Narsistit – mitäs meille kuuluu?
Kirjoitettu
03.09.2016
johtaminen
Voivatko narsistit muuttaa omaa käyttäytymistään ja miten narsismi johtuu? Ihmisen ulospäin näkyvää toimintaa ohjaa iso kasa mielemme tiedostamattomia prosesseja. Järvisen Pekka on summannut mielestäni erinomaisen listan näistä ohjaavista tekijöistä – vilkaisepa kuva alla.
Kuva 1: Käyttäytymisen välittyneisyys – vain pieni osa prosessista käy tiedostamassamme tilassa
Prosessointiosasto liemessä
Mielemme saa käsiteltäväksi dataa ulkoisesta todellisuudesta ja alkaa prosessoida sitä monilla eri osastoilla. Useiden eri osastojen käsittelyn jälkeen syntyy mieleemme joku lopputulema ja tämä näkyy ulkoisena käyttäytymisenä. Yksi osastoista on narsistinen säätelykeskus. Keskuksen perustehtävänä on ylläpitää ihmisen omanarvontuntoa mahdollisimman korkealla. Ihmisen on helpompi tulla toimeen itsensä kanssa, jos kokemus itsestä on pääosin myönteinen, tyytyväinen ja ehyt. Jos kokemus on puolestaan arvoton ja mitätön, käy elämä ankeaksi ja raskaaksi ehkä jopa mahdottomaksi. Tämän takia mielemme ei halua ottaa vastaan mitään negatiivista palautetta ajattelustamme tai toiminnastamme, koska se uhkaa meidän hyvinvointiamme. Tätä pakottavaa säätelykeskuksen toimintaa kutsutaan narsistiseksi säätelyksi ja se yrittää siis jatkuvasti sumentaa mieltämme, niin ettemme ymmärtäisi olevamme väärässä tai ettemme huomasi toimivamme tyhmästi ja väärin toisia kohtaan.
Superego esimiehenä
Yksi huojentava ilmiö saattaa pelastaa useimmat meidät katastrofaaliselta toiminnalta. Voisiko olla niin, että tuo säätelykeskus sijaitsee organisatoorisesti idin ja superegon välissä, jolloin superego olisikin koko bolagin pomo? Voimme siis antaa superegomme ohjata säätelykeskuksen toimintaa niin, että annostelemme pienin palasin itsetuntoamme nakertavia asioita säätelykeskukselle, joiden avulla se oppisi niitä murskaamaan. Aluksi riittäisi jo pelkästään se, että tunnistaisimme ilmiön. Kun ilmiön tunnistaminen onnistuu, seuraavana askeleena voisi olla ajattelun muuttaminen. Tämän jälkeen rohkeimmat ja voimakkaimmat persoonat, jopa narsistit uskaltavat muuttaa jo omaa käyttäytymistään itsetunnon järkkymättä.
Olenko minä tuossa viimeisessä kappaleessa oikeassa? No tottahan toki – en ainakaan väärässä tai en ainakaan tunnusta tai tunnista olevani väärässä.
– Markku –
Tämä kirjoitus pohjautuu Pekka Järvisen kirjaan ”Esimiestyön vaikeus ja viisaus” ja on osa esimiesten ja johdon työnohjauskoulutusta. Sen verran hyvän jaottelu on Peksi tehnyt mielen tiedostamattoman prosesseista, että voisi yrittää availla noita muitakin kohtia tässä lähitulevaisuudessa.