– Viisaus on porukoissa –

Kirjoitettu 15.01.2014

Nykyisin menestyvän yrityksen takaa löytyy yhä useammin jokin sosiaalinen innovaatio. Sosiaalisella innovaatiolla tarkoitan tässä yhteydessä jotain uutta tapaa hoitaa kanssakäymistä ihmisten välillä yrityksen liiketoiminnan hyväksi. Pohtiessani tulin siihen lopputulemaan, että hoitamalla sosiaaliset suhteet huonosti, et voi millään muulla toiminnan osa-alueella paikata syntynyttä vahinkoa. Mitä pohjimmiltaan on yrityksen ja asiakkaan välillä? Ei mitään, ei niin yhtään mitään – paitsi suhde! Suhteessa avainasia on tunne, joka on kahden ihmisen välillä. Usein yritysten välille tehdään erilaisia sopimuksia. On toki hyvä, että asiat ovat kirjattuina paperille, mutta usein juuri sopimus on alku suhteiden tuhoamiselle.

”Olemme asiakaslähtöisiä, onhan se kirjattu jo strategiaankin”

Tuotteesi tai prosessisi eivät voi olla koskaan niin ylivoimaisia, että sinulla olisi mahdollisuus olla hoitamatta sosiaalisia suhteita täydellisesti. Miten niitä yrityksessäsi hoidetaan – löytyykö teiltä sosiaalisille innovaatioille ja toiminnalle mietityt strategiat, toimintamallit tai kehitysprosessit? Harvemmalta löytyy. Eihän vain päähän kiirinyt ajatus: ”Mitähän nuo ovat – ei tuollaisia ole ikinä mietittykään? Mutta kyllähän meidän yritys on asiakaslähtöinen ja me kuuntelemme asiakasta. Sehän sanotaan ihan strategiassakin.” Asia on helppo kirjata strategiaan ja olla yksimielisiä sen tarpeellisuudesta, mutta mitä asiakaslähtöisyys ja sosiaaliset suhteet käytännössä tänään tarkoittavat? Tuotteille ja prosesseille meillä löytyy yleensä tarkat mallit, mutta se kaikkein tärkein eli ihminen tuppaa usein unohtumaan.

Sosiaalisten suhteiden hoitaminen pelkästään asiakkaan suuntaa ei riitä

Sosiaalisten suhteiden hoitaminen arvojärjestelmässä voidaan ajatella jaettavaksi kolmeen osaan: suhteiden hoitaminen arvoketjussa alaspäin toimittajien suuntaan, ylöspäin asiakkaan suuntaan sekä oman organisaation sisällä. Mitään näistä osa-alueista ei voi laiminlyödä.

Jos sosiaaliset suhteesi eivät ole kunnossa alihankkijoittesi kanssa, et voi menestyä. Hyvänä aikana asiat ehkä rullaavat mukavasti, mutta tiukkojen aikojen koittaessa, tulet varmasti saamaan huonoimmat hinnat, maksuehdot sekä palvelun ja toimitusvaikeuksien ilmaantuessa olet jonossa viimeisenä.

Omassa organisaatiossasi, jos sosiaaliset suhteet eivät ole kunnossa, on edessäsi katastrofi ja työyhteisösi aika menee pois perustehtävästä. Tähän en nyt pureudu enempää. Tässä yksi kirjoitukseni aiheesta:

Asiakkaan suuntaan suhteen tilan tärkeys lie useimmiten ymmärretty parhaiten. Ihminen ostaa aina ihmiseltä. Nettikauppa tietysti muuttaa hieman asetelmia, mutta kuten useammassakin kirjoituksessani on tullut esille, heti ongelman ilmaannuttua tilanne muuttuu kahden ihmisen väliseksi kanssakäymiseksi.

Samassa veneessä olemisen tunnetta tarvitaan liiketoiminnassa enemmän

Menestyvään liiketoimintaan tarvitaan siis toimivat ydintiimit niin omista joukoista kuin sidosryhmistäkin. Tiimin kokoaminen alkaa siitä, että saa ihmiset uskomaan yhteiseen asiaan ja tunnetasolla ihmisten välille syntymään merkittävä suhde. Haaste on kova. Millä tavalla saat luotua syvälliset suhteet ihmisten välille? Oikotietä ei ole – paitsi ehkä korruptio. Tunnetason suhteisiin tarvitaan yhteisiä kokemuksia. Ennen niitä syntyi jollakin tasolla saunan lauteilla ja muilla ryyppyreissuilla – aika on ajanut onneksi tästä tavasta ohi. Asioiden selväksi puhuminen kännissä on haastava taiteenlaji sekin. Messut ja seminaarit ovat liian massatapahtumia, jotta siellä pystyisi suhteita syventämään. Yksittäinen illallinen tai koskenlaskukin usein jää tunnetasolla hyvin pinnalliseksi. Tätä asiaa itse pohdin viimeisellä MBA-jaksollani ja huomasin, että minähän olen juuri siinä hetkessä kyseisessä tilanteessa. Varsinkin suhteeni niihin ihmisiin, joiden kanssa olen kokenut yhdessä jotain erityistä ja samalla oppinut jotain itsestänikin, on kasvanut sellaiseksi, ettei sitä arkiset liike-elämän huolet hevillä mihinkään heilauta. Kiitoksia teille ystäväni näistä kokemuksista!

Ratkaisuksi tarjoan yhteisiä kokemuksia sinulle ja sidosryhmällesi

Näiden kokemusten takia, rakensin palvelun juuri tähän tarpeeseen: Kokemuksellinen johtamiskoulutus. Lähde kasvattamaan itsesi tai keräämäsi ryhmän sosiaalista pääomaa yhteisten kokemusten kautta. Tarpeesi ei ehkä osu myynnissä olevien koulutusten teemoihin tai ajankohtaan eli voit tietysti kertoa oman tarpeesi ja räätälöin mieluusti siihen sopivan paketin. Kaikki on räätälöitävissä – ilmansuunta, aktiviteetti, ajankohta, reissun pituus ja teema. Gurukin voidaan jättää halutessasi rannalle ja keskittyä puhtaasti haluamasi ryhmän kokemuksiin ja oivalluksiin – ne ovat kuitenkin niitä kaikkein pysyvimpiä tapoja oppia paljon itsestä sekä luoda kestäviä ihmissuhteita.

Ensimmäiset reissut ovat nyt myynnissä huhtikuulle – tervetuloa!

Myynnissä: Kokemuksellinen johtamiskoulutus Sevettijärvellä: Markun matkassa Ville Tolvanen 3.-6.4.

Tulossa: Kokemuksellinen johtamiskoulutus Sevettijärvellä: Markun matkassa Pirkko-Liisa Vesterinen 25.-28.4.

-Markku-