Luottamus johtamisessa. Oletko rakastettu vai pelätty johtaja?

Kirjoitettu 29.11.2023

Niccolò Machiavelli pohti tätä ajatonta ongelmaa jo 500 vuotta sitten ja loihi lausumaan varman päälle: ”Voidaan vastata, että pitäisi haluta olla molempia. Mutta koska näitä on vaikea yhdistää yhdeksi henkilöksi, on paljon turvallisempaa olla pelätty kuin rakastettu.” En tiedä moniko johtaja tietoisesti valitsee olla pelätty, mutta valitettavan usein niin saattaa käydä tiedostamattakin – tämän osoittaa useat tutkimukset.

Johdatko voimalla ennen kuin olet saanut rakennettua luottamuksen?

Useimmilla johtajilla on taipumus korostaa vahvuuttaan, osaamistaan ja pätevyyttään työpaikalla, mutta se on juuri väärä lähestymistapa. Johtajat, jotka osoittavat voimaa ennen luottamuksen luomista, ovat vaarassa herättää pelkoa ja sen mukana he heikentävät organisaation toimintakykyä. Pelko heikentää ihmisen kognitiivista potentiaalia, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, passivoi ihmisiä, laskee motivaatiota ja pahimmillaan saa työntekijöitä jopa irtisanoutumaan.

Luottamus johtamisessa on yksi toimivan työyhteisön arvokkaimmista asioista

Luottamuksen rakentaminen johtamisessa on haastavaa. Valitettavan usein olemme varmoja omista aikomuksistamme, emmekä tunnista tarvetta rakentaa tietoisesti luottamusta. Kuitenkin toisesta ihmisestä luottamus on ensimmäinen asia, jota me lähdemme tarkastelemaan ja jos luottamuksen tunnetta ei synny, yhteistyö jää varsin heikoksi. Ilman luottamusta organisaation ihmiset saattavat noudattaa ulkoisesti johtajan toiveita, mutta he ovat paljon epätodennäköisemmin sitoutuneet organisaation arvoihin, kulttuuriin ja perustehtävään aidosti ja kestävällä tavalla. Luottamus lisää tiedon jakamista, avoimuutta, sujuvuutta ja yhteistyötä. Jos työkaveriin voi luottaa, suunnittelu, koordinointi ja toteutus ovat paljon helpompia. Luottamus helpottaa myös ideoiden vaihtoa ja hyväksymistä – sen avulla ihmiset voivat kuulla toisia aidosti – ja tämä lisää organisaatiossa tuotettujen ideoiden määrää sekä laatua. Mikä tärkeintä, luottamus tarjoaa mahdollisuuden muuttaa ihmisten asenteita ja uskomuksia, ei vain heidän ulkoista käyttäytymistään. Tämä on ainoa tie, jos haluat saada ihmiset hyväksymään viestisi täysin.

Ennen kuin ihmiset päättävät, mitä he ajattelevat viestistäsi, he päättävät, mitä he ajattelevat sinusta .

 

Voit johtaa hyvin kusipäänäkin

Kuitenkin jälleen kerran: johtamisessa mikään ei toimi aina ja kaikki toimii joskus. Jack Zengerin ja Joseph Folkmanin tutkimus osoittaa, että johtajia, kenestä ei ihmisenä pidetä, mutta häntä silti pidetään hyvänä johtajana, on yksi kahdesta tuhannesta. Eli jos tiedät olevasi johtajana kusipää, varmista että olet kaikilla muilla johtamisen osa-alueilla ehdotonta maailman eliittiä!

Hyvässä johtajuudessa tarvitaan tietysti molempia – sekä kompetenssia ja vahvuutta että hyväksyntää. Jos lämminhenkisyys ja hyväksyntä puuttuu, parhaimmillaankin saa aiheutettua vain harmia tai jopa kateutta.

Miten ihmisläheisyyttä, hyväksyntää ja luottamusta rakennetaan konkreettisesti?

Tämä usein pohdituttaa valmennettavia. Vastaus on yksinkertainen. Pitää käyttää aikaa ihmisten kanssa – juuri näihin asioihin. Jos kaikki aika ja energia menee asioiden hoitamiseen, on turha kuvitella, että luottamus ja ihmisten väliset suhteet rakentuvat kovin hyviksi. Pitää aidosta olla iloinen, kun saa olla johdettaviensa parissa, kuunnella heidän huoliaan ja tuottaa ihmisille tunne, että on heistä aidosti kiinnostunut ihmisinä. Tällöin kuvaan astuu myös johtamisen etäisyys. Kun olet riittävän lähellä johdettaviasi, tunnistat kun siellä on jotain ryhmädynamiikkaan liittyviä haasteita, eripuraa tai luottamus alkaa rakoilla ja pystyt reagoimaan näihin asioihin nopeasti. Nopea reagointi ihmissuhteisiin ja tunteisiin liittyvissä asioissa on äärimmäisen tärkeää – näitä ongelmia ei aika korjaa, vaan pahentaa.

Kirjoituksen pohjana on Harvard Business Review:n artikkeli: Connect, Then Lead

– Markku –

Lue lisää: