arvostan

Arvostan, että vanhempani huolehtivat

Kirjoitettu 23.08.2015

Edellinen kirjoitukseni ”Isä!!! Tein kaksi maalia!!”, käsitteli vanhempien tapaa tappaa lasten innostus. Kirjoitus jäi hieman kalvamaan mieltäni. Suurin osa vanhemmista ja valmentajista toimii kuitenkin arvostettavalla ja kannustavalla tavalla.

”Arvostan, että vanhempani huolehtivat minusta”

Tuota näkemystä tukee myös nuorten oma kokemus. Ryhmädynamiikkavalmennuksen selittävissä minäviesteissä nuorten tuli jatkaa lausetta: Arvostan sitä, että… Tyypillisin lause jatkui vanhempiin liittyvänä kuten ”vanhempani huolehtivat minusta”, ”vanhempani tukevat minua”, ”minulla on perhe”,… Vaikka aina välillä lie jokaisessa teiniperheessä omia haasteitaan ja vanhemmille sanotaan rumastikin, niin pohjimmiltaan nuoret varmasti arvostavat vanhempiaan. Eivät he sitä ehkä muista tai osaa sanoa – siksi halusinkin tämän kirjoituksen kirjoittaa.

Negatiiviset kommentit dominoivat

Kokeilepa joskus pitää kirjaa kentän laidalla negatiivisista ja positiivisista kommenteista – kirjanpito voi yllättää. Työn puolesta olen useampia pelejä analysoinut juuri tästä näkökulmasta ja aina positiiviset palautteet ovat voittaneet, yleensä vieläpä reilusti. Mielemme vaan reagoi tunnetta nostaviin kommentteihin niin voimakkaasti, että kaikki muu tahtoo jäädä kuulematta. Jopa eräs peli, jonka koin palautteen suhteen katastrofaalisena, meni palautteiden suhteen positiiviseksi 75%:sti. Pointtini – yksi negatiivinen ja pahasti tunteisiin osuva kommentti voi romuttaa kaiken hyvän, jota on pitkään rakennettu. Ja toisaalta, yksittäinen ajattelemattomasti käyttäytyvä vanhempi voi leimata koko joukkueen toiminnan.

Kannustavia pelejä tällekin päivälle,

– Markku –