Elämä

Elämä on – Veitsenterällä

Kirjoitettu 15.07.2016

Maailma ja elämä on pirstaleinen ja epätäydellinen. Se on täynnä asioita ja tapahtumia, joita me emme voi hallita, vaikka kuinka haluaisimme. Jostain syystä ihminen haluaisi hallita ihan kaikkea. Haluamme suunnitella oman elämämme langan ja kaikki mitkä eivät kuulu omaan suunnitelmaamme, ovat väärää ja pahaa. Mutta ei elämä niin mene. Elämän lanka on tottelematon paskiainen, ei se pysy suunnittelemallamme tiellä, vaikka kuinka haluaisimme. Toki jos kaivamme tiemme oikein syväksi – niin syväksi, ettemme näe sivuillemme lainkaan – saattaa elämä meitä hieman totellakin. Elämänlanka ei tosin kaivetusta tiestä useinkaan pidä, vaan se alkaa ohentua ja menettää värinsä – punaisen ensimmäisenä.

Elämä on täynnä luopumisia, epäonnistumisia ja epäreiluuttakin. Sitä luulee joskus olevansa jotakin, kuuluvansa johonkin ja menevänsä jonnekin. Perille päästyään huomaakin, että eihän täällä ollutkaan mitään. Jos malttaa pysähtyä tarkastelemaan tuota hetkeä, huomaakin että siinähän onkin ihan kaikki. Kaikki mitä ihminen tarvitsee. Se on juurikin epätäydellisyydessään täydellistä.

Elämä on täynnä iloa, rakkautta, intohimoa ja onnistumisia – jos vain haluamme nähdä. Ota läheisiksi ystäviksesi häpeä ja epäonnistuminen – ne eivät petä. Nämä ystävät ovat aina vierelläsi. Näin toimien tulet tarttuneeksi nauttien ja turhia pelkäämättä hetkeen. Kun ei ole tarvetta pyrkiä hallitsemaan elämäänsä, voi vaikka tarttua palloihin ja alkaa jonglöörata, jos se sattuu hyvältä tuntumaan. Jos et uskalla tarttua hetkeen ja kokeilla ensimmäistä kertaa, et tule sitä koskaan kokeilemaan!

Elämä on hieno näytelmä – esitettynä veitsenterällä.

Nämä ajatukset heräsivät vuoden 2016 Jyväskylän Kesän ohjelmistossa nähdystä sirkusmonologista ”Veitsenterällä”. Olipa vahva kokemus – kiitos Vesa! Jatkoa odotellaan…