mielestä

Aivan liikaa mieletöntä johtamista!

Kirjoitettu 01.03.2014

Mielessämme on kaikki – unelmamme, tahtomme ja koko elämämme. Johtamisessa kuitenkin erittäin vähän edes halutaan ymmärtää ihmisen mielen käyttäytymistä. Kuuluinpa kerran johtoryhmään, joka toimi todella huonosti. Eräässä johtoryhmän palaverissa uskalsin avata suuni tunteistani ja totesin, että minua ahdistaa kyseinen tapamme toimia siinä hetkessä. Palaveri keskeytettiin saman tien ja pidettiin kahvitauko, jonka jälkeen se jatkui normaalisti – ikinä tilanteeseen ei palattu. Ryhmän johtaja hukkasi merkittävän hetken ymmärtää ryhmäläistensä mieltä ja päästä kiinni niihin ilmiöihin, jotka pitivät ryhmää tehottomana. Uskallus tai osaaminen ei johtajalla riittänyt. Sittemmin ryhmä hajosi – onneksi! Ryhmä koostui hienoista yksilöistä, joka oli ryhmänä ajanut itsensä todella syvälle. Oli unohtunut mielen puoleinen läppändeerus!

Tuotekehitys on myös johdettu hulluttomuuden tilaan monessa yrityksissä. Monenlaisia prosesseja olen nähnyt, joilla luodaan mielestään jotain todella innovatiivista. Tuotekehityshenkilöstö on ylikuormitettu ja tiukan aikataulupaineen alla. Ei se ihmismieli vaan sillä tavalla toimi! Tässäkin maassa palaa tuotekehityshankkeisiin tolkuttomasti rahaa – mikä on tuotos? Varmasti jotain, mutta ymmärtämällä mielen toimintaa, voisi olla paljon enemmän. Tästä viimeisin esimerkki lienee $19mrd:lla myyty WhatsApp-viestipalvelu.

Mielestä ei löydy mitään yliluonnollista. Kaikki ilmiöt ovat selitettävissä ja ymmärrettävissä. Jos mielessäsi on yliluonnollinen ilmiö, niin otahan yhteyttä Skepsikseen ja sinusta tulee rikas. Ei ole kuulemma vielä ketään tuo rikkaus kiinnostanut.

Liiketoimintaa ilman ihmismieleen vaikuttamista ei ole olemassakaan, ei ole myöskään innovatiivisuutta ilman ihmismieltä. Sen takia mieltä on mielettömän tärkeä ymmärtää!

-Markku-

Johtamisen huulluudesta olen kirjoittanut useampiakin kirjoituksia ja nyt käteeni osui Helena Åhmanin kirja: ”Hullut johtajat”. Kirja käsittelee ihmisen mieltä johtamisen näkökulmasta. Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa kirjaan liittyvästä blogisarjasta. Samalla testaan myös kirjoituksissani hieman erilaista lähestymistä, joka pitäisi toimia teidän mieleenne hieman aiemmasta poikkeavalla tavalla.

Muut kirjoitukset: