Tiedätkö mitä sinun keho ja mieli tarvitsevat?

Kirjoitettu 03.04.2013

Päivitetty 4.12.2023

Olen aina pitänyt liikkumisesta kovasti ja harrastellut aktiivisesti elämäni aikana kaikenlaisia joukkuepelejä, ryhmäliikuntaa ja käynyt nostelemassa puntteja säännöllisesti 2-4krt/vko. Liikunnalla on kokonaisvaltaisesti iso merkitys ihmisen hyvinvointiin, mutta kaikki liikunta ei toimi kaikille ja jokaiseen elämän vaiheeseen. Omia lajivalintoja on ohjannut tietysti yhteisö, jossa olen elänyt, erilaiset ja valitettavasti lukuisatkin rajoitteet kehossa sekä tietysti oman pään sisäiset tekijät. Yksi merkittävimmistä muutoksista liikuntavalintoihini tulikin oman mielen seurauksena. Aikoinaan kun koin työuupumuksen, sattumalta tuli tehtyä myös FirstBeat-mittaus. Mielenkiinnolla aloin lukemaan testin jälkeistä hyvinvointianalyysiä, josta löytyi kyllä odotetut kehityskohteet stressin ja palautumisen suhteen, mutta yllättäviäkin tuloksia sain lukea liikuntaraportista.

Raskas salitreeni: ”Ei riittävästi positiivisia terveysvaikutuksia”!

Mittausjaksolle sattui kaksi ihan hyvää salitreeniä ja ajattelin, että se puoli on ainakin kunnossa. Katin kontit, tuomio terveysliikunnasta oli: Kohtalainen – ei riittävästi positiivisia terveysvaikutuksia. Liikunnan määrä ajallisesti oli riittävä ja kaloreiden kulutus oli reilusti yli kiitettävien viitearvojen, mutta liikkumisella ei ollut minulle mitään hyötyä henkisen palautumisen suhteen eikä myöskään kunnon kehittymisen suhteen. Suurimmaksi selittäväksi tekijäksi luulen itselleni riittävän korkean sykkeen ja hapettavan osuuden puutteen. Tästä sitten tuli kerrannaisvaikutuksia unenlaatuun. Huonoimpana yönä, jolloin nukuin klo 21.30-08.00 (olin vissiin vähän väsynyt), alkoi elimistön palautuminen vasta klo 4. Arkipäivinä kun herätys on klo 6, ei elimistö ehtinyt palautua juuri lainkaan.

Keho ja mieli tarvitsevat monipuolista liikuntaa

Tämä oli hyvä herätys minulle. Päädyin kahteen muutokseen liikunnan suhteen – otin viikko-ohjelmaan yhden hiihtolenkin sekä aloitin joogan. Hiihtolenkillä hain nimenomaan riittävän rasittavaa liikuntaa hengityselimistölle ja sydämelle, jolloin aivotkin saavat reilusti happea palautuakseen. Joogalla puolestaan lähdin hakemaan pientä rauhoittumisen hetkeä arjen keskelle, jotta oppisin pysäyttämään elimistön ylikierrokset ja keskittymään juuri olemassa olevaan hetkeen. Muutoksiahan ei tietysti heti tapahtunut, mutta pikkuhiljaa lähtivät unet paranemaan ja välillä tuntui, että arjen vastoinkäymisiäkin tuli vähän vähemmän vastaan. Joogasta on nyt kymmenen vuoden jälkeen tullut osittain elämäntapakin. Vuosien varrella on tullut harrastettua sekä Hatha- että Astanga-joogaa. Astanga-joogan kyllä nyt lopetin, koska se oli minulle ehkä hivenen liian vaativaa, joka teki siitä minulle suorittamista. Joka puolestaan taas vie mielestäni perusajatuksen koko joogasta pois. Hathajooga oli ehkä opettanut sen verran, että osasin nyt tunnistaa, ettei astanga ole se mitä kehoni ja mieleni juuri sillä ja tälläkin hetkellä tarvitsee.

Löydä oma tapasi liikkua

Liikunta tuottaa elimistöön paljon kaikkea hyvää. Se kannattaa pitää elämässä aina jollakin tavalla mukana. Oleellinen asia on, että löydät itsellesi juuri sinulle sopivat tavat liikkua niin, että liikunta oikeasti toteutuu ja se tuottaa sinulle myös mielihyvää. Itse suosin nykyään monipuolista liikuntaa, joka sisältä lihasvoimaharjoittelua, mutta myös kestävyys- ja sitkeysharjoittelua. Lisäksi mielestäni on tärkeää kuormittaa riittävästi myös hengitys- ja verenkiertoelimistöä omaa mieltä ja kehonhuoltoa unohtamatta. Tästä kaikesta seuraa ajankäytöllisesti ainakin minulle sellainen paketti, että tavoitteellisuuden saa unohtaa. Turha on minun käyttää energiaani siihen, että haaveilisin salitulosten tai hauiksen ympäryksen kehittymisestä, katselisin maratonille ilmoittautumiskaavakkeita tai odottaisin kämmenien sujahtavan etutaivutuksessa maahan kuin itsestään. Mutta kun taas pysähdyn miettimään omaa jaksamista ja hyvinvointiani tällä hetkellä, ilokseni voin todeta, että nyt on hyvä niin kuin on.

-Markku-

Lue myös: