Kumpi kiiltää paremmin – parisuhde vai auto?

Kirjoitettu 08.04.2014

Toimiva parisuhde ei huoltoa tarvitse?

Niin kuin ei tarvitse toimiva talo, auto, vene tai työstökonekaan? Ennakkohuolto koneille ja laitteille on useimmalle meille päivänselvä asia, mutta yllättävän harva huoltaa parisuhdettaan ennen kuin se on myöhäistä. Luulen, että harvempi ajaa autonsa romuksi kuin romuttaa parisuhteensa. Kyse ei voi olla arvomaailmasta – kyllä kait me kaikki pidämme rakkainta lähimmäistämme tärkeämpänä kuin kasaa peltiä ja ruuveja? Kyse pikemminkin lienee kynnyksestä astua epämukavuusalueellemme. Pelkäämme käsitellä asiaa, josta emme välttämättä saa oikein otetta. Lisäksi parisuhteeseen kuuluu aina erittäin voimakkaita tunteita, jolloin keskittyminen perustehtävään, eli objektiiviseen suhteen tarkasteluun, voi olla hyvin vaikeaa.

Arki on tärkeintä

Tärkeintä niin autolle kuin parisuhteellekin on sen päivittäinen käyttö. Kumpaakaan ei voi huudattaa päivätolkulla sitä rikkomatta. Parisuhteen arki on usein kiireistä ja onni rakentunee toisen tunteiden huomioimisesta ja ymmärryksestä, etten minä ole aina oikeassa. Aito ja aktiivinen kuuntelu sekä kokemus kuulluksi tulemisesta ovat tärkeitä elementtejä. Toisen ihmisen arvostus ja kunnioitus meinaa toisinaan unohtua – usein kohtelemme paremmin vieraita kuin lähimmäisiämme.

Anna lupa kasvattaa ja kasvaa

Omasta suhteestamme vielä poimisin listaan minulle merkittävän elementin, joka on toistemme kasvattaminen. Fakta on, että valitsemme usein parimme täydentämään itseämme. Se tarkoittaa sitä, että parillamme on ominaisuuksia, joita minulla itsellä ei ole. Suhteen edetessä tästä asiasta voi tehdä joko ison ongelman tai se voi kasvattaa molempia parisuhteessa. Mielestäni parisuhteen välttämätön edellytys on hyväksyä, että parimme saa kasvattaa minua omissa heikkouksissani.

Henkilökohtaisesti olen vaimoltani oppinut itseni kuuntelua. Ilman häntä luultavasti painaisin täyttää häkää maailman turuilla&toreilla, enkä todellakaan olisi nyt yrittäjänä. Pointtini tässä on, että olen ymmärtänyt, mitä juuri minä oikeasti haluan ja mikä on mielestämme meidän parisuhteelle ja perheelle parasta. Merja on haastanut omaa arvomaailmaani ja saanut minut miettimään sitä – onneksi jostain syystä olen hänelle antanut luvan haastaa.

Vaimoni kertoo oppineeni minulta toimeen tarttumisen taitoa erityisesti laajoissa ja vaikeissa tehtävissä. Välttämättä aina ei kannata odottaa, että tulee se oikea hetki ja tehtävä olisi huolella suunniteltu – voi vaan aloittaa NYT!

Olisiko ajatusta hakea vuosihuoltosuunnitelman toimenpiteet NYT?

Päivittäisen soveliaan käytön lisäksi parisuhde kaipaa vähintäänkin vuosihuoltoa. Tämän takia rakensimme yhdessä parisuhdeviikonlopun, jossa toimimme vertaisparina antaen ajatuksia ja syttöjä toisten parisuhteiden kehittymiselle. Varmasti opimme itsekin näistä viikonlopuista paljon. Miten on teidän parisuhteenne laita? Olisiko ajatusta hakea vuosihuoltosuunnitelman toimenpiteet NYT eikä sitten, kun on ruuvit löysällä ja puolet hukassakin? Vielä mahtuu pari paria mukaan – Tervetuloa Peurungan kylpylähotelliin 23.-25.5.2014!

Tykkääpä muuten tuosta vierestä Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden Facebook-sivusta – kun 250 tykkääjää on täynnä, arvomme ilmaiset kylpylälahjakortit Peurunkaan kahdelle hengelle!

-Markku-