Luonnonmukainen johtamiskoulutus

Kirjoitettu 13.12.2013

Määritin noin puolitoistavuotta sitten oman unelmani ja henkilökohtaisen brandini, jota kohti olen siitä asti astellut. Se kuuluu näin:

”Haluan, että minut tunnetaan ystävällisesti itsevarmana, luovasti älykkäänä sekä karismaattisesti intohimoisena hyvinvoinnin ja johtamisen suurlähettiläänä niin että sekä itse että läheiseni ovat onnellisia ja pystymme yhdessä toteuttamaan realistisia unelmiamme.”

Tämä blogi on yksi osa sitä. Nyt on aika ottaa seuraava merkittävä askel kohti unelmaani. Tulen järjestämään huhtikuussa yhden tai kaksi kokemuksellista johtamisen oppimistapahtumaa – toivottavasti ainakin. Siihen tarvitsen tietysti teitä arvoisat lukijani ja asiakkaani. Läheppä mukkaan Lappiin oppimaan, kokemaan ja kilipailemmaan!

 

Elämää ja johtamista on tullut pohdittua tuntureilla itsekseen jo kaksi vuosikymmentä. Nyt kutsun sinutkin nuotion äärelle kehittämään itseäsi.

Kokemuksellinen

Tekemällä oppii. Sain juuri valmiiksi MBA-opinnot ja paljon oppeja tuli ammennettua hyvin monella mielenkiintoisella oppimistavalla. Minulle mielekkäintä ja tehokkainta oppia olivat erilaiset menetelmät, joissa itse sai olla aktiivisena osapuolena. Voimakkaimpina muistoina mieleeni tulevat tuskastuttavan ihanat ja opettavaiset ryhmädynamiikkaistunnot Mäntässä, kalastusaluksen varailut Reykjavikissa sekä pulpetin alla konttailut Barcelonassa. Siksipä olenkin rakentanut nämä oppimistilaisuudet hyvin kokemuksellisiksi ja haluan niiden tapahtuvan minulle luonnollisimmassa ympäristössä eli lähellä luontoa. Ensimmäiset reissut suuntautuvat Utsjoelle rautuvesien äärelle.

Kilpailullinen

Me olemme koko ajan kilpailutilanteessa. Kilpailemme töissä tietysti asiakkaista, mutta myös toimittajien suuntaan kilpailemme paikasta ykkösasiakkaana. Lisäksi henkilökohtaisella tasolla kilpailemme työmarkkinoilla sekä usein myös yrityksen sisällä. Kilpailua esiintyy myös työn ulkopuolella – kilpailemme toisiamme vastaan sosiaalisissa suhteissa, varallisuudessa ja ihan kaikessa. Fiksuimpia meistä elämä opettaa pois kilpailusta, mutta uskon, että kilpailu on kaikille tuttu ilmiö. Tämän takia kilpailullistaminen ja pelillistäminen ovat erittäin perusteltuja tapoja koulutuksessa.

Kaksipäiväisen tapahtuman kaari on rakennettu leikkimielisen kilpailun ympärille. Tämän toimivuudesta minulla on rakkaita muistoja 15 vuoden ajalta WohoListien vuosittaisesta erämieskilpailusta. Fokus johtamisen oppimistapahtumassa on tietysti johtamisessa, ei erästelyssä eli ahkiota tuskin tarvitsee vetää Utsjoelta jäämerelle – ainakaan umpisessa.

Tässä kontekstissa kilpailu kaivaa esiin monia ryhmädynamiikan ilmiöitä sekä ilmiöitä meistä itsestämme. Jotta pystymme ymmärtämään ja johtamaan ryhmiämme, meidän on ensin ymmärrettävä itseämme. Uskon, että tämä oppimistapahtuma auttaa tässä varmasti jokaista meitä. Tapahtuman jälkeen erilaiset käyttäytymiset käydään henkilökohtaisesti läpi. Reflektointi on erittäin tärkeä vaihe oppimisessa. Mukanasi arkeen saat siis roppakaupalla oppia selviytyä kilpailutilanteista vähintäänkin henkisenä voittajana.

