Palautuminen – muista myös lomien jälkeen
Kirjoitettu
05.09.2019
itsensä johtaminenpalautuminentyöhyvinvointi
Nykyään yhä harvempi pystyy tai haluaa pitää perinteistä neljän viikon lomaa, vaan lomat pidetään useissa osissa. Työ- ja vapaa-aika sekoittuvat ja palautuminen on vähäistä. Lomalla ei ole enää sellaista merkitystä palautumisen kannalta, kuin sillä ennen on ollut. Tiesitkö, että Firstbeatin tulosten mukaan suomalaisten stressaavin päivä on lauantai?
Palautumisen rakentaminen arkeen
Kun loma-aika on repaleista, saatat viettää päivää perheesi kanssa ja samalla vilkaiset viimeisimmät sähköpostit. ”Jospa minä nyt tämän yhden asian tässä illalla, huomenna on juhannussauna, siellä rentoudutaan sitten.”. Olet juuri asettanut itsellesi suoritettavan tavoitteen rentoutumisesta.
Rentoutumisestakin voidaan tehdä stressaavaa. Ajatellaan, että nyt minä rentoudun, jolloin luot suorituspaineita itsellesi jopa rentoutumisesta. Loman ollessa repaleista palautuminen pitää rakentaa arkeen. Mieti, mikä on se sinun juttusi, jolla haitalliset, sinua kuormittavat, ajatukset hiljenevät. Jooga, metsässä samoilu, hiljainen lounas ilman tapaamista, keinoja on monia. Firstbeatin tulosten mukaan ihmisten palautuminen ja palautumisajat työpäivän aikana usein ovat vain muutamia kymmeniä sekunteja eli ihmisen elimistö on käytännössä koko työpäivän stressitilassa: verenpaine ja syke ylhäällä, keskittymiskyky kaventunut ja sosiaaliset kyvykkyydet väistyneet. Joskus lie hyvä pysähtyä pohtimaan, onko tuo sellainen tila, jossa haluamme toistuvasti työskennellä ja tuottaako se parhaita mahdollisia tuloksia.
Ajatusten aktiivinen siirtäminen
Jos lomallasi käsket itseäsi olemaan ajattelematta työasioita, harvemmin se onnistuu, sillä mieli ei helposti ymmärrä, ettei se saa ajatella jotain. Olet varmaan kuullut klassisesta ”kokeesta”: älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia. Ajatuksensa voi kuitenkin jokainen valita. Mieleen syntyy ensin ajatus, josta seuraa jokin tunne. Jos palautuminen on se, mitä tarvitset, lie järkevää valita sellaisia ajatuksia, jotka tuottavat sinulle positiivisia tunteita. Ensin se onnistuu puoli sekuntia, sitten sekunnin, ja lopulta harjoittelemalla voit hallita ajatusten kulkua riittävästi palautumisen kannalta.
Siirtämistä voit harjoitella vaikkapa keskittymällä ympäröiviin ääniin tai hengitykseen. Mitkä ovat ne kymmenen erilaista ääntä, jotka kävellessäsi kuulet? Tai mitä reittiä suihkussa vesipisara siirtyy otsalta varpaan kärkeen? Täysin työelämästä poikkeavan äänikirjan kuuntelu voi myös toimia. Kannattaa tietoisesti valita, milloin esimerkiksi työmatkan haluaa käyttää työasioiden pohtimiseen ja milloin esim. hyvän dekkarin kuuntelemiseen.
Ajanhallintaa töihin paluun jälkeen
Klikkiotsikkojen kaltaiset ”tee ainakin nämä kaksi asiaa”-tyyliset listaukset eivät toimi, kun puhutaan ihmisen mielestä. Jokaisen pitää löytää se oma tapa tulla takaisin töihin lomalta.
Toiselle voi toimia pari hiljaista tottumispäivää alkuun, toinen loistaa myyntitapaamisissa jo ensimmäisenä aamuna klo 9. Kannattaa kuitenkin hieman katsoa prioriteettijärjestystä, mikäli pöydällä on paljon rästitöitä tai adhockia tulee vasemmalta ja oikealta. Delegointi on hyvä opetella.
Totuus kuitenkin on, että pöytäsi ei koskaan tule olemaan tyhjä. Ihmisillä on töitä nykyään enemmän kuin koskaan, kannattavuuden kanssa kamppaillaan yhä kovemmin – paljon paljon vähemmällä pitää jatkossakin saada paljon paljon enemmän. Odotukset lisäävät ahdistusta, pahimmillaan stressi on päättymättömissä prosesseissa. Kuten sanottu, myös odotukset lomasta lisäävät ahdistusta.
Kalenteroi itsellesi jokaiseen päivään hetki, kun tyhjäät ajatuksia. Mieti, koska olet viimeksi pysähtynyt ajattelemaan arvomaailmaasi, työtäsi, tulevaisuuden tavoitteitasi? Ihminen voi tehdä samaa rutiinia jopa vuosia pysähtymättä ja miettimättä, onko tämä työ juuri sitä mitä itse arvostan, vai onko tämä esimerkiksi johdannainen lähipiirin odotuksista. Yllättävän monet elävät vastoin omia arvojaan, mikä heijastuu suoraan työviihtyvyyteen, -jaksamiseen ja stressitasoon. Ehkäpä siksi 60% on hakenut toista työpaikkaa kesälomallaan viimeisen viiden vuoden aikana.
Tarvitsetko sinä tai työyhteisösi apua palautumisen työkaluissa? Ota yhteyttä tai jätä yhteystietosi alla olevan lomakkeen kautta niin katsotaan miten voimme auttaa.