Paras esimies

Paras esimies – kerro kokemuksesi

Kirjoitettu 22.02.2015

Esimiehen rooli on yksi tärkeimmistä työyhteisöjen hyvinvoinnin ja sitä kautta tehokkuuden luomisessa. Esimies ei voi yksin luoda huippuryhmää, vaan jokaisella ryhmän jäsenellä on siinä merkittävä rooli. Esimiehen vastuulla kuitenkin on, että jokainen ryhmän jäsen tämän oivaltaa ja toimii sen mukaisesti.

Esimiehenä – onko pakko, jos ei taho?

Valitettavan moni esimies on esimiestehtävässä ihan muusta syystä kuin halusta olla esimies. Esimieheksi valitaan liian usein ryhmänsä paras työntekijä ja usein esimiesrooli on ainoa tie edetä uralla tai ansaita parempaa palkkaa. Tämä johtaa siihen, että esimiehinä on paljon ihmisiä, joita ei varsinaisesti esimiestyö hirveästi kiinnosta. Mutta on myös meitä, jotka nimenomaa haluavat olla esimiestehtävissä.

Kerro esimiehellesi!

Esimiesten rooli on siis mielestäni todella tärkeä koko yrityksen toiminnan kannalta ja haluankin nostaa heidän työtään nyt esille. Hyvä esimiehen arvo koko työyhteisölle on äärimmäisen merkittävä! Kuka on ollut tai on parhaillaan paras esimiehesi ja miksi koet niin? Haastan sinut kertomaan nämä kaksi asiaa kyseiselle henkilölle seuraavan viikon kuluessa. Haluan, että kerrot tämän myös minulle. Koostan tarinoista yhteenvedon (nimien julkaisemiseen kysyn aina luvan). Arvon tarinansa minulle kertoneiden kesken Helena Åhmanin kirjan: ”Hullut johtajat”.

Minulle tärkeintä: Luottamuksen kokemus

Itse muistan teollisuusurani ajalta 14 omaa esimiestä ja kaksi heistä nousee ylitse muiden: Ilkka Jauhiainen ja Olavi Rahkonen. Muistellessani aikaani heidän alaisuudessaan, minun mieleeni nousee yksi sana: luottamus.

Paras esimies 1: Olavi Rahkonen

Esimerkkinä muistan erään urakoitsijapalaverin Greenfield-tuotantolaitoksen rakennusprojektissa, jossa vastasin osaltani yhdestä kokonaisuudesta. Urakoitsijapalaverissa ajatukseni tuli tyrmätyksi pääurakoitsijoiden toimesta ja Olavi koko projektin johtajana seurasi tapahtumaa työmaaparakin peräpenkistä. Luulen, että hän ei kyseisestä asiasta ollut hirveän tietoinen, mutta hän nousi ylös, keskeytti kiistelymme ja totesi: ”Tehdään kuten Markku sanoo”. Minulle tuli tunne, että minulla on tuki takanani ja luottamus ihmisenä, mitä ikinä olinkaan tekemässä tuossa projektissa. Tämä tunne vahvistui monessa muussakin tapahtumassa. Lisäksi Olavin vahvuutena esimiehenä ja johtajana oli erinomainen kyky tehdä selkeitä päätöksiä.

Paras esimies 2: Ilkka Jauhiainen

Ilkka on jäänyt mieleeni erilaisuuden ymmärtäjänä. Tuolloinenkin johtoryhmämme koostui hyvinkin erilaisella temperamentilla olevista ihmisistä ja hän sai sen ryhmän tekemään täysillä töitä perustehtävämme eteen yhteisenä ryhmänä, vaikka yritys välillä kävi konkurssissakin. Koin, että Ilkka pystyi asettumaan toisen ihmisen asemaan ja ymmärsi, että toiselle on tärkeä purkaa tunteita räväkästi ja toinen taas haluaa mennä jääräpäisesti asiapää edellä. Hän osasi hyväksyä ihmisten erilaiset reaktiot ja luotti siihen, että erilaisuus on vahvuus ja sai meidät aina lopulta puhaltamaan yhteen hiileen.

Kiitoksia teille Olavi ja Ilkka elämäni parhaista työhetkistä!

Toivottavasti mahdollisimman moni esimies saa tulevalla viikolla kuulla olleensa jollekin teistä paras esimies.

Kerrohan tästä tarinasi myös minulle

 

– Markku –