Asiasisältö

Jokaiselle reissulle pyrin saamaan mukaan yhden arvostetun alansa huippuasiantuntijan. Teemat tulevat vaihtumaan reissusta toiseen liittyen kuitenkin johtamiseen. Perinteisiä luentoja reissulla tullee olemaan pari lyhyehköä. Oppiminen tapahtuu keskusteluissa nuotiolla, upean riistatyön äärellä tai yhdessä kokatessa juuri nostettua rautua. Viisaus ei ole yksillä ihmisillä, vaan se tulee toimivan ryhmän sisältä. Kaikki tämä tietysti edellyttää, että ryhmän koko on rajallinen. Ryhmäkoko tulee olemaan alle kymmenen henkilöä.

Teemasta riippumatta jokaisella reissulla keskeinen asia on pohtia kysymyksiä: millainen minä olen ryhmässä, mitä tunteita erilaiset tilanteet minussa herättävät ja millaiseen käyttäytymiseen se minut johtaa. Näiden ajatusten pariin tulen teidät palauttamaan aika-ajoin – alkaen jo lentokentältä, kun toisilleen vieraat ihmiset kokoontuvat ryhmäksi. Alkutilanne on mielenkiintoinen. Ryhmän johtajuus on ulkoapäin annettuna kahdelle henkilölle: vierailevalle ”tähdelle” sekä minulle. Annettu valta ei tee kenestäkään johtajaa, johtajuus on ansaittava ryhmän sisältä. Jääkö ryhmä reissun aikana muotoutumisvaiheeseen vai ehditäänkö siitä tekemään yhdessä toteuttamisvaiheessa oleva huipputiimi? Väitän tämän olevan kaikkein keskeisin kysymys myös menestyksellisessä liiketoiminnassa. Saat reissun aikana eväät tunnistaa ryhmäsi kehitysvaiheet ja ideoita luotsata porukkasi karikoiden ohi kohti tehokasta perustehtävän suorittamista.

Ilmoittaudu mukaan!

Ihannetapauksessa ryhmiin saan vankkaa kokemusta johtamisesta, mutta toivottavasti myös alan keltanokkia – ryhmät tosielämässä ovat hyvin monimuotoisia ja sitä toivon myös näiden reissujen ryhmistä. Lisäksi reissu tulee tarjoamaan verkostoosi upeita uusia ihmisiä, jotka opit tuntemaan erittäin hyvin.

Ensimmäiset oppimistapahtumat toivottavasti toteutuvat siis huhtikuussa. Ilmoitapa minulle jos olet ajatuksesta kiinnostunut – joko yhdeksi ryhmäläisistä tai ”tähtivieraaksi”. Varsinaisesti nämä reissut tulevat myyntiin tammikuussa, jolloin ovat kasassa aikataulut, tähtiesiintyjä sekä hinta. Ennakkovarauksella voit varmistaa paikkasi historian ensimmäiseen luonnon mukaiseen johtamiskoulutukseen.

Ja vaikka kaksipäiväinen tapahtuma on tiukkaa oppimista, niin ei pidä unohtaa ympäristön merkitystä. Reissulla pääset lisäksi kokemaan aitoa Lapin luontoa ja sen antimia kahden erittäin kokeneen eränkävijän ja saamamiehen matkassa. Saalistakuuta ei luonnossa voi koskaan antaa, mutta jos luonnosta joku saalista yleensä saa, niin nyt ovat sellaiset isännät remmissä, etteivät munat tule pataan menemään! Kokemusta eränkäynnistä ei reissulla tarvita, vaan avointa mieltä nauttia luonnon antimista sekä itsensä kehittämisestä. Tervetuloa!

Ennakkovaraus: markku.h.pykalainen@gmail.com

-Markku-