airbus

Airbus-palaute: Lupa olla ylpeä?

Kirjoitettu 28.04.2014

Lupasin palata siihen, miten onnistuimme Airbus:n tiimin kanssa ryhmädynamiikan kehityspäivässä. Pyrin julkaisemaan jatkossakin kaiken asiakaspalautteen mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Asiakaspalaute pitäisi mielestäni saada heti tapahtuman jälkeen, tällöin kokemus on vielä tuore ja aito – niin hyvässä kuin pahassakin.

Tässäpä asiakkaalta 24h sisällä tapahtumasta saatu palaute:

”Päivä onnistui erinomaisesti. Puitteet Jääskelässä olivat loistavat ja Markku oli koonnut päivän ohjelman asiantuntevasti ja juuri sopivasti aikataulutettuna. Mielenkiinto asiaan säilyi koko ajan ja ryhmän vireystila oli hyvä, koska ohjelma oli niin hyvin suunniteltu. Markku on perehtynyt syvällisesti ryhmädynamiikkaan ja on selvästi intohimoisen innostunut asiastaan. Innostuksellaan hän saa ryhmän motivoitua mukaan toimintaan yli odotusten. Erityistä hyötyä on mielestäni siitä, että Markulla on pitkä kokemus teollisuudesta esimies- ja johtotehtävistä. Yritysryhmien kannalta tämä on tärkeätä, sillä Markku tietää oman kokemuksensa kautta, millaisten asioiden parissa yrityksissä painitaan. Suosittelen lämpimästi Markun palveluita!”

”Kiitos, Markku, erinomaisesti järjestetystä ja hyvin onnistuneesta päivästä! Ilo oli kokonaan meidän puolellamme. Suosittelen lämpimästi kaikille ryhmissä toimiville.”

”Oli kyllä tosi mielenkiintoinen ja onnistuneesti toteutettu päivä. Erittäin positiivinen kokemus, vaikka ennakkoon myönnän olleeni epäileväinen. Hienoa työtä!”

”Eilinen oli mukava tiimipäivä. Ehkä antoisimpana päivässä oli ryhmäkeskustelu, vaikka emme ihan ydintehtävässä pysyneetkään. Jos syvemmälle olisi haluttu mennä, niin ehkä toinen vastaava harjoitus olisi ollut paikallaan. Ihan kaikista harjoituksista en nähnyt yhteyttä ryhmädynamiikan parantamiseen, mutta ehkä ne paljastuvat tulosvaiheessa. Puitteet olivat myös hyvät.”

”paras koulutus ikinä”

”Tänään #ryhmädynamiikan äärellä @HSuurlh kanssa. Hyvin alkaa!

”Aamupäivä ryhmädynamiikkaa takana päin @HSuurlh kanssa. Onnistunut yli odotusten! Kiinnostava iltapäivä vielä edessä päin 🙂

”Iltapäivän harjoitukset toivat hyvin #ryhmädynamiikan ilmiöt esille. Kiitos @HSuurlh@MPykalainen ! Suosittelen!

Hienoa palautetta – ehkä jopa liiankin hienoa. Ryhmädynamiikan kehityspäivän onnistumisen kaikkein tärkein tekijä on ryhmä ja yksilöt siinä eli hienon palautteen ydin oli ryhmässä itsessään. Tämä asia olisi paremmin oivallettava myös arjessa – ryhmää ei tee esimies tai johtaja, vaikka heillä oleellinen rooli onkin. Ryhmän tekee jokainen ryhmän jäsen. Yksi esimiehen tärkeimpiä tehtäviä on saada ryhmä ymmärtämään tämä asia ja luoda puitteet ryhmälle onnistua ryhmädynamiikan ymmärtämisessä ja siinä kehittymisessä.

Kuten eräs ryhmäläinen totesi, tällaisia koulutuksia pidetään usein esimiehille, mutta ei itse ryhmälle. Näinhän se on, niin hullulta kuin se kuulostakin.

Näin hyvä palaute laittaa hyvän olon lisäksi pohtimaan asian seuraamuksia kahdelta kantilta: asiakkaan odotus sekä oma ylpeys.

Olen kirjoittanut (ja podcastannut) odotuksen pilaavan monta asiakaskokemusta. Konsultin vetämä ryhmädynamiikkapäivä ei ehkä monessakaan herätä suurta odotusta onnistumisesta – juuri tämä antaa otollisen mahdollisuuden onnistumiselle. Toisaalta saatu hyvä palaute luo asiakkaalle suurempia odotuksia. Jos seuraavatkin tapahtumat onnistuisivat yhtä hyvin ja saisin vastaavaa palautetta, nousevat asiakkaan odotukset jossain vaiheessa niin korkeaksi, etten niihin pysty vastaamaan. Onni tässä on se, että jokainen ryhmä opettaa minua varmasti yhtä paljon kuin minä ryhmää eli mahdollisuuteni parantaa toimintaani ryhmä toisensa jälkeen on olemassa. Nöyryyttä ja halua oppia kuitenkin tarvitaan.

Minä olen ihminen, joka elää ja kuolee palautteesta – tunnetilat käyvät todella taivaasta helvettiin. Saatu palaute herättää minussa suurta ylpeyden tunnetta. Samaan aikaan herää tunne ylpeyden tunteen oikeutuksesta. Saako olla ylpeä? Opetettu kun on, ettei saa ylpistyä ja jos ilmaiset onnistuneesi, se saa muut kateelliseksi, eivätkä sen takia tilaa sinulta. Tähän kohtaan mieleeni palaa Satu Kontisen herättämät ajatukset kateudesta ja ylpeydestä. Olen siis erittäin ylpeä onnistuneesta tapahtumasta ja kiitollinen ryhmästä, joka teki sen mahdolliseksi. Jos tämä oli viimeinen onnistunut tapahtumani, niin tulipahan siitä ainakin iloittua. Kaikkeni teen, että seuraava tapahtuma olisi edellistä onnistuneempi – pysyhän kanavalla, niin tiedät kuinka äijän käy.

-Markku-