Voittajaksi 2: Suora puhe
Kirjoitettu
16.08.2013
johtaminenkehitysluottamusorganisaatio
Milloin olet viimeksi sanonut suoraan mitä ajattelet? Milloin olet saanut palautekeskustelussa suoran ja rehellisen palautteen suoritustasostasi, tulevista odotuksista sinua kohtaan sekä asemastasi organisaatiossa? Niinpä, suorapuheisuus on vaikeaa ja harvinaista, mutta se olisi yrityksen toiminnan kannalta välttämätöntä. Näin ainakin Jackin mukaan, jonka mielestä suorapuheisuuden puute on suurin liike-elämän pikku salaisuus.
Suorapuheisuuden puute tuhoaa yrityksen
Jack listaa useita negatiivisia seikkoja, joita suorapuheisuuden puute aiheuttaa: jarruttaa fiksujen ideoiden esittämistä, hidastaa toimintaa ja päätöksentekoa, estää ihmisiä antamasta kaikkensa, luo raskaan byrokratian sekä lisää politikointia. Käytännöllisesti katsoen suorapuheisuuden puute tuhoaa yrityksen.
Lapsi osaa suoraa puhumisen – onko se niin paha asia?
Miksi suoraa puhuminen on niin vaikeaa? Lähdenpä pohtimaan asiaa mielen maailmasta. Mitä tuumaat taaperollesi, joka sanoo kaupan kassajonossa: ”Katopa, kun tuossa on lihava ämmä”? Suuriosa meistä antaa lapselleen sellaisen palautteen, että lapsi muistaa varmasti, ettei niin vaan sanota. Lapsi osaa suoraa puhumisen – onko se niin paha asia? Kyseinenkin lause kertoo pelkästään lapsen omasta ajatusmaailmasta, joka on tietysti muovautunut vanhempiensa ajatusmaailmasta sekä kasvuympäristöstä. Se ei kerro yhtään mitään viestin kohteena olevasta ihmisestä. Näin ollen kohteena olevan ihmisen kannalta merkityksellistä olisi pohtia vain itsessään heränneitä tunteita ja syitä tunteiden takana. Kuulostaa rankalta, mutta näin tehden tapahtuisi ainakin vastaanottajassa henkistä kasvua tai jos kasvu olisi tältä osin jo tapahtunut, lapsen kertoma ajatus ei herättäisi vastaanottajassa mitään tunteita. Suoran puheen vältteleminen lähtee siis jo lapsuudesta ja meidät on kasvatettu olemaan kohteliaita – jopa asioissa, jotka tuhoavat meitä itseämme sekä yhteisöämme, jossa elämme.
Helpoimman kautta
Aikuinen kieltää lastaan puhumasta suoraan helpottaakseen omaa elämäänsä. Kun tukimme lastemme suut, meidän ei tarvitse tuntea häpeää tai korjata omaa arvomaailmaamme ja käyttäytymistämme. Ihan samasta syystä emme työelämässäkään puhu asioista suoraan. Elämä on vaan paljon helpompaa, kun säästämme itsemme ristiriidoilta, emme loukkaa toistemme tunteita ja näytämme asiat paremmassa valossa kuin ne ovat – kaikki ovat näennäisesti tyytyväisempiä. Pointtinsa on tuossakin, mutta valitettavasti se tuhoaa yrityksiä jatkuvasti – ainakin Jackin näkemyksen mukaan.
Töykeästä kohteliaaksi?
Suora puhe ymmärretään yleensä töykeäksi käyttäytymiseksi ja sitä se usein onkin. Johtuuko se siitä, että miellämme suoran puheen kielletyksi, ja kun lopulta rohkenemme puhua suoraan, on paine jo päässä kasvanut niin suureksi, ettemme enää hallitse asian esilletuomista kohteliaasti ja rakentavasti. Voisihan esimerkin taaperon vanhempi esittää saman asian tyyliin: ”Katopa, kun on vauras rouva. Hänpä onkin näköjään osannut nauttia elämästään hyvän ruoan kautta”.
Suoran puheen edut
Suoran puheen positiivisia vaikutuksia löytyy Jaskalta pitkä lista. Hänen mielestään suora puhe lisää keskustelua ja tuo lisää ideoita esille. Suora puhe nopeuttaa toimintaa ja päätöksen tekoa. Idean voi tyrmätä suoraankin ilman pitkiä hyväksyntäprosesseja. Lisäksi suorapuhe alentaa kustannuksia: se tekee tyhjiksi monet palaverit, tyhjänpäiväisen raportoinnin ja korvaa monet powerpointit. Luottamustahan suorapuhe puolestaan organisaatiolta vaatii. Toisaalta epäsuorapuhe johtaa luottamuksen menettämiseen – kyse on siitä, kumman puolen kolikosta valitset. Kun lähden miettimään omia työyhteisöjäni, joissa olen ollut, vahvistuu tämä Jackin väite todenteolla. Ihmiset, jotka puhuvat suoraan, ovat minun silmissäni kaikkein luotettavimpia työntekijöitä. Päinvastoin ne, joista ei voi tietää koskaan, mitä he todella ajattelevat – eivät nauti kenenkään luottamusta. Kuten sanottu, suoraa puhuminen on raskasta, se aiheuttaa stressiä ja epämukavuutta. Asia on äärimmäisen helposti todettavissa, kun katsoo suorapuheisia ihmisiä. Useimmat heistä ovat todella uupuneita.
Suora puhe – palkitsemisen perusta!
Miten tämä voimavara tulisi käyttää yritysten hyödyksi? Helposti! Suorapuheisuudesta tulisi palkita, käytännön vinkkejä tästä tuli kirjoitettua viimeviikolla. Lisäksi mielestäni suorapuheisia ihmisiä tulisi ohjata tuomaan mielipiteensä oikealla tavalla ja oikeassa paikassa esille. Tämä kuuluisi olla tietysti ihan normaalia ja jokapäiväistä esimiestyötä. Tähän toimintaan ei tarvita ylimmän johdon hyväksyntää, vaan jokainen voi aloittaa suoran puheen välittömästi. Se puhdistaa varmasti ilmapiiriä. Kertauksena vielä vinkki syvällä rintaäänellä – suorankin puheen voi sanoa rakentavasti, niin ettei sillä pelota puolta organisaatiota. Minä olen ollut kohtuullisen hyvä sanomaan suoraan ja pahasti ja joskus sen takia olen joutunut sanomaan myös ”hyvästi”. Pahasti sanomisesta olen kärsinyt itse eniten – en niinkään suoraa sanomisesta. Oppia ikä kaikki ja jospa sitä joskus oppisi. ”Esimieheni varoittivat minua suorapuheisuudestani. Minua pidettiin hankalana ja varoitettiin, että suorapuheisuus tekisi vielä urastani lopun.”, toteaa Jaskakin lopuksi.
Jack Welch: Voittajaksi – juttusarjan muut osat:
- Voittajaksi 1: Palkitse, Juhli!
- Voittajaksi 3: Näin johdetaan ihmisiä
- Voittajaksi 4: Lopetetaan budjetointi
- Voittajaksi 5: Valitse oikea työpaikka
-Markku-