Blog

”Kova leikkauslista kansalle!” – näinkö todella?


image not found

Jokainen tuutti toitottaa, että kansa raivostui todella rajuista leikkauksista liittyen hallituksen leikkauslistaan, jolla se korvaa kaatuneen yhteiskuntasopimuksen. Itse en ole ihan varma, kuinka laaja on tuo median ”kansa” ja olemmeko todella sitä mieltä, että leikkaukset ovat kovia!? Toinen kummallisuus mielestäni on vastikään yhteiskuntasopimuksen tyrmänneiden valitus siitä, että nyt tuhotaan sopimusyhteiskunta?

Ylityökorvaus puolittuu

Ylityön teettäminen kertoo epäonnistuneesta johtamisesta. Asioita ei ole tuolloin saatu toteutettua ennalta suunnitellulla tavalla. Erittäin harvan tuotteen tai palvelun kannattavuus kestää kaksinkertaisia työvoimakustannuksia. Kukaan ei varmasti hinnoittelussa ota huomioon töiden tekemistä ylitöinä. Ylityön teettäminen heikentää yritysten kannattavuutta tai nostaa tuotteen tai palvelun hintoja. On siis erittäin hyvä, että ylitöiden houkuttelevuus laskee. Olen useasti saanut todeta työn tuottavuuden olevan normaalityöaikana paljon alempi kuin ylityössä. Tämä johtuu ihmisen luonnollisesta ahneudesta haluta saada työlleen parempi korvaus – käsi ylös, ken meistä ei tätä haluaisi!

Johtamisen täytyy nyt parantua, jotta työt tulee toteutumaan suunnitellusti. Työhyvinvoinnin kannalta on myös parempi, että yhä harvemmin päivä- ja viikkotyötunnit ylittyvät normaalista. En näe myöskään huonona asiana, että paine ylityön tekemisiin laskee perheellisiltä ja näin perheet voivat olla enemmän yhdessä niin arki-iltoina kuin viikonloppuinakin.

Julkisen sektorin vuosilomat lyhenevät

Vaikea sanoa, kun en ole koskaan työskennellyt julkisella sektorilla, kuinka paljon raskaampaa työskentely siellä on. Ei se siltä ainakaan näytä – tämä on tietysti vain minun näkemys. Parhaimmillaan valtion virkamies voi saada lomaa 10 viikkoa ja neljä päivää, kuntapuolella tilanne on vastaavanlainen. Vuosilomalain mukaan lomaa kuluu aina kuusi päivää viikossa, mutta julkisella sektorilla sitä kuluu viisi päivää viikossa. Standardivuosiloma-aika yksityisellä sektorilla on 5 viikkoa. Onko kansa todella sitä mieltä, että on tapahtumassa vääryys, kun loma-aikoja yhtenäistetään julkisen ja yksityisen sektorin välillä?

Ensimmäinen sairaslomapäivä karenssissa

Tämä on ainoa leikkaus, jonka itse koen heikennyksenä. Toki krapulamaanantai ei liene harvinaisin yhden päivän sairasloman todellinen syy. Sen joutaa sairastaa jokainen omasta pussistaan. Yrittäjänä on nyt saanut itse tottua hieman pidempäänkin karenssiin. Eivät ne työt vaan ilman tekijää hoidu, siksi myös työnantajan näkemys asiassa on vähintäänkin yhtä perusteltu. Jos tämä heikennykseksi kansan osalta halutaan katsoa, niin katsotaan sitten. En tiedä sitten, monenko työssäkäyvän talous tähän kaatuu? Maailmaa jos ympärillämme katselemme, niin joistakin näkökulmista voisi todeta, että ehkä tästäkään ei kannattaisi hirveästi valittaa.

– Markku –


2 Kommentteja

 • Timo Sinervo 9 syyskuun, 2015 at 9:52 am

  Virkamiehen loma 10 viikkoa ja neljä päivää?
  Millä laskuopilla? Lomaa on maksimissaan 38 päivää, eli 7 viikkoa ja kolme päivää.
  Aiemmat mahdollisuudet siirtää lomaa talvelle ja saada siitä korotettuna lomaa, on kuopattu jo aikapäivää sitten.
  Oltiin pituuden oikeudenmukaisuudesta mitä tahansa mieltä, niin käytetään nyt kuitenkin oikeita faktoja.
  Yhtäkaikki, kyse on 5%:n palkanalennuksesta ja sunnuntaitöitä tekevillä enemmänkin.

  Vastaa
  • Markku Pykäläinen 11 syyskuun, 2015 at 6:13 am

   Laskuoppi oli taloussanomien – toki ei ihan tuoreen artikkelin. Linkki tuossa kirjoituksessa artikkeliin. Riippuen ihmisen ajattelumaailmasta, tarkat faktat ovat joko erittäin merkityksellisiä tai sitten vähemmän merkityksellisiä kuten minunlaiselle ihmiselle. Minulle käy molemmat lukemat.

   Laskeskelin tuon sunnutainkorotuksen vaikutuksen 5-vuoroon (31-32 pyhätyöpäivää vuodessa). 13€/h bruttoperuspalkalla vaikutus on 63-65€/kk. Sunnuntailisää toki jää jäljelle 200€/kk eli näin yrittäjän näkökulmasta ei huono kuitenkaan, kun tuohan ei ole ylityötä vaan esimerkiksi 5-vuorossa työpäiviä on keskimäärin 18/kk. Yllättävän suuri vaikutus on – en tiedä sitten mihin tämä kansa on valmis? 40€/kk, 20€/kk, 5€/kk? Ja käsittääkseni muut lisät säilyvät:

   Esim. Metalliliitto: Vuorotyölisää maksetaan iltatyöstä (esimerkiksi kello 14-22) 1.3.2014 alkaen 115 senttiä/tunti ja yötyöstä (esimerkiksi kello 22-06) 211 senttiä/tunti. Keskeytymättömässä kolmivuorotyössä sekä jatkuvassa kaksi- tai yksivuorotyössä maksetaan kultakin lauantaivuorokauden aikana tehdyltä säännöllisen työajan tunnilta erillinen lisä, jonka suuruus on 1.3.2014 alkaen 211 senttiä/tunti.

   Työskentelyolosuhteiden tilapäinen poikkeama, jota ei ole huomioitu työnvaativuutta määriteltäessä voi myös tuoda palkanlisää 57 senttiä/tunti. Samoin voit saada palkanlisää, jos joudut poikkeuksellisesti työskentelemään haitallisissa tai hankalissa olosuhteissa, 43 senttiä/tunti.

   Vastaa

Leave a comment

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.