Onko sinulla pokkaa lyödä vetoa?

Kirjoitettu 10.07.2013

Vedonlyönti on ollut iso osa elämääni. Nimenomaan on ollut – toiminta ei siis ollut niin tuottavaa, etten olisi malttanut tuosta sivutoimesta luopua, mutta kivaksi harrastukseksi se on jäänyt. Päivittäistä vedonlyöntiä harrastin noin kymmenen vuoden ajan yli kymmenessä vedonlyöntipalvelussa ja uskoin sekä uskon edelleen, että vedonlyöntiä voi tehdä taloudellisesti menestyksekkäästi. Se ei ole helppoa, vaan se vaatii kovaa työtä ja paljon aikaa. Jos tästä jollekin on jotain iloa, niin tässäpä muutamia kokemuksiani.

Vedonlyönti ei ole mielestäni uhkapeliä. Uhkapelejä ovat esimerkiksi hedelmäpelit ja lotto – onnenpeleiksikin kutsutut. Uhkapeleissä ihmisen mieltä pyritään manipuloimaan siten, että ihminen uskoo erittäin olemattomiin mahdollisuuksiinsa täysin epäinhimillisen voimakkaasti. Uhkapeleissä ihminen itse ei voi vaikuttaa voiton todennäköisyyteen millään tavalla. Veikkauksen lippulaiva lotto on tästä hyvä esimerkki. Loton palautusprosentti on alle 40% eli Veikkaus saa takuuvarmasti 60% voittoa, jonka veikkaajat menettävät – säännöllisesti veikaten pitkän aikaväin liiketappio on 60%. Päävoiton todennäköisyys on 0,0000065 % ja jonkin voiton (4-7 oikein) 1,2% – silti suomalaiset pelaavat lottoa yli 500 M€:lla vuodessa.

Suomalainen voittaa aina

Itsekin pelaan toisinaan, vaikkei siinä mitään järkeä olekaan – lohta kannattaa pyytää vaikkei sitä saisikaan? Urheiluvedonlyönnissä Veikkaus on nostanut palautusprosenttia vuosien saatossa siten, että nyt se näyttää olevan parhaimmissa 1x2single-kohteissa yli 90%. Aikojen alussa, kun oli pakko veikata vähintään kolmea kohdetta, palautusprosentti painui alle 70%. Veikkaukselle mieluusti maksaa vähän extraa, koska se jakaa voittovaroja suomalaisille – suomalainen voittaa aina! Jos vedonlyönnillä haluaa tiliä tehdä, niin valitettavasti joutuu hakemaan muita palveluntarjoajia, joiden palautusprosentti on parempi.

Vedonlyöjä pelaa aina palautusprosenttia vastaan. Mitä lähempänä palautusprosentti on 100%:a, sitä vähemmän hyvä vedonlyöjän tarvitsee olla. Parhaimman palautusprosentin saa kun hakee parhaimmat markkinoilla olevat kertoimet jokaiseen pelattavaan kohteeseen. Näin tehden palautusprosentti nousee helposti yli 97%:in. Esimerkiksi tulevaan Jaro-Lahti peliin löytyy kertoimet 1: 2,51 (Pinnacle) X: 3,28 (BetFair) 2: 3,1 (PaddyPower) – palautusprosentti tällä yhdistelmällä on 97,5%. Veikkaus antaa tähän: 1:2,4 – X:3,2 – 2:2,7 ja palautus 90,9%. Kilpailuttamalla useampia vedontarjoajia keskenään ja valitsemalla parhaat kertoimet tulet pääsemään summassakin veikkaamalla liiketappioon 2,5% (tämän esimerkin valossa). Parhaiden kertoimien löytämiseen on useita palveluntarjoajia netissä – minun aikanani TIP-EX oli kova ja hienosti toimiva palvelu. Nyt sinne ei näytä ilman tunnuksia pääsevän.

Ensimmäinen vastaan tullut palvelu googlesta heitti sivuston OddsOddsOdds, sieltä näkyi muutama kerroin irtoavan ilmaiseksi. Parhaimmillaan kertoimet ovat niin hyviä, että palautusprosentti nousee yli sadan eli lyömällä kaikki kohteet kiinni, voitat varmasti – vähän (Surewin). Näitäkin kohteita löytyy päivittäin useita. Homma on aika tylsää ja eri kohteilla ja konttoreilla on eri katot maksimipanoksille ja kertoimet elävät koko ajan, joten en suosittele kyseistä ”värkkäämistä”. Tapahtuipa itselleni kerran niin, että kiireessä tulkitsin kahden eri konttorin tarjoaman vedon samaksi, vaikka tosiasiassa toinen veto koski yhtä pikaluistelun yhtä matkaa ja toinen viikonlopun kokonaiskilpailun voittoa. Rahan kiilto silmissä latasin koko kassan kiinni, jonka jälkeen tajusin tapahtuneen. Tulipahan kerrankin seurattua perjantai-iltana tiiviisti Keski-Eurooppalaista pikaluistelutapahtumaa. Sillä kertaa kävi tuuri.

