Esimiestyö: Pidä keskustelu asiassa
Kirjoitettu
22.05.2019
esimiesjohtaminenpalaute
Tyypillinen ilmiö työyhteisön keskusteluissa on keskustelun rönsyileminen. Kysymys kuuluukin: Miten esihenkilön tulee toimia, että saa ohjattu keskustelun pysymään oikeassa asiassa? Haaste korostuu erityisesti silloin, kun esihenkilön täytyy puuttua esimerkiksi yhteisten sääntöjen rikkomiseen tai laiminlyöntiin. Ihmiselle on luontaista alkaa puolustella ja oikeuttaa tekemisiään esimerkiksi vetoamalla, että toisaalla tehdään samanlaisia tai vielä pahempia ”rikoksia”. Esihenkilö saattaakin joutua aikamoiseen ärjänteeseen perustellessaan, miksi juuri kyseisen henkilön tulisi toimia jatkossa toisin.
Vinkit kuinka pitää keskustelu asiassa:
- Valmistaudu keskusteluun keskustelukumppanin persoona huomioiden: Mieti, millainen lähestymistapa ja keskustelutyyli veisivät keskustelun parhaalla mahdollisella tavalla toivottuun tavoitteeseen.
- Kuuntele aktiivisesti keskustelukumppanin tarina – ÄLÄ MITÄTÖI, vaikka omasta mielestäsi asia olisikin ihan toisin. Ole kiinnostunut tarinasta ja ymmärrä, että taustalla voi olla myös paljon henkilön defenssejä.
- Erottele asiat toisistaan. Tyypillisesti ihmisellä on tarve suojata omaa itsetuntoaan, ja hän alkaa syyttelemään muita ja etsimään syitä tapahtuneeseen oman itsensä ulkopuolelta. Kirjaa tällaiset esille nousevat asiat ylös teidän molempien näkyville ja sovi, miten ja milloin näitä asioita käsitellään, jos yhdessä toteatte, että ne ovat käsittelemisen arvoisia.
- Sopikaa toimenpiteet, joihin ryhdytte häiritsevän toiminnan korjaamiseksi. Kirjaa sovitut toimenpiteet ylös ja varmista, että te molemmat ymmärrätte ne samalla tavalla.
Katso videolta lisää ajatuksia:
HUOM!! Nämä ovat todellakin vinkkejä ja ajatuksia. Esimiestyö ei todellakaan ole sitä, että poimitaan toisten ajatuksia sekä toimitapoja ja kopioidaan ne omaan käyttäytymiseen. Tärkeintä on tuntea itsensä ja johdettavansa sekä löytää paras mahdollinen oma tapa, joka sopii juuri sinulle ja juuri kyseiseen tilanteeseen!
– Markku –
Lisää esimiestyöstä ja vuorovaikutuksesta:
- Keskustelu työyhteisössä
- Dialogin tärkeys ja roolien siirtyminen
- Näin annetaan onnistunut palaute
- Esimiesvalmennus tekee työelämästä paikan, jossa meidän on hyvä elää toistemme kanssa.