Pelko pois – ole huoleti

Kirjoitettu 28.10.2014

On synkkä syksy, pimeää, mustaa ja märkää. Kaduilla ihmiset vaeltavat ilman nähtävää päämäärää. Kukaan ei vilkaisekaan toisiinsa – puheesta puhumattakaan. Televisio, lehdet, radio ja sosiaalinen media mässyttävät jokaisella katastrofiuutisella. Me lähdemme peliin mukaan kauhistelemalla ja jakamalla, vaikka samalla pelkäämme ja voimme sitä kautta pahoin. Someen iskostunut lause ”Sharing is caring” unohtuu.

Älä anna elämääsi pelolle!

Kirjoitan tämän kirjoituksen, koska pelko on ollut viedä minulta elämän. Haluan, että emme lietsoisi pelkoa, emmekä antaisi sille tilaa. Pelko ja keskittyminen negatiivisiin asioihin ovat olleet ihmisen menestymisen avaintekijöitä evoluution valtameressä. Ihminen on osannut ennakolta varautua vaaroihin ja väistää ne ennen kuin on myöhäistä. Pelko on siis rakennettu meihin todella syvälle, se on luontainen ominaisuutemme. Pelon ja huolen kautta eläminen on meille todella helppoa, erittäin paljon helpompaa kuin positiivisuuden kautta eläminen.

Ihminen on poikkeuksellinen eläin, joka pystyy tuntemaan pelkoa ilman todellistakin uhkaa. Jo erittäin pieni ajatuksen hitunen voi lorauttaa ihmismieleen ratkaisevan annoksen polttoainetta, jolla mieli sytyttää ihmisen kokonaisvaltaiseen pelkotilaan. Tämä aiheuttaa meille joka päivä paljon pahoinvointia ja vie meiltä energiaa. Nykypäivän ongelma on, että tällaisia pieniä negatiivisten ajatusten hitusia syötetään mieleemme jokainen minuutti ja monella meistä käynnistyy elimistön varotoimenpiteet jokaisesta hitusesta. Elämämme on yhtä pelkoa ja huolta.

Enää eivät Arvin uutiset riitä

Omassa lapsuudessani uutiset tarkoittivat käytännössä Arvi Lindiä ja ajanhetkeä 20.30-20.45. Ei silloin jokainen puukkotappelu uutiskynnystä ylittänyt, puhumattakaan naapurin perheriidoista tai siitä, että lautanen on tiskikoneessa väärässä välissä. Evoluutio korjaa toki ajan kanssa tämänkin ongelman ja eniten stressaantuvat ehkä lisääntyvät huonommin ja poistuvat populaatiosta keskimääräistä aiemmin. Tämä tosiasia ei tietysti yksittäistä ihmistä pelasta, vaikka ihmiskunnan todennäköisesti pelastaakin.

Mielemme tarvitsee ohjausta

Yksittäisenä ihmisenäkin voimme vaikuttaa merkittävästi omaan henkiseen hyvinvointiimme – tämä minun oli pakko oppia noustessani burnoutista, johon pelko oli merkittävänä syynä. Voit itse tietoisesti valita mitä informaatiota aivoihisi otat ja alat käsittelemään. Huomatessasi pyörittäväsi mielessäsi milloin mitäkin kauhuskenariota – huomio tilanne ja anna kaikessa rauhassa tietoisesti mielellesi jotain muuta tekemistä. Mielemme vaeltaa alituiseen eli toistoja pääsee tekemään hyvin paljon, mutta toistot toimivat yhtä hyvin niin aivoihin kuin takapuoleenkin. Ei kukaan salillakaan odota, että yksi toisto kyykkyä auttaisi mihinkään.

Kohtaa pelkosi

Toinen asia mitä voit tehdä, on kohdata pelkosi. Välttelemällä pelkoja kavennamme hiljalleen elämäämme. Vapautuneen tilan elämästämme osaa kyllä pelko käyttää hyväkseen. Erittäin konkreettisesti koin pelon kohtaamisen voiman pari viikkoa sitten Laajavuoren seikkailupuistossa. Iän myötä olen alkanut pelätä korkeita paikkoja joka vuosi enemmän. En ole tuota pelkoa pitänyt mitenkään oleellisena asiana, enkä siis ole asialle mitään tehnyt. Pelon huomasin konkreettisesti ensimmäisellä harjoitusesteellä, jossa piti heittäytyä vaijerin varaan parin metrin korkeudelta – tuntui aivan uskomattoman pelottavalta. Toki tuon pelon voitin ja ensimmäinen helpohko ratakierros sai alkaa. Kierros oli todella pelottava monessa kohtaa, mutta pian korkeaan alkoi tottua. Parin tunnin jälkeen huomasin roikkuvani kymmenessä metrissä yhdellä kädellä ilman pelkoa ja juoksevani samassa korkeudessa pitkin vaijeria jutellen samalla niitä/näitä edessä menevälle. En muuten tippunut kertaakaan mistään. Ilman turvavaijeria olisin varmasti kuollut – useampaankin kertaan. Pelko olisi lamauttanut toimintakykyni!

Mieti mitä jaat, roolisi lähimmäistesi hyvinvoinnissa on merkittävä

Ole siis huoleti – älä pelkää. Pelkäämällä aiheutat vain pahaa oloa itsellesi. Elä niin, että olet valmis lähtemään vaikka huomenna. Lisäksi toivon, että lopetat itse kaiken negatiivisen jakamisen sosiaalisessa mediassa. Onneksi esimerkiksi facebookissa on valinta, jolla voi estää jonkin ihmisen päivitysten näyttämisen. Tätä olen valitettavasti joutunut käyttämään monen henkilön kohdalla. Vaikka heillä olisi paljon hyvää ja tärkeääkin sanottavaa, en halua että avatessani fb:n, on sivu täynnä teloituksia, puukotuksia ja itkua epäoikeudenmukaisesta maailmasta. Sinä itse voit rakentaa maailmasi – myös sosiaalisessa mediassa. Sharing is caring – not scaring!

-Markku-