Blog

Luonnollisen vihreä?


Eduskunnassa äänestetään tänään turkistarhauksesta – se pisti pohtimaan aihetta. Maalaisjärjellä ajatellen aito turkis tuntuisi olevan hyvinkin ekologinen ja luonnonmukainen tuote. Sen tekemiseen ei tarvita teollista tuotantoa yhtä paljon kuin esimerkiksi synteettisistä kuiduista valmistettuun tuotteeseen. Maapalloa uhkavat kuitenkin ensisijaisesti hiilidioksidipäästöt. Linkki MTT:n tutkimukseen turkistuotannosta Suomessa.

Ymmärrän vihreiden pointin yrittää kieltää turkistarhaus Suomesta – ei minunkaan mielestä näytä inhimilliseltä, että kettu on pienessä häkissä. Luulen, ettei kukaan pysty todella tietämään kärsiikö eläin olostaan häkissä vai ei – tunteita on meillä suuntaan ja toiseen, mutta jokainen kettu sen voi vain itse tietää. Jonkin verran turkiksia luonnosta pyytäneenä tiedän, ettei turkiseläimen elämä herkkua ole luonnossakaan eikä inhimillistä. Paksun lumen aikaan supikoirat jäävät kiven koloon jumiin, kun jalkojen pituus ei riitä lumessa kahlaamiseen – nälkäkuolema vaanii hitaasti häkin kokoisessa tai ahtaammassa kolossa. Kapinen ja nälkäinen kettu on yllättävän tuttu näky luolilla. Tähän yhteyteen sopii myös tarina supiparista, jossa toinen söi rakkaansa.

Onko siis paras tapa parantaa eläinten oloja kieltää tarhaus Suomesta? Suomessa olot ovat varmasti paremmat kuin monessa muussa maassa. Kieltämällä tarhaus täältä, turkikset tuotetaan kuitenkin jossakin muualla. Olisiko aika tässäkin asiassa haudata sotakirveet ja lähteä tekemään yhdessä parempaa maailmaa? Onko yhtään vapaan ketun turkistarhaa? Onhan eläintarhoissakin kettuja – ei tietysti siinä määrin, että yritystoiminnan kannalta touhu voisi olla kannattavaa. Toisaalta, maksetaanhan vapaan kanan munistakin enemmän. Ei varmasti ole mahdollista järjestää luonnon olosuhteita turkiseläimille, mutta vapaampia olosuhteita joka tapauksessa. Kaikkein vapain tilannehan on luonnonturkiksilla. Suomen supikoira- ja kettupopulaatio on yhteensä noin 400 000 yksilöä ja kasvaa koko ajan. Sitä kestää verottaa 300 000 yksilöä vuodessa. Miten saadaan luonnonturkikset tehokkaammin korvaamaan häkkiturkikset – kyse on markkinoinnista? Muuttamalla tuotanto, ei muuteta markkinoita. Muuttamalla markkinoita, muutetaan tuotantoa! Ponnistukset pitäisikin käyttää muokkaamaan kuluttajien asenteita ja rakentamalla uusia ja mielenkiintoisempia vaihtoehtoja. Luonnon volyymit eivät riitä kattamaan koko tarhauksen volyymeja, mutta yhdessä vapaana tuotettujen kanssa osuus voisi olla merkittävä.

Raakasti yleistäen väitän, ettei monikaan vihreänä itseään pitävä ole luonnollisen vihreä. Minun maailmassa luonnollisen vihreä ihminen asuu maalla, pyytää kalat vedestä ja lihat maalta, kasvattaa itse pottunsa ja porkkanansa ja mahdollisesti kaivaa vielä turkiksetkin maan alta. Tämä kuvaus ei valitettavasti istu ajatusmaailmassani siihen porukkaan, joka tänäänkin antaa äänensä tarhausta vastaan. Miksihän viesti ei mene perille – puuttuuko uskottavuus ja esimerkillä johtaminen? Paha mennä sanomaan, mutta voisi olla kyseisellä porukalla tuumatuokion paikka.

-Markku-


Leave a comment

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.