asenne

Asenne ratkaisee – jätän autoni tähän!

Kirjoitettu 05.02.2016

Olen saanut olla nyt kaksi viikkoa kouluttamassa ennakoivan turvallisuuden menetelmiä Rovaniemen oppilaitoksissa. Tuhansia havaintoja on tehty ja kymmeniä (toivottavasti satoja) poikkeamia on korjattukin. Poikkeamien korjaaminen on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on ihmisten asenne! ASENNE ratkaisee.

ASENNE ratkaisee

95% kaikista tapaturmista johtuu ihmisen toiminnasta. Meidän tavoitteena on saada jokainen henkilö oppilaitoksessa vastaamaan turvallisuudesta. Arjen turvallisuus ei ole vain johdon asia – se on jokaisen oppilaan, opettajan, kuraattorin, ihan jokaisen asia. Asenne on tullut hankkeemme aikana monella tavalla esille: osallistumisaktiivisuudessa, asenteessa tehdä harjoituksia ja aktiivisuudessa ottaa menetelmiä käyttöön oppilaiden kanssa. Turvallisimmista oppilaitoksista tulee viestiä koulutuksen jälkeisenä aamuna: ”Tuumatuokio toimii mainiosti oppilaiden kanssa.”

Asenne näkyy myös huolena opettajien puheissa: ”Mihin on kadonnut se ammattiylpeys, että työntekijä (opiskelija) pitäisi oman työpisteensä siistinä ja näin turvallisena?”

ASENNE lähtee meistä aikuisista

Väitän, että yhteiskunta on muuttunut vähitellen yhä itsekkäämmäksi. Me aikuiset kasvattajina ja esimerkkeinä opetamme tulevia sukupolvia välinpitämättömiksi. Eräs opettaja totesi voimattomana, että kun edes se henkilökuntamme WC ei pysy siistinä hetkeäkään, vaan käsipyyhepaperit heitellään pitkin lattiaa. Kyseessä ei todellakaan ole ainoa vastaava henkilökunnan WC. Tullessani eilen ulkoilemasta hotelille, huomasin erään isän parkkeeraavan autonsa mahdollisimman lähelle liikuntahallin ovea tuodessaan poikaansa harkkoihin. Surkeaa asennetta – ajattelin. Vein sukseni omaan autoon ja palasin katsomaan mitä liikennemerkit sanovat kyseisessä kohdassa ja huomasin, että auto oli pysäköity pelastustielle. Tässä kyseinen isä antoi lapselleen sanattoman, mutta erittäin voimakkaan viestin: ”Aivan sama, vaikka muut kuolevat – minä en ota yhtään ylimääräistä askelta!” HERÄTKÄÄ!!!

DSC_0507

Puutuin tuohon tapaukseen soittamalla pysäköinnin valvontaan, toivottavasti hinasivat auton pois. Parempi tapa olisi ollut tietysti etsiä henkilö käsiin ja yrittää herättää hänet itse, mutta ei se niin helppoa ole. Puuttuminen ei ole helppoa, se vaatii useassa tilanteessa ASENNEtta sekin. Näytä sinä esimerkkiä seuraavalla kerralla – turvallisuus on meidän jokaisen asia!

– Markku –