Keskustelu

Keskustelu, osaatteko sitä työyhteisössänne?

Kirjoitettu 17.01.2019

Millainen keskustelukulttuuri työyhteisössänne on? Onko keskustelu välillä enemmän yksinpuhelua? Kirjoittaako palavereissa joku sähköpostia ja toinen kuuntelee sillä korvalla, että milloin pääsisi iskemään puukkoa kolleegan kylkiluiden väliin ja osoittamaan oman erinomaisuutensa? Onko keskustelun tavoitteena saada oma mielipide läpi ja taputella päätökset mahdollisimman nopeasti? Eikös tämä olisi tavoiteltavaa ja tehokasta? Toki näinkin on.

Mutta on myös niin, että keskustelujen tavoitteena on saada mahdollisimman erilaiset ajatukset esille. Tällöin on keskustelu on hedelmällistä ja mahdollista löytää oman ajattelun ja arvomaailmansa rajat sekä parhaassa tapauksessa saada laajennettua omaa ajatteluaan. Tämä opettaisi työyhteisöjen jäseniä ymmärtämään toisiaan paremmin, sosiaalinen kiinteys paranisi ja näin myös työhyvinvointi sekä tehokkuus lisääntyisi (tutkitusti, Leo Festinger 1950).

Kommunikoinnissa tärkeää on varmistaa, kuinka toinen kuuli sanomamme. Lopulta vain sillä on merkitystä. Ilman aitoa ja arvostavaa keskustelua emme todellakaan voi tietää, mitä kumppanimme poimi itselleen sanomastamme. Videolla asiasta lisää…

 

– Markku –

 

Lue lisää: