jaana mattila

Valmentajaesittely Jaana Mattila

Kirjoitettu 01.03.2021

Herskyvä nauru ja hymyilevät kasvot ovat ne asiat mitkä Jaana Mattilasta jäävät mieleen. Sovimme, että hänen esittely tehdään haastatteluna. Juttelimme eräänä aurinkoisena talvipäivänä elämästä, työstä ja ennen kaikkea siitä minkälainen valmentaja ja työnohjaaja Jaana Mattila oikein on.

Sosiaalityöntekijästä työnohjaajaksi

Jaana on ollut aina kova tekemään töitä. Nuorempana hän työskenteli monissa eri tehtävissä ja työpaikoissa kuten puhelinvaihteessa ja palvelutalossa. Erilaiset tiimit ja organisaatiot ovat aina kiinnostaneet Jaanaa, ja sen takia hän varmasti onkin nykyisessä roolissaan. Varsinaisen työuransa Jaana aloitti sosiaali- ja terveysalalla terveydenhuollon sosiaalityöntekijänä ja työskenteli reilut kymmenen vuotta psykiatrian puolelle aikuisten ja vanhusten parissa. Työ oli antoisaa ja toi vastaan monenlaisia mielenkiintoisia haasteita mutta Jaana kertoo, että koki olevansa kuitenkin muutakin kuin sosiaalityöntekijä ja halusi tehdä töitä ihmisten kanssa hieman eri näkökulmasta. Myös yrittäjyys oli aina ollut Jaanan haaveena.

Jaana on hyvin spontaani tyyppi eikä suunnittele asioita liikaa. Jaana huomasi haun työnohjaajakoulutukseen juuri sillä hetkellä, jolloin hän mietti uutta suuntaa elämälleen ja tajusi, että tässä olisi hänen polkunsa yrittäjyyteen. Koulutus oli Jaanalle huikea oppimismatka, jossa joutui olemaan epämukavuusalueella. Työnohjaajakoulutuksessa Jaana myös oppi, että on sallittua välillä olla myös epävarma ja pyytää apua.

Ihmisten auttaminen on parasta

Nykyisessä roolissaan työnohjaajana ja valmentajana Jaana on työskennellyt etenkin sosiaali- ja terveyssektorin asiakkaiden kanssa sekä julkisella että yksityisellä puolella. Pisimmät asiakkuudet olleet vuodesta 2016 asti. Jaana kertoo, että hän on valmentajana joustava sekä sopeutuva aina kyseessä olevan asiakkaan mukaan. Hänen työskentelytyylinsä on voimavarakeskeinen ja dialoginen, jonka ytimessä on kokonaisvaltainen tapa olla ja ajatella itsestä ja toisista ihmisistä. Jaana nauttii siitä, että kokee onnistumisen tunteita yhdessä asiakkaan kanssa ja voi todella auttaa toista ihmistä.

Vaikka Jaana on naurava ja iloinen, niin tarvittaessa hän osaa vakavoitua ja uskaltaa kohdata edessään olevan ihmisin juuri sellaisena kuin hän on. Sosiaalityöntekijän roolissa vastaan tuli paljon erilaisia tilanteita eikä Jaana pelkää kohdata vaikeitakaan tunteita. Jaanan valmennuksissa ja työnohjauksissa puhutaan aidoista, merkityksellisistä asioista, joskus ehkä myös itketään ja nauretaan, mutta vain jos asiakas kokee tämän kaiken luontevaksi ja turvalliseksi.

Työnohjauksista ja valmennuksista Jaana on saanut muun muassa näitä palautteita:
”Ei ohita vaikeitakaan tunteita”

”Läsnä oleva”

”Jalat maassa”

Nöyrin mielin mutta innokkaasti eteenpäin

Jaanassa yhdistyy vanhemmiltaan saadut ominaisuudet, pohjalainen yritteliäisyys ja karjalainen vieraanvaraisuus. Lapsuudenperheestä on myös tarttunut mukaan usko omaan itseensä sekä lupa kokeilla erilaisia asioita. Jaana kertoo, että työssä että vapaalla hän on aina aito, oma itsensä. Hän tekee työtään nöyrin mielin ja erittäin kiitollisena. Spontaani luonne tuo eteen monenlaista sekä työssä että vapaa-ajalla. Töiden ohella Jaana Mattila onkin ehtinyt harrastaa monenlaista liikuntaa ja musiikkia. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ympärillä olevat ihmiset ja eläimet sekä luonto, joista Jaana saa paljon energiaa.

Jaanan LinkedIn-sivulle pääsee täältä

-Kaisa