Sosiaalinen dissosaatio

Minä olen arvokkaampi kuin muut

Kirjoitettu 20.11.2015

Useista ihmisistä on tullut rasisteja – olen ikäväkseni huomannut tämän seuratessani sosiaalisen ja perinteisemmänkin median postauksia. Olen erittäin yllättynyt ja pettynytkin siihen, kuinka moni jakaa todella negatiivista ja jopa törkeää sisältöä maahanmuuttajista. Miksi tällainen muutos on tapahtunut?

Kognitiivinen dissonanssi

Jonkinlaisen vastauksen rasismin olemassaoloon sain muodostettua lukiessani Donald C. Penningtonin kirjaa: ”Pienryhmän sosiaalipsykologia”. Tällä hetkellä on lie vallalla yksi keskeisin sosiaalipsykologian teoria: kognitiivinen dissonanssi (Festinger, 1957). Teorian mukaan – mikäli ilmiön oikein ymmärrän – ihminen ei pysty pitämään mielessään kahta ristiriitaista ajatusta tai tietoa. Mielemme on siis pakotettu muuttumaan, vääristämään toista tietoa, jotta ristiriidan aiheuttama jännite helpottuu.

Maahanmuutto – normaalia elämää

Mielestäni kukaan ei voi kiistää faktaa, että siirtolaisuus on ihmisten normaali tapa toimia. Ihmiset muuttavat paikasta toiseen, jos kokevat, että jossain muualla on parempi olla kuin nykyisessä olinpaikassa. Jopa yhdestä maailman parhaasta maasta Suomesta on haluttu muuttaa vielä parempiin maihin. Miljoona suomalaista on viimeisen 150 vuoden aikana siirtynyt maahanmuuttajaksi ja Suomi on verraten pieni tekijä tällä pallolla. IOM:n (Internal Organization of Migration) mukaan tällä hetkellä siirtolaisia on liikkeellä 232 miljoonaa. Nyt yllättävän moni vaikuttaa olevan sitä mieltä, että tämän on loputtava tai ainakaan Suomeen ei saa tulla. Moni taivastelee, että tuolla ne maahanmuuttajat nyt juovat olutta meidän rahoillamme – tosin niin tekee kyllä moni ihan perus suomalainenkin. Mietipä omalle kohdallesi: Olet tehnyt pitkän ja hankalan reissun, tilanne hieman tasoittuu ja saat jostain muutaman lantin taskuusi. Olisitko mielestäsi ansainnut huurteisen tai vaikka toisenkin?

Psyyke ei vaan kestä

Palataanpa kognitiiviseen dissonanssiin. Media syöttää meille jatkuvia uhkakuvia ja skenaarioita maahanmuutosta, ja alamme ajatella, että minä voin menettää jotain minulle kuuluvaa maahamme muuttaville vieraille ihmisille. Mieleemme tulee ristiriita, jota psyykemme ei kestä. Ihminen on itsekäs – tai suurin osa meistä on, enkä todellakaan sulje itseäni pois tuosta ryhmästä. Näinpä mieli muuttuu: valitsee helposti itsekkyyden ja vääristää faktat, jotka tukisivat maahanmuuton ymmärtämistä ja näin lisäisivät psyykemme jännitettä. Tämän jälkeen onkin täysin perusteltua ja omasta mielestä hyväksyttävää olla rasisti.

Minä olen arvokkaampi kuin muut

Yksilön kognitiivisessa kehittymisessä on omat vaiheensa, jotka etenevät tutkitusti aina samassa järjestyksessä (esim. Jean Piaget, Lawrence Kohlberg). Itsekkyys ja oma näkökulma kuuluvat biologisen kehittymisen alkupään vaiheisiin. Esimerkiksi moraalikäsitys siitä, että muut ihmiset ovat yhtä arvokkaita kuin minä, kuuluu vasta viimeisimpään kehitysvaiheeseen. Kohlbergin tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä ei koskaan edes pääse viimeisimpään vaiheeseen eli ei maailmasta tämän parempi paikka taida koskaan tullakaan. Toki faktat huomioon ottaen, ei rasistinkaan elämä tule muuttumaan helpommaksi. Liekö tällä pohdinnalla mitään totuuden perää – sitä en ole pitänyt hirveän oleellisena ennenkään. Tärkeämpää on, mitä tunteita ja ajatuksia kirjoitus sinussa herätti – pohdi mieluummin niitä kuin sitä, mitä mieltä minä asiasta olen. Minulle oli tärkeää, että tällä pohdinnalla sain helpotettua oman mieleni ristiriitaisia jännitteitä.

– Markku –

Muut postaukset kirjasta