valmet

Valmetin ryhmä pohtii ryhmädynamiikan saloja

Kirjoitettu 30.04.2014

Metso päätti viime lokakuussa jakautumisesta kahdeksi erilliseksi pörssiyhtiöksi. Jakautumisen jälkeen Metson Massa, paperi ja voimantuotanto -liiketoiminnat muodostivat Valmet Oyj:n, kun taas Kaivos ja maarakennus sekä Automaatio -liiketoiminnat muodostivat Metso Oyj:n. Ison yhtiön jakaantuminen ei ole ihan pikku savotta yhdellekään yrityksen toiminnolle – tietohallinnolle eteenkään.

Ryhmän perustehtävää on jouduttu pohtimaan

”Raskasta aikaahan tämä on ollut ryhmällemme ja ajoittain ryhmädynamiikan toimiminen on joutunut koetuksellekin. Ryhmän perustehtävää ryhmänä on jouduttu pohtimaan, eikä sen yhdenmukainen ymmärtäminen ole varmastikaan selvää. Nyt on aika pysähtyä arjessa ja miettiä hetki yhdessä ryhmän kanssa, mitä tehden ja miten toimien olemme ryhmänä parempia.” kertoo Suomen alueen tietohallintojohtaja ja ryhmän esimies Esa Taivassalo.

Valmetin Suomen IT-ryhmä koostuu erittäin kokeneista osaajista, jotka ovat fyysisesti jakautuneet ympäri maata. Suomen ryhmän rooli verrattuna Valmetin muihin IT-ryhmiin globaalisti poikkeaa ulkoistusten takia muista vastaavista ryhmistä. Useat muutokset, fyysinen hajaantuneisuus, vaihtuneet roolit ja kova työkuorma kuulostivat minun korvaani luoneen erittäin mielenkiintoisia ryhmädynaamisia ilmiöitä, joita lähdemme yhdessä pohtimaan Nokialle Knuutilan kartanoon kesäkuussa.

Löytyykö vastaus ihmisestä vai järjestelmästä?

Keskustellessamme Esan kanssa ryhmän tämän hetken keskeisimmistä asiatavoitteista esille nousivat tietohallinnon rakenteelliset asiat, serverien hallinta, Office365 sekä dokumenttien hallinnan ratkaisut. Ajankohtainen teema dokumenttien hallinnassa on siirtyminen Notes:sta MS-maailmaan. Itse olen saanut elää läpi kyseisen muutoksen ja minulle jäi maku, ettei loppukäyttäjän kannalta hirveästi mikään muuttunut. Parin vuoden käytön jälkeen dokumentit olivat minulla ihan yhtä pahasti hakusessa kuin vanhassakin järjestelmässä. Mielestäni järjestelmät toimivat juuri niin hyvin kuin niiden käyttäjät järjestelmää käyttävät eli jos tallennetaan mitä sattuu minne sattuu, löytyykin mitä sattuu mistä sattuu. Esa käänsi asiasta päällimmäiseksi erittäin asiakaslähtöisen kulman: ”Ihmisen tiedon käsittelyn tavat ovat yksilöllisiä, eikä suurta ihmisjoukkoa voi saada toimimaan yhtenäisellä tavalla. Ratkaisun on löydyttävä järjestelmien erinomaisista hakuominaisuuksista, jotka kaivavat käyttäjälle aina juuri oikean tarvittavan tiedon esille!” Tämä oli uskomattoman hienoa kuulla juuri tietohallinnan asiantuntijalta – asiakaslähtöisyys lämmittää mieltäni aina erittäin suuresti, olipa kyseessä sisäinen tai ulkoinen asiakas. Ja tuohan ei ole edes mitenkään mahdoton tehtävä – harvoin tarvitsemme Googlestakaan toista sivua, poikkeuksetta tarvittava tieto löytyy parin ensimmäisen linkin joukosta. Mitenkäs teidän yrityksessänne – löytyykö helposti vuoden takainen muistio, jossa asiakas XYZ totesi, että…? Niin, mitähän se totesikaan.

Odotukset ryhmädynamiikan kehityspäivästä

Ryhmädynamiikkapäivältä Taivassalo odottaa, että sen aikana ryhmä pystyy luomaan yhdessä selkeämmän kuvan ryhmän tulevasta suunnasta – tähän odotukseen Hyvinvoinnin Suurlähettiläät lähtevät vastaamaan. Pysyhän taas kanavalla, jos haluat nähdä, miten tällä kertaa onnistumme.

-Markku-