fbpx

Esihenkilötyö ammattimaiseksi vuodessa

Esihenkilötyön kehitys

Hyvinvoinnin Suurlähettiläät

– Taustaa, esihenkilötyön kehitys –

Minkä verran teillä on panostettu esihenkilötyön kehitykseen ihmisten ja ryhmien johtamisen osalta? Tyypillisesti esihenkilöitä ei ole juurikaan koulutettu tai valmennettu ihmisten ja ryhmien johtamiseen. Tämän seurauksena johtaminen on usein jokaisen esihenkilön itsensä näköistä, eikä se muutu eri ihmisten ja tilanteiden mukaan. Lopputuloksena johtamista ei koeta tasapuolisena ja toisaalta merkittävät tulokset jäävät saavuttamatta, koska esihenkilöt panostavat johtamisessa eri asioihin. Jokainen tekee asioita, joissa on hyvä ja jotka hän osaa – valitettavasti aina nuo asiat eivät ole niitä, joita isossa kuvassa pitäisi tehdä. Esihenkilövalmennuksissa tuloksia ei saavuteta pelkällä käsien heiluttelulla ja kivalla tunnelmalla. Valmennuksissa tavoiteltavien tulosten tulee aina olla mitattavissa ja asiakkaiden saama hyöty konkreettista. Meidän valmennuksissa käsitellään konkreettisia osallistujien käytännön asioita ja opetellaan johtamaan niitä paremmin.

– Tavoite valmennuksessamme –

Tavoitteena esihenkilöiden valmennuksissamme on kehittää esihenkilötyö ammattimaiseksi siten, että johtaminen koetaan yhtenäisenä ja oikeudenmukaisena. Valmennuksen jälkeen jokainen osallistuja osaa valita johtamistapansa siten, että koko työyhteisön sekä työnantajan etu tulee huomioiduksi parhaalla mahdollisella tavalla. Lyhyellä aikavälillä yksittäiset haasteet ratkeavat nopeammin ja pitkällä aikavälillä ammattimainen johtaminen tuottaa parempaa hyvinvointia, joustavuutta sekä tuottavuutta.

Muutoksen keskiössä on oppia ymmärtämään omaa käyttäytymistä paremmin sekä omin että toisten silmin, tiedostaa muutostarpeet, kokeilla muuttaa omia tapojaan ja lopulta onnistumisten sekä epäonnistumisten kautta lisätä itsetuntemusta ja kasvaa esihenkilönä ammattilaiseksi(Kolb, oppimisen kehä, 1984). Käytännössä kaikki tämä tapahtuu osallistujien omien käytännön case:jen kautta, jolloin jokaisen on helppo samaistua ja innostua valmennuksesta.

Esihenkilöiden kehitys

– HUONON ESIHENKILÖTYÖN HINTA –

  • Esimiehet hukkaavat konflikteihin 7 viikkoa/vuosi, Pearson & Porath 2009
  • 43% kokee, ettei heidän esimiehet käsittele konflikteja riittävän hyvin, Chartered Institute of Personnel and Development 2015
    • 66% asiantuntijaorganisaation henkilöistä: työasiat valvottavat öisin
    • 28% kokee, ettei voi keskustella asiasta esimiehensä kanssa
    • 23%:lla ei ole ketään, kenen kanssa asiasta keskustella, Smartum 2019
  • 2200 projektia globaalisti: 90% selittävä tekijä onnistumiselle / epäonnistumiselle on se, miten ihmiset kykenevät käymään kriittisiä keskusteluja. Pystyvätkö ihmiset sanomaan: ”En osaa”, ”En tiedä”, ”Aikataulu on epärealistinen”, ”Emme tule onnistumaan”… silloin, kun asiat ovat todella näin.
  • Vaikeissa tilanteissa johtajilla on tapana johtaa tyylillä, joka ylläpitää konflikteja, Pehrman
    • Asioiden peitteleminen, riitojen pitkittyminen, tabujen syntyminen, pelkuruutta
    • Keskustelujen lykkääminen, ongelmien huomiotta jättäminen
    • Hätäisiä johtopäätöksiä

1. Aika, joka menee huonosti johdettujen tilanteiden selvittelyyn (pois perustehtävästä): Asianomaiselta, esimieheltä, HR:ltä

2. Stressi ja sen vaikutukset yksilöiden tilannetajuun ja terveyteen

3. Tunteiden ja suruprosessin energiaa syövä ja työtehoa vähentävä vaikutus

4. Tilannetajun heikkenemisen aiheuttama alentunut päätöksentekokyky => huonoja päätöksiä hitaasti

5. Motivaation romahtamisen vaikutukset

6. Jännitteisen organisaatiokulttuurin vaikutukset kaikkiin työyhteisön jäseniin

7. Vaihtuvuus: Rekrytointikulut, perehdytys, osaamisvaje

8. Mainehaitat organisaatiolle ja työntekijöille

Lähiesihenkilötyö on merkittävin tekijä työntekijöiden työhyvinvointiin!

