Vaikuttaja

Sinä olet vaikuttaja!

Kirjoitettu 07.01.2016

Blogi-kirjoituksissani oli melkein kahden kuukauden tauko. Kirjoitustauon pitäminen ei ollut tietoinen valinta – ei vaan ole huvittanut kirjoittaa, on turhauttanut. Viimeinen kirjoitukseni liittyi rasismiin ja odotetusti palaute oli enimmäkseen negatiivista ja epäasiallista. Somevirtaa katsoessani huomaan sen olevan täynnä negatiivisisuutta ja kyynisyyttä. Vaikka kuinka haluaisin muuttaa maailmaa toisenlaiseksi edes pienen murusen verran, koen etten sitä kykene tekemään. Aivan turha vaiva, siltä tuntuu. Mistä ilmiössä on kysymys? Tähän sain jonkinlaisen vastauksen ottaessani käteeni ensimmäisen työnohjauskoulutukseeni liittyvän teoksen: ”Työnohjauksen käsikirja”

Ihmisen toiminta kehittyy toisten kautta

Samoin kuin minä-kuva, myös ihmisen kehittyminen, pohjautuu toisiin ihmisiin. Se miten koen toisten ihmisten reaktiot vaikuttaa vahvasti omaan toimintaani ja kehitykseeni. On lähes mahdotonta tulla tietoiseksi ja käsittää laajemmin oman toimintansa seurauksia, jos ei pysty huomaamaan ja ymmärtämään, miten toiset kokevat nämä seuraukset. En minä halua, että kirjoitusteni seurauksena syntyy aggressiivisuutta ja vihakirjoituksia – parempi siis olla kirjoittamatta ainakin joistakin aiheista.

Vaikeneminen on kultaa?

Seurauksena on siis vaikeneminen itselle tärkeistä asioista ja arvoista. Onko se kehittymistä? Kyllä se taitaa olla – makuasia: positiivista vai negatiivista. Ihminen oppii ja kehittyy jatkuvasti kaikissa eri toimissaan lapsuudesta vanhuuteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki oppiminen edistäisi ihmisen ymmärrystä itsestään ja ympäristöstään. Opimme jatkuvasti sekä hyödyllisiä että haitallisia asioita, omaksumme oikeita sekä virheellisiä käsityksiä, muutamme toimintaamme sekä mielekkääseen, että epämielekkääseen suuntaan. Ehkäpä vaikeneminen minulle itselleni olisi kehittymistä negatiiviseen suuntaan.

Kaikki eivät vaikene

Some on erittäin merkittävä vaikuttaja yhteiskunnassamme. Sen ovat vallanneet kaikkein provokatiivisimmat toimijat, jotka osaavat saada huomiota ja herättävät meissä vahvoja tunteita. MV-lehtien ja finleaksin ”kenen-tahansa-omasta-päästä-keksimiä” -juttuja pidetään faktoina ilman lähdekritiikkiä. Niistä tykätään ja niitä jaetaan. Samaan kelkkaan on lähtenyt moni valtamediakin. Vähintään otsikko muotoillaan voimakkaita negatiivisia tunteita herättäväksi.

Sinä olet vaikuttaja!

Jokaisella jaollasi on vaikutus toisiin ihmisiin. Mietitkö julkaisuja jakaessasi, millaisia tunteita haluat seuraajissasi herättää ja millaiseen käyttäytymiseen negatiivisuus ihmisissä johtaa? Hienoa, jos mietit ja kehität itseäsi niin, että pyrit vaikuttamaan ihmisiin positiivisesti – sitähän me lähes kaikki haluamme. Kehittyäksemme meidän tulisi tietää kuinka vastaanottajat kokevat toimintamme seuraukset. Tähän tarvitaan palautetta. Siksi vaikeneminen ei taida ollakaan kultaa.

Kehittymisen eväät

Summeeraukseksi ensimmäisistä makupaloista työnohjauksen käsikirjasta voisin poimia: ”Vain toisten ihmisten kokemusten avoin ja kunnioittava kuunteleminen tekee mahdolliseksi oppimisprosessin, jossa oman toiminnan lähtökohdat, päämäärät ja keinot voivat uudistua.” Mielestäni tässä kiteytyy myös yksi tärkeimmistä onnistuneen johtamisen lähtökohdista.

– Markku –

EMBA-opiskelusta totuttuun tapaan, merkittävä oppimisen välineeni työnohjaajaksi opiskelussani tulee olemaan blogien kirjoittaminen. Seuraavien kahden vuoden aikana löydät siis täältä minulle merkittävimmät kolahdukset, joita opiskelu tuo tulessaan. Kiitoksia, jos jaksat näitä kommentoida – se auttaa minua ja mahdollisesti muitakin asiasta kiinnostuneita opin tiellä.