Toiminnanohjausjärjestelmä

Yksi totuus – toiminnanohjausjärjestelmä

Kirjoitettu 26.10.2015

Erittäin harvasta asiasta on olemassa vain yksi totuus. Puhtaiden havaintojen teko ilman tulkintaa on äärimmäisen vaikeaa. Tämä on erittäin merkityksellistä ymmärtää, jos halutaan välttää ristiriitoja ihmisten työskennellessä yhdessä.

ERP – Toiminnanohjausjärjestelmä

Jos asioita pitää saada tapahtumaan, on useassa asiassa vaan sovittava yksi totuus ja tämä totuus on oltava kaikkien tiedossa. Mihin tällainen totuus yrityksissä tulee tallentaa? Se on ERP eli toiminnanohjausjärjestelmä. Mitä enemmän toimintaan liittyy ihmisiä, sitä tärkeämmäksi tulee toiminnanohjausjärjestelmä ja siellä olevan tiedon oikeellisuus. Kokemukseni osoittaa valitettavasti toisin. Mitä isommasta organisaatiosta on kysymys, sitä harvempaa kiinnostaa opetella käyttämään toiminnanohjausjärjestelmää.

Jokaisen vastuulla!

Jokaisen organisaatiohierarkian alimman työntekijänkin tulee osata katsoa ERP:stä, mitä minulta odotetaan tänään, jotta asiakaslupaus täyttyy ja kirjata sinne mitä tulikaan tehtyä. Yhtä tärkeää on, että toimitusjohtaja osaa katsoa ERP:stä, missä tilassa tärkeimpien asiakkaiden tuotteet ovat tai mikä on organisaation kuormitus tulevan kvartaalin aikana.

Vaihtoehtoinen toimitapa?

Tokihan asiat hoituvat muutenkin. Voidaan kysellä eri tuotantolaitosten päälliköiltä, missä vaiheessa tuotteet ovat prosessissa ja onko kapasiteetin kuormitusaste hyvä. Samoja asioita voidaan kysyä tuotannon ohjaukselta ja talouspäälliköltä ja ehkäpä vielä eri linjojen esimiehiltäkin. Kysyjinä parhaimmillaan samana päivänä saattaa olla puolenkymmentä eri tahoa. Tämä tapakin näyttää toimivan ja jokaiselle löytyy haluttu totuus, kun tarpeeksi kysellään. Ja vaikka mieluista totuutta ei löytyisikään, niin onpahan ainakin hyvin saatu organisaatiota kuormitettua.

Miksi toiminnanohjausjärjestelmää käytetään niin huonosti?

Jo itse sana pelottaa: toiminnanohjausjärjestelmä! Pelkkä termi karkottaa puolet käyttäjistä. Toinen puoli uskaltautuu sen avaamaan – tärähtääkö sieltä silmille visuaalinen 3D-pläjäys helpolla käyttöliittymällä? Tähänhän me olemme jo kaikki tottuneet avatessamme minkä tahansa sovelluksen. Basso ei valitettavasti ala pauhata ERPiä aukaistaessa, vaan sieltä avautuu yleensä tekstipohjainen liittymä, jossa on jo ensimmäisellä sivulla kymmeniä kenttiä vieraskielisiä termejä, jotka kaikki tuntuvat tarkoittavan samaa. Oma excelin sivu on paljon mukavampi ja turvallisempi tapa kerätä tietoa – ja siitä saa juuri sellaisen kuin minä haluan. Mutta mikään selitys ERP:n käyttämättömyyteen ei oikein auta – ei ole vaihtoehtoja! Ehkäpä jokin toinen järjestelmä olisi mukavampi tai käyttäjäystävällisempi, mutta oikea vastaus väliotsikon kysymykseen se ei ole. Väitän, että oikea vastaus on ASENNE.

MINÄ, MINÄ

Riittää kun MINÄ tiedän… MINULLA on organisaatio sitä varten… MINÄ vaan myyn… Ehkäpä sittenkin palataan taas ryhmädynamiikkaan. Jos prosessia toteuttava ryhmä on työntekijälle merkityksellinen, ajatusmalli kääntyykin muotoon: miten minä toimisin, että muutkin prosessissa tietävät…, että organisaationi voi toimia tehokkaasti…, että asiakkaani saa mitä olen luvannut… Tätä kaikkea varten on kehitetty ERP – toiminnanohjausjärjestelmä. Jos arvostat työntekijöitäsi ja kollegoitasi, sinä kyllä opit sitä käyttämään ja haluat sitä käyttää. The truth is in there!

    – Markku –