joukkue

”Jaa”-kiekon MM-valierä, Suomella kisojen huonoin joukkue?

Kirjoitettu 24.05.2014

Tänään on jälleen hieno suomalainen urheilupäivä – tulossa MM-lätkän välieräpeli Suomi-Tsekki. Jääkiekon MM-kisoja varjostavat aina kommentit, etteivät mukana ole parhaat pelaajat ja pelien taso on surkeaa. Onko nyt menossa ”Jaa”-kiekon MM-valierät? Itseäni asia ei häiritse. Käydäänhän muutenkin katsomassa vaikkapa suomalaista jalkapalloa – jopa divaritasoista. Kiekko on joukkuelaji ja on hieno seurata itse pelin lisäksi joukkueiden kehittymistä ja spekuloida mitä tapahtui ja miksi. Joukkue on joukkue niillä pelaajilla, jotka ovat mukana. Parhaan mausteen keskusteluihin tuo, ettei kenelläkään ole asioihin mitään faktaa.

Suomella oli kaikkien aikojen huonoin joukkue

Ennen turnausta kommentoin fb:ssä, että tämän täytyy olla hieno JOUKKUE, kun pelaajavalinnat tuntuivat monelta kantilta muuten aika erikoisilta. Sanoin, että pidän Erkan tavasta ja taidosta kasata nimenomaa joukkue, joka menestyy joukkueena. Pelien alkaessa uskoni alkoi horjumaan. Taidollisesti Suomi tuntui olevan valovuoden vastustajia jäljessä, mikä olikin odotettavissa. Mutta joukkuekaan ei näyttänyt toimivan joukkueenakaan lainkaan. Tämä oli minulle pettymys. Osaahan tuon tason kaverit syöttää oikeasti kiekon lapaan – eikä jalkoihin tai avata pelin niin, ettei kaveri joudu saman tien pulaan kiekon kanssa. Joku pelaajista on varmaan joskus uransa aikana mennyt ripariinkin. En ole koskaan nähnyt niin huonoa Suomen joukkuetta kuin nyt. Syyksi tähän ajattelen, että Erkan intohimo ei enää riittänyt valmentamaan tätä joukkuetta. Joko ajatukset ovat KHL.ssä? Luulen, että jokainen meistä, joka on työpaikkaa vaihtanut, tietää tunteen, kun kaikki asiat tulevasta työpaikasta on sovittu ja viimeisiä päiviä viedään edellisessä työpaikassa. Ei ole itsestään selvää, että pystyy antamaan vielä kaikkensa vanhassa työpaikassa.

Puolivälieräpeli voitettiin yksilösuorituksella sekä ryhmädynamiikalla

Silti Suomi pelaa tänään välierissä ja pudotti Kanadan. Mitä tapahtui? Erkka totesi Kanada-pelin jälkeen, että JOUKKUE syntyi toisella erätauolla – siihen asti Suomi selvisi Rinteen yksilöpelillä. MM-kiekossa ryhmä kulkee kisojen aikana kehityskaarensa läpi todella lyhyessä ajassa. Tässä ajassa ryhmä kohtaa sekä tehtäviin liittyviä ongelmia että ns. prosessiongelmia. Prosessiongelmat tarkoittavat joukkueen yhteneväisyyteen liittyviä vaikeuksia, joita jokainen ryhmä matkallansa kohtaa. Väitän, että yksikään ryhmä ei pysty niitä välttämään ja niin väittää myös Tucman. Tätä väitettä tukee myös se fakta, ettei mikään joukkue tietääkseni ole peliäkään häviämättä mestaruutta voittanut. Kun nämä vaikeudet on läpikäyty, on ryhmä valmis suorittamaan tehokkaasti perustehtäväänsä. Minä luulen, että Suomen ryhmä on nyt hyvin lähellä tehokkaasti perustehtäväänsä suorittavaa ryhmää. Oliko ongelma johtajuudessa? Onko joku ottanut johtajuuden nyt Erkan ohi ja joukkue tämän hyväksynyt. Ulkoapäin katsottuna esimerkillä on johtanut tietysti Rinne. Mikä asia onkaan aiheuttanut suurimmat prosessiongelmat, uskon että on nyt käsitelty.

Vaikeuksista on noustava, eivätkä siihen yleensä itkut auta. Mieleen on jäänyt Erkan kommentit Kazakhstan-pelin jälkeen. Toimittaja vihjasi, että Suomi pelasi aika huonosti. Erkka totesi hämmästyneenä: ”Joukkuehan pelasti todella hyvin”. Hienoa kunnioitusta joukkuetta kohtaan.

Kaksi peliä matkaa päätyyn!

Miten sitten tänään käy? Suomi voittaa selvästi – tulosvetoon voi laittaa Suomelle 4 ja 5 ja Tsekeille 0 ja 1. Tsekkien kisat ovat olleet pelillisesti vielä surkeammat kuin Suomen – ihan kaikella statistiikalla mitattuna. En jaksa uskoa, että Suomi voi sortua ylimielisyyteen omien esitystensä takia, pelillisesti Suomi on parempi ja tänään nähdään Suomelta ensimmäisen kerran näissä kinkereissä JOUKKUE.

Maailmanmestaruus Skandinaviaan!

Kuka voittaa maailmanmestaruuden? Suomi tai Ruotsi. Suomi on siis finaalissa, mutta jos Venäjä ei häviä tänään, niin se häviää huomenna. Jos Suomi kohtaa finaalissa Venäjän, on ryhmädynaamisesti kaikki tekijät Suomen puolella. Jos taas Ruotsi on vastassa finaalissa, niin Suomi on altavastaajana sekä pelillisesti että ryhmänä.

-Markku-