Technosmart: Ryhmädynamiikkavalmennus
Kirjoitettu
11.11.2015
Hyvinvoinnin Suurlähettiläätryhmädynamiikkatykyvalmennus
Sain kunnian olla Technosmart Oy:n valmentajana ryhmädynamiikan valmennusjaksolla Islannissa. Ryhmädynamiikan valmennusjakso oli yksi osa pidempiaikaista työyhteisön kehitysprosessia.
Haluamme käyttää ”pikkujoulurahat järkevästi”
Valmennusta räätälöimme jonkin aikaa Technosmart Oy:n liiketoimintajohtaja Pekka Salonsaaren kanssa. Valmennusjakso Islannissa korvasi yrityksen pikkujoulut. ”Päädyimme tähän ratkaisuun, koska haluamme saada parhaan mahdollisen hyödyn investoinneillemme sekä henkilöstön hyvinvoinnin että myös liiketoiminnan näkökulmasta. Tässä ratkaisussa yhdistyivät molemmat. Valmennus toimii palkkiona henkilöstölle, mutta se myös parantaa työhyvinvointia ja sitä kautta tehokkuutta ja tulee näkymään lisäarvona asiakkaillemme.”
Kokemuksellinen kokonaisuus
Matka sisälsi valmennuksia pääosin pienryhmäistuntojen ja päätöstentekotehtävien muodossa, tutustumista Islannin historiaan ja kulttuuriin sekä huikeita kokemuksia Islannin uskomattomasta luonnosta. Valmentajan näkökulmasta toteutustapa on mitä parhain. Ryhmän jäsenet pääsevät varmasti irti arjesta, voidaan keskittyä ryhmään täysillä, ollaan yhdessä useita päiviä 24h vuorokaudessa sekä Islanti luonto takaa sen, että kokemuksellisuus toteutuu taatusti.
Valmennuksellisesti päätavoite oli tutustuttaa ryhmän (jo ennestään toisilleen hyvin tuttuja) ihmisiä vielä paremmin toisiinsa sekä opetella yhdessä tunnistamaan kyseisessä ryhmässä tapahtuvia ryhmädynamiikan ilmiöitä ja niistä aiheutuvia henkilökohtaisia käyttäytymismalleja sekä tunteita.
Tunteet ovat tärkeitä
Miksi tunteiden tunnistaminen on tärkeää? Mitä ikinä teemme tai sanomme – me aiheutamme toiselle tunteita. Sillä on valtava merkitys millaisia tunteita aiheutamme. 99% puhelinmyyjistä aiheuttaa minulle negatiivisia tunteita ja lyön heille luurin korvaan. 1% osaa luoda positiivisia tunteita minulle. Ostan heiltä mitä ihmeellisimpiä asioita, enkä todellakaan tarpeeseen – näin on käynyt muutamia kertoja ja olen jälkeenpäin ollut todella ihmeissäni mitä tapahtui. Työyhteisöissä on tärkeää tunnistaa millainen toimintani aiheuttaa työkaverille negatiivisia ja millainen positiivisia tunteita. Positiivisessa tunnetilassa tapahtuu todella paljon enemmän hyviä asioita kuin negatiivisessa. Ennen kuin voi kaverille kertoa millaisia tunteita erilaiset tavat toimia aiheuttavat, täytyy niitä ensin osata itse tunnistaa. Kyseessä on erittäin haastava tehtävä, kuten yksi ryhmän jäsenistä ensimmäisessä pienryhmäistunnossa totesikin: ”Suomalainen mieshän ei tunteistaan puhu.” Ei valitettavasti yleensä puhu, mutta kuitenkin tuntee. Suomalainen mies tuntee ihan yhtä paljon kuin suomalainen nainen tai intialainen munkki. Tunteista puhumiseen eivät aivomme ole tottuneet, siksi se on niin vaikeaa – mutta vain aluksi. Tämä tuli tälläkin reissulla todistettua.
Älä usko kaikkea, mitä oma mielesi sinulle tuputtaa!
Sen jälkeen kun ryhmä pääsi keskusteluissa tunnetasolle tuli esille päällimmäisinä ilmiöinä ryhmän luomat paineet, piilonormit sekä tulkinnat (vastakohtana puhtaille havainnoille). On uskomatonta kuinka monta asiaa oletamme olevan jollakin tavalla yhden päivän aikana. Oma mieli uskoo kyseenalaistamatta aivojemme syöttämät tulkinnat faktoina: ”Olet yleensä erimieltä…”, ”Ajattelitte, että nipotan…”, ”Koette tämän turhaksi…”. Oli uskomatonta jälleen huomata, kuinka syvällisiin ja merkityksellisiin asioihin ryhmä keskusteluissaan pääsi ja matka on kehitysprosessissa vasta alussa. Tästä on hieno jatkaa…
Tässä vielä tunnelmia videon muodossa.
Palauteyhteenveto:
– Markku –