Johtajien koirakoulu, osa 2 – tunteet johtamisessa
Kirjoitettu 11.12.2023
Eläintenkouluttajan opinnoissa tuli vastaan tärkeä viisaus:
Aina koulutat myös tunnetilaa, et pelkästään käytöstä.
Aloin pohtia samaa asiaa omasta työhistoriasta, miten tunteet johtamisessa ovat vaikuttaneet minuun. Minulla lie ollut esimiehenä 10-20 henkilöä oman urani aikana ja todella erilaisia tunnetiloja he ovat minussa aikaan saaneet. Tokihan tunnetilat vaihtelevat asian ja päivän mukaan, mutta vähänkään pidempään yhdessä työskenneltäessä, henkilöistä välittyy yleensä tietty tunne jo ennen kuin hän suutaan ehtii avata. Otanpa tarkasteluun tunnetilat, jotka nostettiin esiin eläinten koulutuksessa.
Tunteet johtamisessa: Iloinen ja optimistinen
Pakko sanoa, ettei minun uralleni suoranaisesti ole osunut yhtään esihenkilöä, josta voisi sanoa, että hänen saapuessa huoneeseen, ensimmäinen tunnetila olisi ollut ilo ja optimistisuus. Kollegoista voisin kyllä nimetä useampiakin, jotka hankalienkin asioiden ollessa kyseessä, lähestyivät aina positiivisella ”kulmalla”. Perhanan mukava heidän kanssaan oli töitä tehdä ja harvoin heidän asiat pinkan pohjimmaiseksi joutuivat. Valitettavasti varsinkin perinteisemmässä teollisuudessa, jossa enimmän ajan palkkatöistäni olen ollut, ilo ja positiivisuus syövät uskottavuutta. Näin ollen tällaiset ihmiset eivät niin helposti pääse/halua johtotehtäviin ja eivät ehkä siksi minunkaan esimiehinä ole olleet.
Helpotus
Helpotuksen tunnetta minulle ovat luoneet useat hyvät johtajat työurani aikana. Se on valtava voimavara, kun esimies saapuu huoneeseen ja ensimmäinen tunne on helpotus. Tällöin hänelle voi purkaa vapaasti omat huolet ja ärtymyksensä pelkäämättä, että siitä seuraa mitään sen kummallisempaa. Tunne on psykologisesti turvallinen! Jos on heikko hetki – voin näyttää olevani heikko. Tiedän, että hän ymmärtää ja auttaa. Hän tulee usein paikalle siksi, että haluaa mahdollistaa onnistumisen yhdessä. Ei siksi, että tulee vaatimaan selityksiä tai luomaan painetta, jotta suoriutuisin tehokkaammin.
Tunteet johtamisessa: Pettymys, turhautuminen
Onpa tällaisiakin esimiehiä matkan varrelle sattunut. Tällöin on ehkä ollut kyse siitä, etten ole arvostanut esimieheni osaamista joko johtajana tai substanssin osalta. Tällaiset ”johtajat” eivät sinällään isommin työntekoa häiritse muutoin kuin ajanhukan kautta ja vaivaamalla tyhjänpäiväisillä kysymyksillä sekä ”nakeilla”. Isommassa kuvassa pettymyksen ja turhautumisen tunteet työyhteisössä ovat todella haitallisia. Ne tappavat innovatiivisuuden, innon ja yrittelijäisyyden. Mitäpä sitä tekemään tai sanomaan, kun ei se vaikuta mitään mihinkään.
Pelko, uhka, suru
Niin surullista kuin se onkin, voisin nimetä tähänkin kategoriaan useita johtajia 20-vuoden työhistoriani ajalta. Kun tällainen henkilö astuu huoneeseen, ensimmäinen ajatus on: ”Mitä olen tehnyt väärin?”. Itse olen kokenut tällaisen johtajan alaisuudessa olevani mitätön ihmisenä. Olen kokenut, että henkilö ei arvosta minua ihmisenä lainkaan. En usko, että tällaiset johtajat tunnistavat itsestään aiheuttavansa ympärilleen pelon tai uhan ilmapiiriä. Kyse lie omista haavoittuvuuksista ja tunnelukoista. Kyseinen henkilö on ehkä ankara ja vaativa myös itselleen, eikä kestä heikkouksia itsessä eikä muissa.
Muista tunneäly johtamisessa
Tunneäly ihmisten johtajalle on äärimmäisen tärkeä. Erilaiset tunteet käynnistävät ihmisen elimistössä monenlaisia kemiallisia sekä fysiologisia reaktioita. Pelko esimerkiksi käynnistää adrenaliinin sekä kortisolin tuotannon elimistössämme, jotka puolestaan vaikuttavat ihmisen hapenottokykyyn, sydän- ja verenkiertoelimistöön, ruoansulatukseen jne. Näiden kautta ihmisen ajattelu hidastuu, oppiminen vaikeutuu, luovuus katoaa, tulkinnat negatiivistyvät… – ihmisestä tulee huonompi työntekijä ja hän voi huonommin!
Jos olet ihmisten johtajana, pysähdy ja yritä löytää vastaus siihen, millaista tunnetilaa luot johtaessasi! Jos todellisuus löytyy viimeisestä kappaleesta, kukaan ei sitä välttämättä uskalla sinulle kertoa – se olisi itse oivallettava. Tai ehkä anonyymistä tutkimuksesta kuten Peili, voisi löytyä aitoja ja oikeita vastauksia.
– Markku –
Lue lisää: