kateus

Kateus pyrkii korkealle

Kirjoitettu 03.01.2017

Kateus – yksi perimmäisistä ja inhimillisistä tunnevoimistamme, joka on varmasti meille jokaiselle tuttu tunne. Se on oma itsenäinen tunteensa, emmekä voi voi sitä itsestämme poistaa.

Kateus on vihan tunne

Kateus on toisen paremmuuden, varallisuuden, menestyksen tms. aiheuttama harmin tai vihan tunne. Se liittyy siis aina toiseen henkilöön. Se sisältää kielteisen tunteen tai pahansuopaisuuden odotuksen. Kateuteen sisältyy myös aktiivinen halu vahingoittaa kadehdittua tai nähdä hänen vahingoittuvan.

Kateus – raadollisempi kuin mustasukkaisuus tai ahneus

Kateus on samankaltainen tunne kuin ahneus tai mustasukkaisuus. Kateus on kuitenkin pahin kaikista, aiheuttaen tälläkin hetkellä suuria vihapuheita, väkivaltaisuuksia ja sotia. Mustasukkainen ihminen tuntee sentään rakkautta, vaikkakin ahdistunutta sellaista. Ahne näkee aina jotain hyvää ja tavoiteltavaa. Kateellinen ei useinkaan näe mitään hyvää, eikä hän myönnä kohteelleen minkäänlaista ansiota – tekipä hän mitä tahansa. Politiikka lie yksi selvimmistä kateuden pelikentistä, siltä ainakin tällä hetkellä vaikuttaa. Äärimmillään ahnekin voi tappaa, koska ei välitä. Kateellinen kun tappaa, hän välittää ja saa siitä nautintoa.

Oletko valmis taisteluun kateutta vastaan vai nautitko kateuden kutsusta?

Onneksi kateutta on monen tasoista ja sitä ilmenee meissä monella tavalla. Tätä käsittelen ehkä lisää myöhemmin. Kateuden tunnetta ei tarvitse hävetä eikä pelätä – me voimme sen voittaa. Tehtävä on kuitenkin hyvin yksilöllinen ja tapahtuu omassa mielessämme. Kateuden tunteiden käsittely on osa ihmisen psyykkistä kehittymistä. Kehittymistä ei useinkaan tapahdu ilman vaivan näköä. Eli jos tunnet kateutta ja se kuormittaa sinua, mutta et ole valmis muuttamaan ajattelutapojasi – silloin valitset tietoisesti kateuden. Se varmasti kuormittaa sinua, toivottavasti edes nautit siitä.

Lääkkeet kateuden voittamiseen

Kateus kertoo usein toiveistamme ja halustamme parantaa omaa elämäämme. Kateus katoaa, kun katseen kääntää toisen elämän tarkkailemisesta omaan elämään miettien, mikä siinä on hyvää ja arvokasta. Kannattaa miettiä mitä minä voin itse tehdä oman onnellisuuden ja tyytyväisyyden eteen. Kiitollisuus on kateuden vastalääke. Kun kateellinen kiinnittää huomiota siihen, mitä häneltä puuttuu tai mitä toisella on enemmän, kiitollinen ihminen ajattelee kaikkea sitä hyvää, mitä hän on saanut ja iloitsee siitä. Hyvä on tällöin meissä itsessämme, eikä meidän tarvitse kadehtia muita.

-Markku –

Tämä kirjoitus pohjautuu Pirkko-Liisa Vesterisen (toim.) kirjaan ”Kateus työelämässä” ja on osa esimiesten ja johdon työnohjauskoulutusta.

Toinen kirjoitus kirjasta: Organisaatiot eivät kestä erilaisuutta – eivät edes erinomaisuutta

Lue myös: Pahoinvoivan työyhteisön kehittäminen