hyveet

Hyveet kohti merkityksellisempää elämää

Kirjoitettu 16.04.2017

Hyveet ja voiko niiden avulla saavuttaa merkityksellisemmän elämän? Tämä blogi kuuluu kategoriaan, joka on kirjoitettava ehdottomasti siksi, että itse oppisin paremmin vaalimaan näitä tärkeitä hyveitä, jotka johtavat kohti merkityksellisempää elämää. Alla siis kuuden kohdan helpohko lista asioista, joita vaalimalla saat merkityksellisemmän elämän!

Viisaus ja tieto: Tietoa varmasti on, mutta miksi sen soveltaminen on niin vaikeaa?

Maailma on tietoa täynnä ja omassa päässäkin kokemuksia läjäpäin. Käymme hienoja koulutuksia ja saamme sieltä suurenmoisia oivalluksia. Kaikista tiedoista, viisauksista ja oivalluksista huolimatta me yleensä toimimme ja ajattelemme kuten aina ennenkin. Ensimmäiset kolme ajatusta uusia ja vieraita asioita kohtaan alkavat sanalla EI. Jos haluamme kokea merkityksellisempää elämää, olisi tästä tavasta luovuttava ja avata mielemme avarammaksi.

Luonteenlujuus: Emotionaalinen vahvuus tavoitteiden saavuttamisessa esteistä huolimatta.

Laadimme itsellemme usein hienoja tavoitteita ja tavoitteiksi ne usein jäävät, kun vastaan astelee arjen esteitä. Näitä emme osaa nujertaa, kun haluamme toimia kuten ennenkin. Merkityksellisyyden kokemus vaatisi kuitenkin tavoitteiden saavuttamista. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii puolestaan aitoutta, rohkeutta ja sinnikkyyttä. Tarkoittaako tavoitteiden saavuttaminen itsekkyyttä? Ei ainakaan saisi tarkoittaa, vaan tarvitaan myös inhimillisyyttä.

Inhimillisyys: Muista huolehtiminen ja välittäminen

Inhimillisyydellä tarkoitetaan ystävällisyyttä, rakkaudellisuutta ja tunneälykkyyttä. Ilman näitä elämä ei liene kovin merkityksellistä. Keskeisenä taitona olisi osata tulkita omia sekä toisten motiiveja tekemisiin ja tekemättä jättämisiin. Ihmisellä olisi hyvä olla lämpimiä ihmissuhteita. Mitähän ei niin lämpimille ihmissuhteille pitäisi tehdä? Lähteä pois vai yrittää lämmittää?

Oikeamielisyys: Yhteisestä hyvästä huolehtiminen

Merkityksellisen elämän jahtaaminen vaatii myös oikeudenmukaisuutta eli minun tulisi kohdella kaikkia samalla etiikalla. Oikeudenmukaisuus, arvot ja etiikka – siinä helppo combo. Miten kohtelet edes kahta ihmistä niin, että he kokevat tulleensa kohdelluksi samanarvoisesti? Työtyytyväisyysmittauksissa mitataan usein kokemusta palkitsemisesta. Voiko ihminen kokea palkitsemista oikeudenmukaiseksi, jos on jäänyt itse palkitsemisen ulkopuolelle? He varmaan voivat, jotka ovat erinomaisia inhimillisyydessään.

Kohtuullisuus: Kohtuuttomuuden hillintä

Kohtuus kaikessa – sanoo vanhakansakin. Onko kohtuuden raja vakio vai muuttuuko sekä ihmisen saavutusten tai saavuttamattomuuksien mukana? Kohtuullisuutta lie ainakin anteeksianto. Teemme usein väärin toisiamme kohtaan. On hyvinkin kohtuullista antaa anteeksi. Kohtuullisuutta olisi varmaan myös omien sanojen ja tekojen hillintä. Ainakin somessa tuntuu kohtuullisuus usein unohtuvan.

Transkendenssi: Suuremman olemassaolon merkityksen tiedostaminen

Kun nuo viisi edellistä alkavat olemaan hanskassa, onkin aika siirtyä transkendenssiin. Pitäisi siis tiedostaa suurempi kokonaiskuva. Koko olemassaolon merkitys. Miksi minä olen täällä maapallolla? Kuinka paljon universumille merkitsee se, mitä minä huomenna teen? Onko tärkeää saavuttaa asettamiani tavoitteita, vai elää tässä hetkessä – nähdä maailma kauniina, kokea kiitollisuutta sitä mitä on, iloita, hymyillä, jopa nauraa?

Nyt kohti merkityksellisempää elämää

Ei tainnut elämä merkityksellisemmäksi tai ainakaan helpommaksi muuttua tämänkään kirjoituksen jälkeen. Jospa lista ja siinä mainitut hyveet jäisi kuitenkin mieleen mytivöitymään ja kohtuullista lie toivoa, että pieni askel kerrallaan minustakin tulee parempi ihminen ja ymmärrän joskus hieman paremmin, millainen pala maailmankaikkeutta olen.

Markku

 

Tämä kirjoitus perustuu yhdysvaltalaisen psykologin Martin Seligmanin tutkimuksiin, joiden tuloksiin törmäsin Sirkku Ruudun ja Raija Salmimiehen kirjoittamassa kirjassa ”Työnohjaajan opas”.