johtaja

Johtajaominaisuuksien TOP5!

Kirjoitettu 22.03.2014

 

  1. OPI! Tärkeimpänä ominaisuutena pidän oppimista. Ymmärtämystä siitä, että minun tapani ajatella ei ole ainoa ja harvemmin edes järkevin tapa. Opi nuoremmilta, opi organisaation joka tasolta, opi kokeneimmilta, opi lapsilta, opi luonnosta – pidä mielesi avoimena, oppia on tarjolla joka paikassa.
  2. Kuuntele aidosti! Viime aikoina olen törmännyt useampaankin johtajatehtävässä olevaan henkilöön, jolta minun kokemukseni kertomana puuttui kuuntelemisen taito. Hylkäsin juuri mahdollisuuden päästä menestyvän ja perinteisen PK-yrityksen toimitusjohtajaksi, koska tunsin hakuprosessin aikana, etten tullut kuulluksi – tuo tunne laittoi minut perehtymään juuri tuohon asiaan tarkemmin. Voi hyvinkin olla, ettei minulle enää ikinä tulla tarjoamaan työelämässä vastaavaa tilaisuutta. Se mietityttää, mutta kaikella lienee tarkoituksensa. Olisinko voinut menestyä, jos jo ennen työsuhteen alkua on tuollainen tunne? Itse olen kokenut menestyneeni niissä tehtävissä, joissa on ollut mahdollisuus kuulla aidosti ihmisiä, joilla on ollut halua tulla kuulluksi.
  3. Tiedä mitä haluat, minkä takana seisot, ja hanki oikea tiimi! Oikea tiimi ei ole joukko kaltaisiasi. En usko, että voittava joukkue rakentuu pelkästään parhaistakaan, vaikka on hyvä että joukoissasi on paljon itseäsi parempia ihmisiä. Hyvässä tiimissä jäsenet kompensoivat sekä omia että toistensa puutteita. Hyvässä tiimissä jäsenet tekevät toisistaan sankareita. Jäsenet johtajaa myöten ovat nöyriä – eivät nöyristeleviä. Nöyryys ei tarkoita, että ajattelee vähemmän itsestään, vaan vähemmän itseään. Toimivassa tiimissä virheitä sallitaan ja niistä uskalletaan puhua. Jos oikeasti uskot itseesi, voit tehdä niin!
  4. Johtajan tulee olla optimisti! Tämä on asia, johon olen joutunut paneutumaan erittäin paljon ja harjoittelemaan sitä tietoisesti. Aivot kun tuppaavat taipumaan ympäröivään maailmaan ja tässä ajassa pessimistisyyttä on olemassa erittäin paljon. Ehkä suurin virheeni johtajana on, etten pystynyt pitämään optimistista asennetta yllä yrityksen vaikeassa tilanteessa. Eikä kyse ollut edes ylläpidosta, vaan taannuin välillä ruokkimaan pessimistisyyttä. Positiivisia mahdollisuuksia on aina olemassa, ne pitää osata vain nähdä ja niihin pitää uskoa. Jos näin ei ole, on syytä väistyä johtotehtävästä.
  5. Followership! Tuohon sanaan kiteytyy mielestäni lähes kaikki. Et voi olla johtaja, jos sinulla ei ole seuraajia. Maailmanhistoria tuntee paljon erilaisia persoonia suurjohtajina – toiset ovat tehneet valtavasti hyvää, toiset valtavasti pahaa. Väitän, että kaikilla merkittäviä aikaansaannoksia tehneillä johtajilla, on ollut valtava määrä seuraajia. Seuraajia ei voi valita ja niitä ei voi määräillä. He seuraavat, koska haluavat.

Tämän kirjoituksen kuvitukseksi valitsin Waltarin Sinuhen – hän tuli mieleeni ensimmäisenä, kun sain listani valmiiksi. Sen lisäksi, että Sinuhe tarjosi minulle elämäni merkittävimmän lukukokemuksen, on hän henkilöhahmona silmissäni arvostettu johtaja. Sinuhe – ”hän, joka on yksinäinen” ei koskaan kantanut johtajan valtikkaa, mutta silti johti omalla tavallaan katkeroituneenakin. Vaimoni on muuten todennut minulle: ”Olet kuin Sinuhe – sinusta ei tule koskaan merkittävää johtajaa, vaikka pitäisi”.

-Markku-

Tämä on kolmas postaus Helena Åhmanin kirjasta: ”Hullut johtajat”. Kirja käsittelee ihmisen mieltä johtamisen näkökulmasta. Muut kirjoitukset: