Saavutettu etu ?

Saavutettu etu vai pakotettu haitta?

Kirjoitettu 01.05.2013

Näin työn juhlan merkeissä ystäväni Sami nosti esiin mielenkiintoisen teesin – saavutettu etu. Jäin tätä pohtimaan ja elämäni ensimmäisellä ja todennäköisesti viimeisellä vappumarssillani äskettäin tuli kyllä varsin outo olo, kun lueskelin bannereiden viestejä. Varsinkin työehtoneuvotteluissa, ihan yksityishenkilöstä liittotasoon, saavutetuista eduista ei voida luopua. Ei edes keskustella – tai siihen loppuvat neuvottelut. Onko näin millään muulla elämänalueella?

Urheilussa ei saavutettu etu auta ainakaan

Urheilusta ensimmäisenä tulee mieleen tennis. Siinähän nimensä veroisesti tasaisen erän päätteeksi voi toinen saada edun puolelleen. Etu ei ole mitenkään hirveän pysyvä, se voi olla menetetty jo seuraavalla syöttövuorolla. Varsinkin joukkuelajeissa puhutaan kotiedusta. Eipä se kuitenkaan kovin taattu etu ole ja meneepä kausia, jolloin voi puhua kotihaitasta joidenkin joukkueiden kohdalla. Muistuupahan karvaasti vielä mieleen Helsinki, kevät 2003, jääkiekon MM-puolivälierä FIN-SWE ja tilanne 5-1 – silloin tuntui, että kyllä tällä edulla kotikisoissa voitto tulee. Ei auttanut kotietu – ei, piti tuostakin saavutetusta edusta luopua ja turpiin tuli 5-6. Urheilussa ainakin pitää saavutetun edun kanssakin tehdä töitä, ymmärtää tilannekuva sekä tarvittaessa muuttua ja sopeutua – tai turpiin tulee.

Saavutettu etu parisuhteessa kestää loputtomiin?

Parisuhteessa puolison löytäminen on hyvinkin suuri saavutettu etuoikeus. Eipä siihenkään passaa tuudittautua ja todeta liiton lähtiessä alamäkeen, että kyllä tämä on saavutettu etu, ei minulta saa puolisoa pois ottaa. Mikään ei ole itsestään selvää. Muututtava ja kehityttävä on molempien osapuolien ja hyväksyttävä toisenkin näkökannat.

Työelämän saavutetut edut ovat tabuja!

Työelämästä otan esimerkiksi kaikkein ilmeisimmän saavutetun edun – 8 tunnin työpäivän. Tämä on ollut aikoinaan tärkeä saavutus, mutta kestääkö se lähempää tarkastelua tämän päivän työn haasteisiin. Monelleko yritykselle on tärkeää, että ihmiset tekevät työtä 8 tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa ja 22 päivänä kuukaudessa? Joillekin on – yhä useammalle ei. Työt eivät jakaudu tasaisesti kalenterivuoden osalta, eikä edes viikon päivien osalta. Monelleko työntekijälle on tehokkainta ja tärkeää tehdä juuri klo 8-16 töitä? Joillekin on – yhä useammalle ei. Entäpäs pekkanen – yksi tärkeä syy tähän työajantasaamisvapaaseen on joskus ollut, että täytyy päästä virka-aikana hoitamaan asioitaan 2,5 tunniksi joka viikko. Minkälainen tarve nykypäivän yhteiskunnassa on päästä virka-aikana yhtään mihinkään? Yhtään enempää työpanosta per henkilö en ole hakemassa, vaan näkisin, että sama panos olisi järjestettävissä huomattavasti tehokkaampaan hyötykäyttöön. Nykyinen järjestelmä pakottaa monet yritykset tehottomuuteen. Tässä vain kaksi esimerkkiä sadoista sopimuksen yksityiskohdista ja yritin vielä valita sellaisen edun esimerkiksi, josta nyt ei ainakaan voi keskustella. Hyvänen aika, olisi aivan mielenvikaista lähteä keskustelemaan pois 8 tunnin työpäivistä – aivan pöyristyttävä ajatus. Herätkää hyvät neuvottelijat ja katsokaa ympärillenne!

Asiakkaan etu – yhteinen etu!

Haluaisin nähdä työelämässäkin, että saavutetuista eduista pystyttäisiin luopumaan maalaisjärjen kanssa. Maailma on muuttunut – viimeksi tänään, ja edut eivät voi pysyä kautta maailman sivun samanlaisia. En missään nimessä halua, että työntekijän työolot huononevat – se ei ole kenenkään etu, vaan että mietittäisiin aidosti minkälaisia rakenteita juuri nyt tarvitaan, jotta työelämä pysyisi muun maailman mukana. Nykyisellään kun kaikki pitävät kiinni omistaan, ei enää työn toteuttavalle työyhteisölle jää yhtään mitään pelimerkkejä, joilla joustaa, palkita ja kannustaa. Nyt tuntuu, että yritetään survoa kolmion muotoisia palikoita ympyrän muotoisiin reikiin väkisillä. Hirveästi vaan palaa aikaa erilaisten järjestelmien ylläpitämiseen niiden vaikuttamatta kenenkään elämään yhtään mitenkään. Ainoa elintärkeä ja kaikille yhteinen etu, josta tulee pitää kiinni, on asiakkaan etu!

-Markku-