Esimiestyö: Pidä keskustelu asiassa

Kirjoitettu 22.05.2019

Tyypillinen ilmiö työyhteisön keskusteluissa on keskustelun rönsyileminen. Kysymys kuuluukin – kuinka esimiestyö pitää tehdä, että keskustelu oikeassa asiassa? Haaste korostuu erityisesti esimiestyössä, kun tarve on puuttua esim. yhteisten sääntöjen rikkomiseen tai laiminlyöntiin. Ihmiselle on luonnollista puolustella ja oikeuttaa tekemistään esimerkiksi vetoamalla, että toisaalla tehdään samanlaisia tai vielä pahempia ”rikoksia”. Esimies saattaakin joutua aikamoiseen ärjänteeseen perustellessaan, miksi juuri kyseisen ihmisen tulisi toimia jatkossa toisin.

Vinkit kuinka pitää keskustelu asiassa:

  • Valmistaudu keskusteluun persoona huomioiden – mieti millainen lähestymistapa ja keskustelutyyli veisi lopputuloksen parhaalla mahdollisella tavalla tavoitteeseen.
  • Kuuntele aktiivisesti kyseisen henkilön tarina – ÄLÄ MITÄTÖI, vaikka omasta mielestäni asia olisikin ihan toisin. Ole kiinnostunut tarinasta ja ymmärrä, että taustalla voi olla myös paljon henkilön defenssejä.
  • Erottele asiat toisistaan. Tyypillisesti ihminen suojatakseen omaa itsetuntoaan alkaa syyttelemään muita ja etsimään asioita oman itsensä ulkopuolelta. Kirjaa nämä ylös molempien näkyville ja sovi miten ja milloin näitäkin asioita käsitellään, jos yhdessä totetatte, että ne ovat käsittelemisen arvoisia.
  • Kirjaa vielä sovitut toimenpiteet ylös ja varmista, että ymmärrettä ne molemmat samalla tavalla.

Katso videolta lisää ajatuksia:

HUOM!! Nämä ovat todellakin vinkkejä ja ajatuksia. Esimiestyö ei todellakaan ole sitä, että poimitaan toisten ajatuksia sekä toimitapoja ja kopioidaan ne omaan käyttäytymiseen. Tärkeintä on tuntea itsensä ja johdettavat sekä löytää paras mahdollinen oma tapa, joka sopii juuri sinulle ja juuri kyseiseen tilanteeseen!

 

– Markku –

Lisää esimiestyöstä ja vuorovaikutuksesta: