Turvallisuus

Lasten ja nuorten turvallisuus

Kirjoitettu 19.04.2015

Lähtötilanne: 50 kuolee vuosittain

Tavoite tuntuu itsestään selvältä, mutta sitä se ei ole. Väestötilastojen perusteella voidaan laskea, että Suomessa vuonna 2001 elävänä syntyneistä pojista 232 ja tytöistä 60 kuolee ennen 25-vuotissyntymäpäiväänsä tapaturman tai väkivallan seurauksena. Koulu- ja opiskeluikäisille (7–19-vuotiaille) sattuu vuosittain keskimäärin 50 kuolemaan ja 9 100 sairaalan vuodeosastohoitoon johtavaa tapaturmaa (tilasto v.2010-2012). Kuvastavaa asian tämän hetkisen tilan kannalta on se, ettei systemaattisia tilastoja ole edes olemassa, vaan tieto perustuu satunnaisiin tutkimuksiin. ”Nolla tapaturmaa” on teollisuudessa valtaosan tavoite – on itsestään selvää, että minimitavoite lasten ja nuorten osalta tulee olla ”nolla tapaturmaista kuolemaa”.

Turvallisuushanke käynnistyy opetushallituksen rahoittamana

Lopultakin saimme rahoitusta hankkeellemme – hanke käynnistyy vielä tämän kevään aikana. OPH hankkeesta rahoitetaan Lapin läänissä sijaitsevien valikoitujen oppilaitosten kehittämistoimintaa. Oppilaitosverkoston kokoaminen on parhaillaan käynnissä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Golder Associates’n, Tmi Kitolan ja Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden kanssa.

Lisäksi käytämme tarvittaessa asiantuntijoita muistakin yrityksistä, tutkimuslaitoksista ja järjestöistä.

Osallisuus ja käytännön teot keskiöön

Perinteisistä menetelmistä poiketen, tämä hanke keskittyy oppilaitosympäristössä toimivien ihmisten osallistamiseen. Suunnitelmia ja viranomaistarkastuksia tarvitaan, mutta mielestämme vaikuttavimmat tulokset saadaan osallistamalla vahvasti yhteisössä toimivat ihmiset. Tavoitteena on luoda menetelmät, jotka pitävät turvallisuusnäkökulmat jokapäiväisessä arjessa mukana. Perinteisiä menetelmiä tähän ovat turvakävelyt, riskikartoitukset, tuumatuokiot ja turvavartit. Miten nämä taipuvat yhä enemmän digitalisoituvaan opetusympäristöön? Tässä on meidän hankeporukalle erittäin mielenkiintoinen haaste.

Lisää rahoitusta tarvitaan – lähde mukaan!

Koska hanke on opetushallituksen rahoittama, on se luonnollisesti myös erittäin tarkasti rajattu. Se on rajattu määrällisesti oppilaitosyksiköiden osalta sekä myös sisällöllisesti. Rahoitusta myös ajan henkeen kuuluvasti leikattiin eli kaikkea sitä hyvää, jota oli tarkoitus tehdä, emme saa tämän rahoituksen puitteissa tehtyä. Sinä tai yrityksesi voitte lähteä mukaan teille sopivalla tavalla – saaden samalla positiivista julkisuutta. Väitän, että markkinointirahoja on turhempaankin käytetty – niin kohteellisesti kuin vaikutuksellisestikin.

  • Valitse oma kohdeoppilaitoksesi. Lähdemme mielellämme tekemään vastaavaa työtä myös yllämainittujen oppilaitosten ulkopuolelle. Valitse joko oman kotikuntasi oppilaitos tai vaikkapa yrityksesi toimialaan liittyvä oppilaitos kohteeksesi. Oppilaitoksen koosta riippuen, hinta oppilaitosyksikölle on 5000-15 000€.
  • Lähde kokoamaan yhteisöstäsi rahoitus. Hyvä pitää laittaa kiertämään. Haasta naapuriyritys mukaan ja kerätkää yhdessä tarvittava summa kasaan, jotta lähialueenne oppilaitos pääsee tähän mukaan.
  • Tule mukaan rahoittamaan videoita. Turvallisuuden parantaminen vaati jatkuvaa havahduttamista. Tavoitteemme on tehdä useita videoita sosiaaliseen mediaan. Nyt saatu rahoitus ei tätä kuitenkaan kata eli toteutuakseen tarvitsemme videoiden tekemiseen erillisen rahoituksen.
  • Tule tukemaan seminaarirahoitusta. Tulemme järjestämään hankkeen puitteissa seminaareja. Haluamamme arvostetut ja laadukkaat esiintyjät eivät varmasti sovi kaikilta osin hankeen budjettiin, joten parhaan lopputuloksen takaamiseksi myös lisärahoitus tähän on tarpeen.

Sijoituksillesi vastineena saat näkyvyyttä eri medioissa monikanavaisesti.

Toivottavasti kiinnostuit. Otahan yhteyttä ja tulemme keskustelemaan kanssanne tarkemmin:
Markku: markku.pykalainen@hyvinvoinninsuurlahettilaat.com, p. 040 593 9861
Arja: arja.kitola@tmikitola.fi, p. 050 441 8660

Arja & Markku

Aiheesta aiemmin kirjoitettua: