Kolmannen tason sisältömarkkinointia

Kirjoitettu 17.07.2013

Tässäpä on tullut tehtyä sisältömarkkinointia nyt kokonaista puoli vuotta. En kyllä aiemmin ole ajatellut sitä tekeväni, mutta nyt kun on tullut muutama pyyntö kirjoittaa eri aiheista, huomasin kyseessä olevan kolmannen tason sisältömarkkinointia. Kaikki yritysten informaatio voidaan katsoa olevan sisältömarkkinointia, mutta taso jolla yritys oleilee, erottaa ne toisistaan. Millä tasolla sinun yrityksesi on?

Taso 1

Tällä tasolla kerrottaan mitä me olemme ja mitä meiltä saa. Sisältö ei elä asiakkaiden arjessa. Sitä ei jaeta missään tai mitenkään. Tasolla 1 väitän olevan suurimman osan kaikista B2B-yrityksistä, vaikka juuri niillä olisi kaikkein suurimmat resurssit olla hyviä tässä. Miksi näin? Näen asian niin, että yksittäisen ihmisen osuutta päätöksen tekoon vähätellään. Ajatellaan nimenomaan ”business to business” eli yritysten tekevän liiketoimintaa keskenään. Ei ymmärretä, että miten joku twiittaus yritykseltä toiselle voisi vaikuttaa liiketoimintaan. Tosiasia on, ettei yksikään yritys tee yhtään kauppaa – kaupan tekee aina ihminen, yksittäinen ajatteleva ja tunteellinen ihminen, jonka ajatteluun ja tunteisiin voimme vaikuttaa. Tällä tasolla yritys on mukana sosiaalisessa mediassa, koska kuulemma siellä kuuluu olla. Ei ketään oikeasti voi kiinnostaa, mitä mieltä yritys on – henkilöt ja niiden mielipiteet kiinnostavat aivan eri tavalla. Yleinen kysymys on: ”Mitä sitten voi kirjoittaa, jos ei saa kertoa yrityksestä?” Nyyssösen Janne kirjoitti tästä hyvän blogikirjoituksen vast’ikään: Markkinointia Äijien temmellyskentällä

Taso 2

Tämä alkaa olla jo arkipäivää monelle yritykselle. Tällä tasolla on ymmärretty, että täytyy elää asiakkaan arjessa ja kirjoittaa sellaisista asioista, joista asiakkaat ovat kiinnostuneet. Isot B2P-yritykset kuuluvat näinä päivinä tähän porukkaan. Atrian sivuille ei passaa eksyä – ruokaohjeet hyppäävät esille ja sellaista rosee-pihviä pukkaa silmiin, että täytyypi lähteä saman tien kauppaan…

… no niin, nyt on maha liiankin täynnä Atrian lehmää. Se tieto, että söin juuri Atrian maitokarjaa Kurikan tilalta, todennäköisesti meni juuri Atrian markkinointiosastolle ja kohta saman lehmän sisko huutelee minulle facebookissa maukkauttaan – tulevaisuudessa huuto voi kuulua lihatiskiltä, kun sinne astelen. Tieto minusta on nautapaketissa, joka seuraa kännykkäni sijaintia. Tulipa taas lipsahdettua aiheesta, mutta täydellä mahalla se sallittakoon, veri ei ole päässä.

Pisimpään tällä tasolla ovat majailleet erilaiset vihjeiden ja neuvojen antajat. Tottahan toki ihmiset haluavat saada tietoa vaikkapa tulevasta urheilutapahtumasta, johon ovat rahojaan veikkauksen muodossa pistämässä – esimerkkinä F1veikkaus.com tai Veikkaajavoita.com

Pointti tasolla 2 on se, että sisältö markkinoinnissa on sitä mitä asiakkaat haluavatkin ja se jaetaan itse. Tyypillisesti kirjoittaja ei ole kukaan henkilö vaan kasvoton yritys, mikä laimentaa viestin kiinnostavuutta.

Taso 3

Tämä on itse asiassa sitä, mitä huomasin tekeväni ja niin tekee moni muukin bloggaaja. Tason 1 yrityksiä kaivellessani törmäsin Metso Automation:in blogiin ja päätinkin nostaa Metson (tosin vain Automationin osalta) tähän kuninkuusluokkaan. Heidän tapansa toimia kuuluu tietysti tasolle 2, mutta se, että nyt siitä tässä kirjoitan, nostaa toiminnan tasolle 3. Nyt heidän viestinsä muuttui B2B/P2P viestistä M2M viestiksi eli monelta monelle. Lisäksi heidän kirjoituksensa on kirjoitettu nimenomaisesti jonkin nimetyn henkilön toimesta ja tarinalle tulee kasvot ja tekee tarinoista näin ollen paljon mielenkiintoisempia. Kauttani Metson blogi-linkki leviää ehkä jopa tuhannelle ihmiselle, mutta se on vasta P2M. Kun mukaan tulee useampi jakaja eli M2M, onkin kattavuus jo kymmeniä tai satojatuhansia ihmisiä. On siinä viestillä jonkin verran parempi mahdollisuus kolahtaa kunnolla oikeaan maaliin kuin tason 1 tapauksessa, jossa viesti odottaa jonkun tulevan kaivamaan itseään kotisivun syövereistä ihan omin avuin – tässä kohtaa ei mielestäni itsepalvelu toimi.

En tiedä kuinka yleistä yrityksille on hankkia viestiensä jakajia aktiivisesti. En pidä itseäni bloggaajien toimialalla kovinkaan merkittävänä toimijana eikä se ole itsetarkoituskaan, mutta useampi pyyntö on jo tullut kirjoittaa joistakin aiheista. Kyllähän se minulle passaa. Pidän kirjoittamisesta, haluan sitä opetella ja voin mielelläni kirjoittaa annetuistakin aiheista, vaikkapa sinun aiheestasi. Aiheen lisäksi minulle ei pysty syöttämään tietoisesti ajatuksia aiheen sisältä eli riskinsähän siinä on, että tarinan sisältö ei ole ihan sitä mitä mahdollisesti itse ajattelet. Toisaalta, sisältö voi olla jotain ihan muuta kuin olet ikinä ajatellut ja se luokin sinulle jotain ihan uutta. Uskallatko tarttua tuohon riskiin. Tamia lainatakseni: ”High risk, high reward.”

-Markku-