Kiire syö tuloksia – joulupöydässäkin
Kirjoitettu
20.12.2014
Hyvinvoinnin Suurlähettiläätjohtaminen
Kiire on tunne. Kiire on valinta. Se on valinta, jota me pidämme erittäin tärkeänä – jopa usein tärkeämpänä kuin unta tai ravintoa. Monelle joulun aika ja vuoden loppu ovat kaikkein kiireisintä aikaa. Pitää rakentaa täydellinen joulu ja työmaalla on pakko saada tuotteet ja laskut lähtemään, vaikkei asiakas niitä tarvitsisikaan. Eihän sitä tiedä, vaikka seuraavaa vuotta ei koskaan tulisikaan.
Kiire ilmentää heikkoa taloudellista menestymistä
Olen saanut kuluneena vuonna vierailla sadoissa yrityksissä – todella monenlaisissa yrityksissä. Yritysten kirjo, joissa olen vieraillut, on ollut merkittävästi laajempi kuin koskaan elämäni aikana. Vierailuihin valmistautumiseen on tullut tietty rutiini, johon kuuluvat tietysti tutustuminen yritykseen ja sen ihmisiin. Olen ollut havaitsevinani mielenkiintoisen yhtälön kiireen ja yrityksen tekemän tuloksen kanssa. Kiire korreloi käänteisesti yrityksen tuloksen kanssa. Kaikkein huonointa tulosta tekevien yritysten ihmisiä ei tahdo saada edes mitenkään kiinni, palaverit ajoittuvat kuukausien päähän ja nekin tuppaavat peruuntumaan.
Menestyvillä yrityksillä on aikaa
Kovaa tulosta tekevien isojenkin yritysten johtajilta löytyy aikaa – usein jo seuraavalta viikolta. Johtajat itse hallinnoivat kalenteriaan, niitä ei hallinnoi sihteerit kuten tappiollisissa yrityksissä. Kyllä – sihteereitäkin löytyy, vaikka luulin että kaikki ovat jo assistentteja ja varmaan hyvä niin. Hyvää tulosta tekevissä yrityksissä henkilöstön hyvinvointiin liittyvissä keskusteluissa on mukana yrityksen omistaja tai toimari. Merkillepantavaa on, että harvoin mukana on henkilöstöjohtaja. Jos suoraan yrittää saada sovittua palaveria henkilöstöjohtajan kanssa, niin huonosti onnistuu – äärimmäisen huonosti.
Kiireessä ei tule kuin kuspäisiä lapsia
Syy ilmiöön voi olla, että tappiollisissa yrityksissä pitää vaan tehdä enemmän asioita, jotta yritys pysyy hengissä. Uskon kuitenkin, että totuus on juuri päinvastainen. Menestyvissä yrityksissä on ymmärretty mikä on oleellista ja tehdään se kunnolla – ajan kanssa. Ei aika yleensä asioita jalostavaan työhön kulu, jalostamattomaan puuhasteluun se kuluu. Tekeminen kiireettömissä ja menestyvissä yrityksissä on suunnitelmallista ja tehdään merkityksellisiä asioita. Tämä on tietysti täysin tieteetön tutkimus ja subjektiivinen kokemus aiheesta. Eikä minulla yleensäkään ole tavoite luoda faktaa, vaan herättää ajatuksia. Mieti itse miten kiireen kokemus ja tulos teidän yrityksessänne suhteutuu.
Kaasu ja jarru pohjassa
Nyt on siis joulu ovella ja kaasua lisätään koneisiin monessa kodissa. Joulu on hyötysuhteeltaan varmasti surkein juhla. Valmisteluun käytetään aikaa yleensä paljon enemmän kuin itse juhlimiseen. Kun aattona ”Jumala ompi linnamme” kajahtaa, vedetään käsijarru päälle ja sitten onkin pakko rentoutua. Ei se ihmismieli vaan sillä tavalla toimi, ahdistuksen tunnehan siitä tuppaa niskaan. Siihen perinteinen lääke on valitettavasti viinan piru. Sen voimalla pyhät saadaankin vietettyä ja pian päästään palaamaan kiireeseen.
Anna aikaa – muista leikkiä
Mutta kuten alussa totesin, kiire on valinta. Toivottavasti pystyt valitsemaan toisin kuin yllä kuvasin. Paras lahja useimmalle meistä lienee läheisen aika. Sitä voi antaa jo tänään, ei tarvitse odottaa aattoon. Joululahjaksi voi laatia vaikkapa tulevan vuoden listan, miten aikaa aikoo antaa läheisilleen esimerkiksi kuukausittain. Eikä aika tarvitse olla mitään kummallista: lautapelipäivä, leipomispäivä, pulkkamäkeä, legoja, palapeliä, miksei jokin teatteri- tai musiikkikokemuskin sekaan voisi mahtua. Listassa voisi olla jotain tuttua ja jotain täysin ennen kokematonta. Leikki on mielestäni tärkeää niin lapsille kuin aikuisellekin – uskaltautukaa siihen.
Oikein rauhallista ja rentouttavaa joulua. Älkää odottako liikoja – älkää odottako oikeastaan mitään. Odotusta ei juuri koskaan palkita. Se kaikki on usein meillä juuri tässä. Kaikki on hyvin niin kuin on.
– Markku –