Kokemus 1: Hommaa tilit 10-20:een vedonlyönnin tarjoajaan!

Nyt siis olemme päässeet siihen, että pitäisi olla noin 2% parempi vedonlyöjä kuin keskimäärin muut kollegat. Paljon ei siis osaamista tarvittaisi, mutta tuo vähäinenkin on kovan työn takana. Kaikki perustuu tilastomatematiikkaan – vedonlyönnin perusmatikkaa voit vilkuilla täältä: Veikkaajavoita.com. Tilastomatematiikan taustalle tarvitset paljon pohjatietoa. Avainasia on se, miten sitä käsittelet. Nykyään tietoa on saatavilla liikaa – miten poimit oleellisen ja mitä sieltä analysoit. Tähän ajatusmaailmaan löytyy myös paljon ajatuksia googlettamalla ja kirjallisuudestakin. Lopulta sinulla on voimasuhteet kohteen eri merkeille ja sen jälkeen astuu kuvioon mukaan Poissonit ja Kellyt. En lähde näitä tarkemmin tässä avaamaan.

Kokemus 2: Kovaa matemaattista työtä tarvitaan

Jos luulet vain tietäväsi miten ottelu päättyy, niin unohda tienestiajatukset ja nauti hyvällä omalla tunnolla vedonlyönnin jännityksestä – niin minä nykyään teen. Kohtuullisen halpa hupi. Totisemmin veikatessani piti lähes aina veikata lapsuuden suosikkijoukkuetta Tapparaa vastaan sydän verta itkien – nyt taas saa betsata ihan kympillä kirvesrintojakin, vaikkei ne JYP:lle pärjääkään!

Urheiluvedonlyönnin jälkeen aloin opettella nettipokeria. Se menee jo lähelle uhkapeliä ja voi lipsahtaa sillekin puolelle, jos ei pysty pitämään tunteita kurissa. Pokerin pelaaminen on käytännössä täysin identtistä urheiluvedonlyönnin kanssa – tilastomatematiikka jyrää. Kerrointen tarjoajat ovat vain toisia ihmisiä. Väitän, että jokaisessa nettipokeripöydässä istuu joku, joka kirjaa jokaisen siirtosi, laskee antamasi vetojen kertoimet, vertaa omiin kortteihinsa ja iskee silloin, kun satut antamaan huonot kertoimet. Vähänkään kun olet perillä juonesta, voittaminen on helppoa. Juonesta kiinni pääsee vaikkapa Pokeristartti.com:sta.

Mitä korkeampiin panoksiin siirrytään, sitä useampi henkilö pöydästä löytyy, joka laskee jokaisen siirron todennäköisyyden. Hyvin voi olla niinkin, ettei koko iltana sinulle tarjota yhtään pelattavaa kerrointa ja näin kohdallasi ei katsota yhtään kättä. Pokeri tarjoaa suuria tunteita, koska silloin kun oikeaa kerrointa sinulle tarjotaan, on se käytettävä vaikka all-in:iin saakka. Tilastollinen mahdottomuus on voittaa lähellekään aina, vaan useimmiten tulee turpaan. Mielelle laji on haastava – tappion kokemus on valitettavasti onnistumisen kokemusta voimakkaampi ja tappioita tulee voittavallekin pelaajalle määrällisesti enemmän kuin voittoja (johtuen kertoimista).

Kokemus 3: Jos et pysty aktiivisesti hallitsemaan ja manipuloimaan mieltäsi, älä harrasta vedonlyöntiä tai pokeria tosissaan

Vedonlyönnin ja pokerin voi ottaa harrastuksena, joihin sijoittaa aina välillä rahaa ja pitää hauskaa – näin minä nykyisin teen. Sopivana sadepäivänä heitän satasen pokkaan ja toki yritän tehdä parhaani voittaakseni. Kuitenkin jo rahaa siirtäessä olen ajatellut sen olevan sijoitus hauskaan vapaa-aikaan ja varautunut sen häviämiseen. Hauskoja pelihetkiä sinullekin – tosissaan tai huvikseen, tunnista rajasi!

-Markku-