Blog

Esimiehen tärkein taito?


image not found

Minulta usein kysytään: ”Kerro lyhyesti, mikä on mielestäni esimiehen tärkein taito ja miten se opitaan?”. Tässä vastaus nyt tulee.

Mikä on esimiehen tärkein taito?

Mielestäni esimiehen ehdottomasti tärkein taito on kyetä havainnoimaan ja analysoimaan omaa käyttäytymistään ja ajatteluaan (reflektointi). Lisäksi on kyettävä tunnistamaan ympärillä tapahtuvia ilmiöitä yksilöissä sekä ryhmissä. Tämän jälkeen tarvitaan ”enää” hyvää tahtoa muuttaa oma käyttäytyminen joustavasti jokaisessa tilanteessa  palvelemaan yhteisön ja työnantajan etua, vaikka se välillä olisikin oman edun tai ajattelun vastaista.

Miten tämän voi oppia?

Ihmisen käyttäytymisen muutos vaatii tyypillisesti pidemmän prosessin. Ensin asia on tiedostettava, sitten käsitettävä oikeasti ja sen jälkeen kokeiltava erilaisia käyttäytymismalleja käytännössä. Tällaisen oppimisprosessin toteuttaminen itsekseen on meille monelle käytännössä mahdotonta ja se jää toteuttamatta. Tarvitaan läheisten työkavereiden tukea ja sparrausta sekä usein myös ulkopuolista valmentajaa. Lisää voi lukea vaikkapa täältä ja hieman monisanaisemmin asia on kerrottu myös videolla.

 

Aiheeseen liittyvää:

– Markku –


Leave a comment

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.