kuolemansynti

Johtajan 7 kuolemansyntiä

Kirjoitettu 29.03.2014

Viimeksi pohdin johtajalta toivottuja ominaisuuksia – nyt tarkastellaan vähemmän toivottuja. Jo varhainen kristinoppi tuntee seitsemän kuolemansyntiä: ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, kohtuuttomuus ja himo. Eivät näiltä paheilta säästy johtajatkaan.

Kuolemansynti 1

Ylpeys. Valitettavan moni johtaja ajattelee, että viisaus on yksin hänessä itsessään tai korkeintaan lähipiirissä. Vielä yleisempää on, että maailman ajatellaan olevan sellainen kuin juuri minä sen näen.

Kuolemansynti 2

Kateus. Kadehditaan toisen menestystä. Valitettavasti tämä vie paljon energiaa, joka on pois monesta paljon tärkeämmästä asiasta. En voi itsekään sanoa välttyneeni kateuden tunteelta – voitko sinä?

Kuolemansynti 3

Viha. Usein on tullut nähtyä ja kuultua, kun johtavassa asemassa oleva henkilö haukkuu kollegaansa. Minulle tällainen käytös viestii vihasta. Menestyvä johtaminen vaatii toimivaa ryhmädynamiikkaa. Jos esimerkiksi johtoryhmän jäsenet haukkuvat toisiaan – väitän, ettei sen yrityksen viimeisellä rivillä plussa-merkkiä ole näkyvissä.

Kuolemansynti 4

Laiskuus. Tehdään niin kuin on tehty aina ennenkin – mennään vanhojen aivoratojen mukaan. Maailma muuttuu ja niin on muututtava johtamisenkin. Se ei valitettavasti tapahdu ilman ponnisteluja.

Kuolemansynti 5

Ahneus. Olen työskennellyt isoissa konserneissa ja ahneuden riivaamia ihmisiä on tullut paljon vastaan. Kaikkein tärkein asia ahneelle on saada näyttämään oman yksikön toiminta kaikkein kannattavimmalta, saada omaan yksikköön parhaimmat työntekijät ja pukata ongelmat muille. Näin tehdään vaikka se olisi vastoin asiakkaan ja yrityksen etua puhumattakaan muista yksiköistä. Henkilökohtaiseen ahneuteenkin on kompastunut moni johtaja – näistä saadaan päivittäin lukea vähän isompilevikkisistä medioista.

Kuolemansynti 6

Kohtuuttomuus. Vaaditaan organisaatiolta ihan kohtuuttomia asioita suhteessa johtamisen tasoon. Olisi tärkeää ymmärtää missä tilassa yksilö, ryhmä tai koko organisaatio on, ennen kuin pystyy asettamaan riman tason. Johtamisessa varsinkaan ei pysty hyppäämään ihmisen tai ryhmän kehitysvaiheiden yli.

Kuolemansynti 7

Himo. Himo työhön on vienyt monen johtajan maailman maineeseen – useamman tuhoon. Minun maailmassa on kolme tärkeää peruselementtiä: oma hyvinvointi, perhe ja työ. Nämä vielä tuossa tärkeysjärjestyksessä. Liian suuri himo yhteen on muilta pois ja elämä ei ole silloin tasapainossa. Kun katsoo ympärille, niin kaikessa kolmessa onnistuneita näkyy yllättävän vähän. On kenkää saaneita huippukuntoisia Perheenvanhempia, rapakuntoisia perheonnea eläviä menestyviä johtajia sekä perheensä hajottaneita huippukuntoisia johtajia.

Luulen, että kaikki meistä lankeaa ajoittain jokaiseen kuolemansyntiin. Tärkeää olisi se huomata ja pysähtyä. Esittää itselle kysymys: haluanko todella toimia näin ja kenen etu se on.

-Markku-

Ajatus johtajan kuolemansyntien pohtimiseen loi Helena Åhmanin kirja ”Hullut johtajat”. Kirja käsittelee ihmisen mieltä johtamisen näkökulmasta. Muut kirjoitukset: