Psykologinen turvallisuus – miten sitä kehitetään?
Kirjoitettu 16.01.2024
Psykologista turvallisuuden juuret löytyvät 1960-luvulta. Jo silloin todettiin, että psykologisella turvallisuudella on vahva yhteys yksilön ja organisaation oppimiseen sekä ongelmien ratkaisemiseen. Myöhemmin tutkimukset ovat osoittaneet, että psykologinen turvallisuus on edellytys myös hyvään kommunikaatioon, uudistumiseen, innovatiivisuuteen ja sitoutumiseen ja näiden myötä myös avain työhyvinvointiin ja yrityksen menestymiseen. 2010-luvulla aihe nousi pintaan Googlen laajan tutkimuksen seurauksena, jonka loppupäätelmänä tärkeimmäksi selittäväksi tekijäksi ryhmän menestykselle on juurikin hyvä psykologinen turvallisuus.
Mitä psykologinen turvallisuus käytännössä on?
Helena Åhman kuvaa kirjassaan ”Keskusteluälykkyys painetilanteissa” mielestäni hyvin psykologisen turvallisuuden tekijät:
Psykologinen turvallisuus käytännössä:
- Ei tarvitse miettiä mitä ja miten asiat ilmaisee
- Uskaltaa olla eri mieltä
- Voi luottaa, että toinen ymmärtää, vaikka ei osaisi sanoa asiaa oikealla tavalla
- Voi luottaa, ettei tahallista väärinymmärrystä synny
- Kyky ottaa riskejä ilman turvattomuuden tai häpeän tunteita
- Varmuus, ettei oma ryhmä nolaa, hylkää tai rankaise
- Sitä paremmin työyhteisö voi, mitä helpompi on tuoda erimielisyydet esille.
Miten sinä arvioisit ylläolevien määritelmien mukaan teidän ryhmän psykologista turvallisuutta. Keskimäärin psykologista turvallisuutta ei koeta kovin hyvänä:
Miten psykologista turvallisuutta parannetaan?
Psykologinen turvallisuushan on ryhmäilmiö. Tästä lähtökohdasta psykologista turvallisuutta tulee parantaa aina yhdessä ryhmän kanssa yhdessä. Toinen lähtökohta on, että psykologinen turvallisuus on tunne. Tämä johtaa siihen, että pitää kyetä tarkastelemaan sekä omia, että toisten tunteita ja ymmärtää, mitkä asiat herättävät kenessäkin millaisia tunteita. Eli täytyy keskustella sekä reflektoida omia ajatuksia, kokemuksia ja omaa käytöstä. Ja lopulta muutoksen ratkaisee se, kuinka hyvin yksilö onnistuu muuttamaan sekä omaa käyttäytymistään että ajatteluaan.
Psykologisen turvallisuuden kehittämiseksi ei löydy poppakonsteja. Kehitys vaatii aikaa ja panostusta itsensä kehittämiseen ryhmän kanssa – eikä se siltikään ole helppoa, mutta se on mahdollista ja ainoa tie.
Lisäätkö vai heikennätkö sinä psykologista turvallisuutta työyhteisössänne?
Välillä psykologinen turvallisuus ymmärretään hieman väärin. Virheellisesti ajatellaan, että psykologisesti turvallisessa työyhteisössä ollaan asioista yhtä mieltä, eikä ”poikkipuolaista” sanota mistään. Asiahan on tietysti päin vastoin. Sinun on mahdollista vuorovaikutustilanteissa esittää rakentavaa ja toista arvostaa kritiikkiä tai samalla asialla luoda konfliktia. Asiat eivät koskaan riitele – ihmiset kylläkin. Eriävän mielipiteen tai kritiikin esittäminen on taitolaji, jota voi harjoitella. Jos siinä onnistuu, vuorovaikutustilanteen jälkeen ihmisten väliset suhteet ovat pysyneet ennallaan tai parantuneet. Jos puolestaan ihmisten väliset suhteet heikkenevät vuorovaikutustilanteen jälkeen, epäonnistuit ja heikensit psykologista turvallisuutta työyhteisössäsi.
– Markku –
Lue lisää:
- Keskustelu työyhteisössä, osataanko teillä?
- Pahoinvoivan työyhteisön kehittäminen
- Työyhteisön kehittäminen kanssamme