lomakausi

Lomakausi – aika palautumiseen

Kirjoitettu 16.06.2021

Yleinen havainto työssäjaksamiseen liittyvissä FirstBeat-mittauksissa on se, että harva ihminen palautuu työpäivän aikana juuri lainkaan. Palautuminen työpäivän aikana kestää mitatuilla yleensä vain muutaman minuutin ajan. Stressitila on siis aivoissa päällä koko ajan. Lyhytaikaisella stressillä on paljon hyviä vaikutuksia, mutta hyvin usealla stressitila on jatkuva. Muun muassa Katri Saarikivi kertoo Ylen haastattelussa, että kaikki on mainiosti niin kauan, kun stressi kestää vain hetken. Jos malja kuitenkin täyttyy yli äyräiden, stressin alun perin myönteiseksi tarkoitettu vaikutus kääntyy päälaelleen.

Lähestyvä lomakausi on monelle vuoden ainoa ajankohta, jolloin stressitilanteesta olisi mahdollista päästä eroon. Moni kasaakin kesälomalle suuret paineet ja suunnitelmat. Lomalla pitäisi levätä ja rentoutua, olla perheen kanssa, käydä lomamatkalla ja pilkkoa seuraavan vuoden polttopuut. Näin ollen loma-aika kuormittaakin yhtä paljon, ellei jopa enemmän kuin työssäolokuukaudet. Syyskuussa huomaa kesän menneen huomaamatta ohi ja palautumista ei ole juurikaan tullut.

Syksyllä koittaa paluu arkeen

Omaa jaksamistaan ja hyvinvointia olisi hyvä pohtia ennen kuin syksyn kalenterin on tuupannut täyteen erilaisia ohjelmaa. Syksy tulee todennäköisesti olemaan myös taas hieman erilainen, jos koronatilanne pysyy näin rauhallisena. Etätöistä siirrytään monessa työpaikassa ainakin osittain takaisin toimistoarkeen ja myös lähitapaamiset tulevat mahdolliseksi. Pitkästä etätyöjaksosta voikin poimia omaa jaksamista tukevat osat uuteen arkeen.

On myös hyvä muistaa, että jokainen meistä on yksilöllinen. Toisille sopii vauhdikkaat työviikot ja kova treeni työpäivän päätteeksi. Toiset tarvitsevat enemmän aikaa palautumiseen ja kesällä kiireisen lomaohjelman sijaan järvellä soutelu on parasta palautumista. Myös loman päättymiseen ja arjen alkamiseen sopeudutaan eri tavalla. Paluu normaalimpaan arkeen voi olla haastavaa. Asiasta kannattaa keskustella avoimesti oman organisaation sisällä. Joskus voi olla myös järkevää pyytää tähän ulkopuolista tukea. Valmennuspäivissä ja ryhmätyönohjauksissa ammattilaisten tukemana käydään läpi työyhteisön kohtaamia tunteita ja haasteita sekä autetaan sopeutumaan uuteen tilanteeseen.

Miten tämän kaiken voisi tehdä toisin?

Opettele tuntemaan itsesi paremmin. Tunnista kun stressitilanne on liian kova ja ole myös valmis myöntämään tämä itsellesi. Älä ajattele, että kaikki työasiat pitää saada valmiiksi ennen lomaa tai että kaikki vapaa-ajan asiat pitää saada valmiiksi loman aikana. Muista olla itsellesi armollinen.

Mieti mitkä asiat tuovat sinulle hyvinvointia ja auttavat palautumaan. Valmentajamme Satu-Lotta antoi hyvän vinkin eli kesän aikana on hyvä tehdä niitä asioita, jotka tuovat itselle energiaa ja miettiä miten kesän hyvän draivin saa jatkumaan syksyn ja talven pimeinä hetkinä. On myös hyvä muistaa, että jos 11 kuukautta painaa liian kovaa, niin yhden kuukauden lepo ei riitä.

Muista siis rentoutua, kun lomakausi alkaa mutta pidä samalla mielessä, että arjessakin olisi hyvä muistaa välillä rauhoittua ja löytää aikaa palautumiselle.