yrittäjä

Älä lähde yrittäjäksi – se ei kannata!

Kirjoitettu 14.04.2015

Kaikennäköisiä ehdotuksia näinä päivinä kuulee yrittäjyyden edistämiseksi, mutta fakta on, ettei yrittäjäksi ole kannattavaa haluta. Näin on tilanne varsinkin, jos jäät työttömäksi pitkäaikaisesta palkkatyöstä saaden 500 päivää ansiosidonnaista päivärahaa. Jos vähänkin jotain yrität – työtä tai opiskelua – sinua rankaistaan. Kerronpa oman tarinani.

Haluatko ottaa mieluummin 50k€ vai 5000€?

Työttömäksi jäätyäni päätin huilata yhden kuukauden – puolitoista vuorokautta jaksoin huilata ja aloin pohtia yrittäjyyttä. Millaista taloudellista tukea yrittäjyydestä maksetaan? Starttirahaa 900€/kk kuuden kuukauden ajan – eli juuri saman verran kuin ansiosidonnainen työttömyyskorvaukseni 60 päivältä. Jos ilmoittaa aloittavansa yritystoiminnan, päiväraha loppuu siihen. Minun kohdallani kyseessä oli valinta 50k€:n 5000€:n välillä. Kirjoitin joskus, että yrittäjä on hullu tai tyhmä, mutta ei kukaan niin hullu ole, että työttömyyden kohdatessa jättää vastaanottamatta 45k€ nettona – paitsi minä. Jos joku kuvittelee, että täysin tyhjästä aloittava yrittäjä pistää kannattavan liiketoiminnan puolessa vuodessa pystyyn (jonka aikana tuloja on 900€/kk) ja elättää sillä perheensä on hullu. Eli starttirahalla voi mielestäni perheellisen kohdalla pyyhkiä persettä – sillä ei ole mitään tekemistä yrittäjyyteen kannustamisessa kuin ehkä joidenkin opiskelijoiden kohdalla, jotka voivat kokeilla puolivuotta jotain hullua ideaa ja jatkaa sitten opiskelua tai työnhakua.

Sivutoiminen yrittäjä – todetaan kunhan lopetat yrityksesi

Itse päätin kaikesta huolimatta ”kokeilla” yrittäjyyttä. Lampsin TE-toimistoon ja kysyin voinko tehdä edes vähän jotain työnhaun ohella. Kyllähän se onnistui. Siltä ajalta ei vaan saa työttömyyskorvausta – hienoa, reilu peli. Sainkin sovittua muutaman ryhmädynamiikkapäivän ja toteutin ne ilman sentinkään korvausta omasta työstä. Näin jatkui muutaman kuukauden kunnes tuli postissa kirje työttömyyskassasta. ”Maksatus keskeytetty, tukien väärinkäyttö yritystoiminnan takia”, laskua lähes 20k€. Muutaman kierroksen pumppu löi tyhjää. Tuli siis 20k€ ”sakkolappu” siitä, että yritin yrittämistä ilman palkkaa – josko siitä vaikka olisi minulle työllistäjäksi. Sinällään laki on mielestäni outo. Jos yrittäminen on sivutoimista, on oikeus päivärahaan, mutta sivutoimisuus todetaan vasta kun yrittäjyys ilmoitetaan päättyneeksi. Eli siis kannustetaan tai suorastaan pakotetaan päättämään sivutoiminen yrittäjyys? Kirjallisesti kysyin onko minun lopetettava yritys? Perheellämme ei ole varaa menettää päivärahaa, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää yrityksen lopettaminen. Aikansa asiaa jumpattiin ja lopulta työ- ja elinkeinoministeriö antoi lausunnon, että tapani toimia on lainmukainen ja lasku peruttiin.

Älä vaan työllistä itseäsi – älä ainakaan yli kahdeksi viikoksi!

Nyt siis mennään niin, että jokaisesta työtunnista annan selvityksen sekä TE-toimistoon, että kassaan ja kassa sitten maksaa, jos jaksaa – juuri tuli lokakuun korvaukset. Lisäksi yli kahden viikon työllistymisestä on annettava erillinen laajempi selvitys. Äkkiseltään tuntuisi, että työllistymisestä olisivat kaikki iloisia, mutta ei – siitä rankaistaan maksujen keskeytyksellä ja selvityspyynnöllä. Lisäksi kassa on pidättänyt oikeuden itsellään periä tuet takaisin verotuksen valmistuttua.

Kaiken kaikkiaan olen erittäin kiitollinen TE-toimiston toimintaan. Sieltä on aina ystävällisesti autettu ja neuvottu. Uskon, että tärkeää on ollut myös oma avoimuuteni ja se, että olen aina kysynyt ja kertonut etukäteen tekemisistäni.

Kuka hullu jaksaa tähän rumbaan lähteä

Pointtini on: moniko jaksaa lähteä tähän rumbaan kun saman tai paremman ansion saa, kun ei tee mitään? Minun taustallani hakemusten ja selvitysten teko ei ole ongelma, mutta ymmärrän, että se voi jollekin sitä olla. Naurettava starttirahajärjestelmä sekä valtava selvitysviidakko ajaa siihen, ettei kannata lähteä yrittämään – henki on se, että parempi on, jos et yritä. Olen kritisoinut usein hyvinvointivaltiotamme – tässä suurin syy siihen. Ei ole merkityksellistä, järkevää eikä kannattavaa tehdä muuta kuin vain olla. Kuinka paljon minullekin olisi helpompaa vain nostaa jalat pöydälle ja kaivella muniani päivät pitkät. Fiksuimmat niin tekevätkin, mutta kun on sekä hullu että tyhmä, niin kiire ja hinku yrittäjäksi on kova. Uskon, että hulluus palkitaan – nyt 1,5 vuoden jälkeen voin realistisesti kuvitella, että yrittäjyyden kautta leipä löytyy. Suuri pelko kuitenkin on, että tästä kaikesta palkitaan 50k€:n takaisinmaksuilla sekä sakoilla.

Ratkaisu, joka ei maksa mitään

Minun arvomaailmassani tuntuu todella omituiselta, että järjestelmän kannustaa mieluummin makaamaan sohvalla 500 päivää kuin kokeilemaan esimerkiksi yrittäjyyttä. Olisiko suuri vääryys, jos maksettaisiin kyselemättä ansiosidonnainen päiväraha ja yrittäjä saisi lisäksi itse tienaamansa ansiot. Siinä olisi porkkanaa juuri niin paljon, että varmasti moni lähtisi yrittämään. Tärkeintä olisi saada iso massa aktiivisesti liikkeelle. Moni epäonnistuisi, mutta tämä järjestelmä antaisi siihen mahdollisuuden. Aivan varmasti myös moni onnistuisi ja palkkaisi jonkun epäonnistuneenkin hetken päästä. Mitä tämä maksaisi yhteiskunnalla? Ei mitään – samat päivärahat olisivat maksussa kuin nytkin. Lisäksi valtio saisi verotuloja eri muodoissaan. Kateus lie suurin este tälle ajatukselle – joku vielä saisi yrittämisestä jotain ylimääräistä!

Ei minunlaisiani hulluja ole montaa, jos ketään, joka lähtee nykyisellä lainsäädännöllä riskeeraamaan varman päivärahan halutessaan yrittäjäksi. Ainakin Keski-Suomen TE-toimistossa kerrottiin, ettei ole olemassa ennakkotapausta minun tavastani toimia.

– Markku –

Muita kirjoituksia yrittäjyyteen ja sen taipalaleeseen liittyen: