Väärinkäytöksiin puuttuminen. Miksi esihenkilö ei puutu?

Kirjoitettu 20.06.2023

Uuden hallituksen hallitusohjelmassa on kirjaus ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamisesta palkattomaksi. Some on kovasti huutanut vääryyttä. Suurimmaksi osaksi huudoissa näkyy kommentoijien arvot ja asenne, mutta yksi tärkeä kysymys keskusteluissa on noussut – puuttuminen. Miksi esihenkilö ei puutu väärinkäyttäjiin?

Puuttuminen on mahdotonta, kun itse asia ei ole selvä

Puuttuminen ei ole aina helppoa, vaikka itse asia olisi täysin selvä ja helposti todistettavissa. Sairauspoissaolon suhteen asia on kaikkea muuta kuin selvä. Monissa paikoissa on omailmoituskäytäntö ja syitä ei välttämättä saa edes kysellä. Sairas on sairas, olipa kyseessä krapula, auringonoton tarve tai covid. Ja vaikka vaadittaisiin sairaslomatodistus, se nykyisin irtoaa chatin tai puhelimen välityksellä. Ei nykyään ole terveydenhuollossa aikaa (eikä kuulu ollakaan) selvittää, mistä kenenkin yksittäisten päivien työkyvyttömyys johtuu. Varhaisen puuttumisen malli on ihan hyvä työkalu heidän kohdalla, jotka itse haluavat muuttaa tilannetta ja ovat valmiit kertomaan totuuden – on sitten kyse jaksamisesta tai alkoholiongelmasta. Ne, jotka järjestelmää hyväksikäyttävät, osaavat kyllä keksiä hyvät selitykset, miksi puuttumisen rajat paukkuvat jatkuvasti. Kaikilla eduilla on tapana muuttua itsestäänselvyyksiksi ja sen myötä väärinkäytösten määrä lisääntyy. Sen jälkeen etu otetaan pois. Monissa tapauksissa yrityksen johto puuttuu asiaan. Sairauslomapäivän kohdalla nyt puuttuu valtiovalta.

Puuttuminen ei ole helppoa, vaikka itse asia olisi selvä

Yksi syy puuttumattomuuteen on se, ettei esimies itsekään pidä sääntörikkomusta merkityksellisenä. Suojalasien käyttäminen tilanteessa, jossa ei mitään tapahdu tai tauon ylitys 3 minuutilla silloin, kun ei ole oikeasti kiire, voi olla kaikkien mielestä turhaa. Hankaluus tulee siinä, että säännöistä lipsuminen muuttuu pian käytännöksi ja saavutetuksi eduksi. Pahimmillaan kahvitauot ovat venyneet jo 50 minuutin mittaisiksi tai paineilmalla sohitaan suojalaseitta. Siksi äärimmäisen tärkeää on yhteinen keskustelu, miten sääntöjä tulkitaan ja milloin puututaan.

Itse puuttumista ei koeta vaikeaksi, mutta seurauksia pelätään

Yleisimmät syyt puuttumattomuuteen lienevät psykologisia. Esimiehet pelkäävät herääviä tunteita sekä itsessä että puuttumisen kohteessa. ”Suuttuukohan hän minulle tai nauraa päin naamaa?”. Voidaan pelätä myös omaa asemaa tai arvovaltaa työyhteisössä. ”Entä jos puutumiseni ei tehoakaan – arvostetaanko minua enää?”. Monenlaisia konfliktejakin pelätään. Pelätään, että puuttumalla tilanne vain pahenee tai ihmissuhde kyseiseen henkilöön rikkoontuu, jonka jälkeen kaikki muukin sujuu huonommin. Pahimmillaan voidaan pelätä jopa kostoa – itsekin olen aikoinaan joutunut salaamaan kaikki yhteystiedot puuttumisen takia. Välillä tuntuu myös, että itse vallankäyttöäkin kaihdetaan. Toisille voi olla hyvin epämiellyttävää puuttua toisen ihmisen toimintaan.

Pelisääntöjen kirjaaminen on erittäin tärkeää

Syitä puuttumattomuuteen on siis monia. Eikä asia ole niin yksinkertainen kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Onneksi ratkaisuja on olemassa.

  1. Sopikaa ja kirjatkaa näkyville yhteiset yleiset pelisäännöt puuttumisesta konkreettisin esimerkein
  2. Oivalluttakaa jokainen esihenkilö ymmärtämään, miksi juuri hänen on vaikea missäkin tilanteessa puuttua.

Nämä molemmat asiat vaativat aika paljon aikaa ja osaamistakin – siksi ne saattava olla jääneet tekemättäkin. Pitää muistaa, että tällaisten asioiden tekeminen on juuri sitä ihmisten johtamista ja johtamisen sekä työyhteisökulttuurin kehittämistä. Juhlapuheissa näitä pidetään yleensä tärkeinä, mutta käytännön arjessa ne usein loistavat vain poissaolollaan.

Puutu, vaikka et olisikaan varma

Esihenkilöitä kannustaisin luottamaan myös omaan intuitioon. Monissa puuttumista vaativissa tilanteissa ei ole todennettua faktaa käytettävissä. Silti työyhteisön tasa-arvon takia tilanteeseen on puututtava. Te tunnette parhaiten oman joukkonne, teillä on paras tuntuma, mitä on tapahtunut, vaikka toinen sanoo toista. Luottakaa siis omaan intuitioon ja puuttukaa. Puuttumatta tilanne menee varmasti vaikeammaksi – aika ei näitä asioita korjaa! Näin toimien joskus varmasti menee pieleen, mutta lähes aina osutte oikeaan. Täydellisyyteen ei meistä kukaan pääse.

Jos apua tarvitsette, niin tiedätte kyllä, mistä sitä löytyy!

Lue lisää:

– Markku –