ongelma

Ongelma – oletko itse osa sitä?

Kirjoitettu 01.10.2017

Maailma on monimutkaistunut ja ongelma on juuri siinä. Eri kulttuurin ihmisiä vaeltelee syystä sekä toisesta eri puolille maapalloamme, toiset ihmiset tulevat mainiosti toimeen ilman työtä ja toiset uupuvat työn alle. Über tuhoaa taksiliiketoiminnan, ylinopeudesta saa sakkoja, töitä joutuu tekemään monta tuntia vuodessa palkatta ja Espookin ottaa englannin asiointikielekseen. Nämä ovat poimintoja blockaamieni ihmisten seiniltä facebookissa. Ihmisten sivuilta, jotka elävät ongelmien etsimisestä, jakamisesta ja niissä piehtaroimisessa. Ihmisten jotka yliyleistävät kaiken mahdollisen ja haluavat nähdä asiat mustavalkoisesti joko täysin hyvänä tai täysin pahana.

Asia kiehtoo minua ilmiönä, vaikka en itse päivityksiä haluakaan silmissäni nähdä. Minkä tarpeen negatiivisten asioiden vatvominen meissä täyttää? Miksi yksittäinen ihminen haluaa arvottaa kaiken oikeaksi tai vääräksi, hyväksi tai pahaksi?

Ihmiset jotka vahvimmin kritisoivat hallitsemismallia, toteuttavat itse sitä mitä voimakkaimmin.

Vastaus löytynee kulttuurihistorioitsija Riane Eislerin ajatuksesta, jonka mukaan ihmiskunta käy jatkuvaa kamppailua kumppanuus- ja hallitsemismallien välillä. Hallitsemismalli on vienyt voiton tänä päivänä kaikkialla: yhteiskunnissa, yrityksissä, kouluissa, perheissä jne. Hallitsemismallissa resurssit ja etuoikeudet jakautuvat epätasaisesti ja muutamat harvat hallitsevat enemmistöä. Enemmistö kuitenkin haluaa palvella noita harvoja ja niitä rankaistaan, jotka eivät halua palvella. Valtarakenteet ovat hierarkkisia vaikeuttaen yhteistyötä ja molemminpuolista kunnioitusta. Järjestyksen säilyttämiseksi käytetään usein väkivaltaa. Tässä mallissa ihmiskuva rakentuu pääasiassa ihmisen itsekkyyden varaan ja siihen liittyy ajatus, että konfliktissa joku on aina syyllinen ja toinen (yleensä minä itse) on aina oikeassa. Ihmisille syntyy siis tarve yksinkertaistaa asioita, jotta voi luoda mustavalkoisen asetelman, asettua jonkun asian puolelle ja tuntea sen jälkeen olevansa oikeassa. Ihmiset jotka vahvimmin kritisoivat hallitsemismallia, toteuttavat itse sitä mitä voimakkaimmin.

Maailma olisi paljon avoimempi paikka, jos osaisimme enemmän keskittyä ihmisten todellisiin tarpeisiin

Kumppanuusmallin lähtökohdat ovat hieman toisenlaisia. Sen mukaan kaiken taustalla, mitä ihmiset tekevät, on pyrkimys tyydyttää tarpeita. Ihmiset myös haluavat luonnostaan olla toisilleen hyödyksi, jos se tapahtuu vapaaehtoisesti. Kumman ajattelutavan sinä olet valinnut? Maailma olisi paljon avoimempi paikka, jos osaisimme enemmän keskittyä ihmisten todellisiin tarpeisiin kuin siihen kuka on oikeassa, kuka on väärässä ja miten väärässä olijaa rankaistaan.

Ongelma – oletko itse osa sitä?

Konflikteja ei synny siksi, että joku olisi oikeassa ja toinen väärässä vaan siksi, että emme ymmärrä toistemme tarpeita. Seuraavan kerran kun jaat jotain negatiivista tai kritisoit toisen ajatusmaailmaa, pyydän sinua pysähtymään hetkeksi ja mutustelemaan omia tuntemuksiasi. Mietihän hetkinen mitä tarvettasi olet täyttämässä ja mieti myös oletko itse ajattelullasi ja toiminnallasi osa ratkaisua – ellet ole, olet luultavasti itse osa ongelmaa.

– Markku –

Tämä kirjoitus pohjautuu Liv Larssonin kirjaan ”Sovittelun taito” ja on osa esimiesten ja johdon työnohjauskoulutusta.