– Panostus esihenkilötyöhön KANNATTAA –

 

– Esimerkki valmennuksen sisällöstä, esihenkilötyön kehitys –

Osastojen esihenkilöt, ryhmäkoko noin 10 hlöä, esihenkilötyön kehitys

  • Suunnittelupalaverit tilaajan kanssa 45-90min / valmennuspäivä
  • Kick off-webinaari (2h)
  • Kolme valmennuspäivää (3x8h)
    • 1. Valmennuspäivässä keskitytään henkilöstökyselyssä esille nousseisiin ilmiöihin ymmärtäen niitä syvällisemmin ja luoden kehitystoimenpiteitä, joita seurataan koko valmennusprosessin ajan.
    • 2. ja 3. valmennuspäivässä aiheena ovat työnohjauksissa esille nousseet johtamisen ja esihenkilötyön ilmiöt. Aiheet sovitaan ennen valmennusta yhdessä tilaajan kanssa.
  • Ryhmätyönohjaukset 10×1,5h
    • Työnohjauksissa käsitellään osallistujien arjessa kohtaamia esihenkilötyön haasteita eli osallistujien konkreettisia käytännön tapahtumia. Osallistujat kokevat asiat omakohtaisina ja innostuvat helposti kehittymään.
  • Henkilökohtaiset sparraukset etänä tarpeen mukaan – max. 3x1h/hlö
  • Optio: 360-tutkimus – voidaan tehdä sovittaessa missä vaiheessa kehitysprosessia tahansa.
    • Sisältää: tutkimuksen, 2h ryhmätulosten läpikäynnin etänä, henkilökohtaisen läpikäynnin, hlökohtaiset ja ryhmäraportit
    • Valmennuspäivistä yksi käytetään 360-tulosten käsittelyyn ja toimenpiteiden määrittämiseen

Sasu Koskela ja Ida Hämäläinen Sakupelta

– Aikatauluesimerkki, esihenkilötyön kehitys –

  • KK1:           Kick off ja 1. valmennuspäivä
  • KK2-6:       5 ryhmätyönohjausta
  • KK7:           Loma
  • KK8:          2. valmennuspäivä
  • KK9-13:     5 ryhmätyönohjausta
  • KK14:         3. valmennuspäivä

Valmennukseen käytetty aika maksaa itsensä nopeasti takaisin, koska valmennuksissa käsitellään arjen asioita, joita pitäisi käsitellä muutenkin. Tässä prosessi ne tulee käsiteltyä nopeasti, tehokkaasti ja monipuolisesti koulutetun valmentajan tukemana.

–  Hinta –

Toteutuneet hinnat ovat tyypillisesti yhdelle alle kymmenen henkilön ryhmälle olleet noin 25k€ eli 14 kuukauden prosessi yhdelle henkilölle maksaa noin 180€/kk. Kun osallistuja- ja ryhmämäärä kasvaa yhdessä prosessissa, myös hinta/hlö pienenee. Me haluamme palvella asiakasta kokonaisvaltaisesti ja oppimiseen liittyy vahvasti myös asiakkaan kokonaiskokemus. Tämä tarkoittaa sitä, että tyypillisesti valmennuksemme järjestetään erittäin laadukkaissa tiloissa. Esimerkkeinä mainittakoon: Kuokkalan kartanoFinlayssonin PalatsiMaikkulan kartano ja Krapihovi. Asiakas saa halutessaan myös itse valita valmennuspaikan. Kaikki kustannukset sisältyvät meillä yllä mainittuun hintaan – mitään ei lisätä laskulle myöhemmin.

– Varaa keskusteluaika –

Heräsikö kiinnostuksesi saattaa esihenkilötyö ammattimaiseksi vuodessa? Jos, niin varaa alta aika yhteiselle keskustelulle, niin mietitään yhdessä millainen valmennus teille olisi hyvä.

Vastaan tulleita esimerkkejä aiheista ja teorioista

Lue lisää ajatuksiamme johtamisesta ja esihenkilötyöstä tästä

– Varaa keskusteluaika ja laitetaan yhdessä esihenkilötyö kuntoon vuodessa –

Ota yhteyttä

    Ota yhteyttä




    Tilaa Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden uutiskirje

    Ole aito

    Aitous on johtajan tärkein ominaisuus. Aitous vaati vahvaa itsetuntoa ja itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on. Joskin ammattimaisuus vaatii toisinaan omien tunteidensa peittämistä, niin aitous puolestaan vaatii omien tunteiden ja heikkouksien näyttämistä. Niin tai näin – jos et esimiehenä muuhun kykene, ole aito! -Markku Pykäläinen, johtamiskulttuurin kehittämisprosessien valmentaja