkimus on 360-tutkimus. Myös Peili-tutkimusta käytetään. Usein taustalla on myös henkilöstökyselyn tulokset. Prosessissa tärkeää on, että ryhmä kokoontuu riittävän usein. Tällä mahdollistetaan ajattelun ja käyttäytymisen muuttuminen. Mielen muutosprosessi on saatava pidettyä yllä riittävän kauan, jotta pysyviä muutoksia tapahtuu. Tyypillinen tahti on yksi tapaaminen kuukaudessa. Jos muutosta pyritään tekemään esim. 2-3 valmennuspäivällä vuodessa – asiat unohtuvat totaalisesti valmennuspäivien välillä. Ryhmätyönohjaus kestää tyypillisesti 1,5h – toteutustavaksi käy mainiosti kaikki vaihtoehdot: etä/lähi/hybridi. Valmennuspäivät me haluamme toteuttaa lähitapaamisina aina. Kasvokkain tapahtuvalla vuorovaikutuksella on oma tärkeä arvonsa.
Esihenkilöiden kehitys aikataulullisesti
- KK1: Kick off ja 360-analyysi
- KK2: 360-Ryhmäpalaute
- KK2-3: 360-Henkilökohtaiset valmennukset
- KK3: 1. valmennuspäivä
- KK4-8: 5 ryhmätyönohjausta + mahdolliset yksilötyönohjaukset
- KK9: 2. valmennuspäivä
- KK10-14: 5 ryhmätyönohjausta + mahdolliset yksilötyönohjaukset
- KK15: 3. valmennuspäivä
Työnohjauksissa käsitellään ryhmä arjesta esille nostamiaan asioita. Alla esimerkkejä käsitellyistä aiheista.
Valmennuspäivissä puolestaan keskitytään ymmärtämään työnohjauksissa esille nousseita ilmiöitä tarkemmin. Tästä seuraa, että jokaisen ryhmän kehitysprosessin sisältö on omanlaisensa, eikä sitä voi etukäteen määrittää. Toisinaan tilaaja haluaa, että joku yrityksen kuluvan vuoden johtamisen teema on osana valmennusprosessia ja se onnistuu mainiosti, kunhan tilaa jätetään myös asioille, jotka työyhteisöstä tunnistetaan matkan aikana. Lopullinen valmennuspäivien sisältö sovitaan aina tilaajan kanssa ennen kulloistakin valmennuspäivää.
Esihenkilöiden kehitys – kehitysprosessin hinta
Hintahan kiinnostanee tilaajaa aina. Toteutuneet hinnat ovat tyypillisesti yhdelle alle kymmenen henkilön ryhmälle olleet noin 25k€ eli 15 kuukauden prosessi yhdelle henkilölle maksaa noin 150€/kk. Kun osallistuja- ja ryhmämäärä kasvaa yhdessä prosessissa, myös hinta/hlö pienenee. Me haluamme palvella asiakasta kokonaisvaltaisesti ja oppimiseen liittyy vahvasti myös asiakkaan kokonaiskokemus. Tämä tarkoittaa sitä, että tyypillisesti valmennuksemme järjestetään erittäin laadukkaissa tiloissa. Esimerkkeinä mainittakoon: Kuokkalan kartano, Finlayssonin Palatsi, Maikkulan kartano ja Krapihovi. Asiakas saa halutessaan myös itse valita valmennuspaikan. Kaikki kustannukset sisältyvät meillä yllä mainittuun hintaan – mitään ei lisätä laskulle myöhemmin.
Asiakkaiden kokemus
Tutustu asiakkaidemme kokoemuksiin:
- Esihenkilötyö ammattimaiseksi vuodessa
- Esihenkilötyön kehitys toi tuloksia Sakupella
- L&T:n johtamiskulttuurin kehittämisprosessi
- Valmet: Esimiesvalmennus tuo työkaluja arkeen
- Lue lisää asiakaskokemuksiamme
SYKSYLLÄ 2025 TARJOLLA TUOTANNON ESIHENKILÖIDEN ETÄVALMENNUS – LUE LISÄÄ
– Markku –