SOMeTIKETTI, Jakaminen on välittämistä
Kirjoitettu 10.06.2013
Tämä aihe on ollut pitkään postauslistallani, mutta olen sen skipannut ajatellen, että aiheesta on niin paljon kirjoiteltu. Kuitenkin edelleen törmään kysymyksiin, ”saako tämän jakaa” ja ”voikohan sitä pyytää kaveriksi” eli ehkäpä someen vielä yksi kirjoitus aiheesta mahtuu – ei enempää.
SOME – mitä se on?
Sosiaalinen media – mitä se edes on? Kirjaimellisesti se tarkoittaa ulospäin suuntautuvaa tiedon välittämistä. Perinteisestä mediasta some eroaa oleellisesti siinä, ettei viestijän ja vastaanottajan rooleja ole. Täällä Venäjän kyljessä viestiminen on perinteisesti koettu yksisuuntaisena tapahtumana. Jo sana viestintä kertoo kaiken oleellisen. Sana juontuu venäjänkielisestä vest (Izvestia – toimitettu viesti), jolloin muiden mielipiteitä ei tarvitse kysellä. Toinen hyväkäs on tiedotus – edelleen yrityksissä puhutaan tiedottamisesta ja löytyy sekä tiedottajia että tiedotuksia. Onhan näillä toki toisinaan paikkansa mutta kommunikointi voisi tuoda enemmän sisältöä toimintaan. Kommunikointi juontuu latinankielestä communicare eli tehdä yhteiseksi monille, jakaa, osallistua. Sosiaalisen median mielenkiintoisin pointti on mielestäni juuri jakaminen.
Mitä ihmiset jakavat sosiaalisessa mediassa? Minusta tämä on erittäin turha kysymys. Jakavat mitä jakavat – jokainen omaan tarkoitukseensa. Tärkeintä on että jakaa asioita, joita pitää tärkeinä. Tykkäämiset ovat tietysti ihan mukavia, mutta sillä ei hirveästi pystytä vaikuttamaan, koska viesti ei leviä yhtään eteenpäin. Jakaminen puolestaan levittää sanomaa erittäin tehokkaasti ja laajalle. Uskon, että jakamisella voimme muuttaa maailmaa oikeasti. Jos luet postauksen, josta olet samaa mieltä niin jaa ihmeessä se kaikessa mahdollisessa paikassa. Asioiden lukeminen ja pohtiminen muuttaa meidän ajattelua ja ajatuksista syntyvät puolestaan tunteemme. Tunteet vaikuttavat meidän olemukseemme, käyttäytymiseemme ja hyvinvointiimme. Jos siis välität verkostosi ihmisistä, niin miksipä et jakaisi ajatuksia, joista itse saat jotain. Näin tehden maailma muuttuu ajatus kerrallaan paremmaksi!
Anna hyvän kiertää
Jos ihmisellä on vaikkapa 300 kontaktia ja 20% jakaisi hänen postauksensa eli 60 kaveria. Näistä jokaisella olisi vaikkapa 100 kontaktia eli 6000 henkilöä näkee viestin ja jälleen 20% jakaa sen – nyt jo siis 1200 henkeä jakoi saman viestin ja 100 henkilön kontaktimäärällä jo 120000 ihmistä näkee viestin. Millä muulla tavalla saat tavoitettua yhtä monen ihmisen pääkopan? Viestin jakaminen ei siis ole suosionosoitus alkuperäisen viestin kirjoittajalle, vaan se on verkostosi ihmisistä välittämistä – anna hyvän kiertää!
Jotkut yrittäjät (kuten Ville Tolvanen) ja yritykset ovat tämän oivaltaneet. Kumpi on tehokkaampi – kahden hengen markkinointitiimi vai 120 000 henkilön markkinointiverkosto? Itse olen lopettanut lähes kokonaan perinteisen yksisuuntaisen median käyttämisen. Tekeekö se minusta sivistymättömän? Vaikea sitä on tietysti itse arvioida. Uskon, että osaan itse valita haluamani informaation. Luenko aamukahvilla keskisuomalaisesta puukotuksista peräkylillä ja pommi-iskuista Gazassa vai hyvejohtajuutta twitteristä tai markkinoinnin oivalluksia Tolvasesta? Sivistyksestä en osaa sanoa, mutta parempi mieli ainakin jälkimmäisestä syntyy ja sitä haluan myös jakaa muille.
Onko some oikeaa kanssakäymistä?
Vielä yksi poiminta someen liittyen. Edelleen kuulee puhuttavan, ettei some ole oikeaa kanssakäymistä. Mielestäni asia on täysin päinvastoin. Somessa asiat sanotaan jopa suorempaa kuin kasvotusten – onko se hyvä vai huono asia, riippuu aika paljon vastaanottajasta. Yleensä jos kipeästi itseen sattuu, se on lahja – itse sai impulssin, että olisi jokin asia, mitä pitäisi ehkä pohtia ja mutustella ajan kanssa. Some on ainakin minulle tuonut suvun takaisin elämääni. Elän fyysisesti kaukana kaikista sukulaisistani ja ennen facebookkiin liittymistäni, soittelin äidilleni kerran viikossa ja muihin kontakteja oli ehkäpä yhdestä viiteen kertaan vuodessa.
Tuntui kuin olisin hylännyt sukuni ja juureni. Tänä päivänä keskustelemme päivittäin fb:n salatuilla sukusivuilla ja se on ehdottomasti meille kaikille lisää – ei mitään pois, huuli lentää kolmessa polvessa oikein komeasti. Näemme edelleen kuten ennenkin. Twitter on taas tuonut minulle tukun uusia kontakteja. Suurinta osaa ihmisistä en todellakaan siellä tunne, mutta minulle riittää, että saan heiltä oivalluksia ja yritän niitä myös itse siellä jaella. Tietysti kaikessa on varjopuolensa, mutta nimenomaan kaikessa. Kohtuus kaikessa pätee somessakin. Ei kenellekään tee hyvää istua kahvilla tai kaljalla 16 tuntia päivässä kaverin kanssa – ei somessakaan. Se on vaan fakta, että kommunikointivälineenä some on tehokkain keksintö, mitä ikinä on ollut olemassa. Käyttäkäämme siitä kaikki sen tarjoama hyvä!
-Markku-