erilaiset persoonallisuudet

Erilaiset persoonallisuudet työyhteisössä

Kirjoitettu 20.08.2021

Työyhteisöissä on erilaisia persoonallisuuksia. Tämä on hyvä asia ja tuo monia mahdollisuuksia mutta myös haastaa johtamisessa ja vuorovaikutustilanteissa. Miten erilaiset persoonallisuudet tulisi huomioida niin, että jokaisen vahvuudet saataisiin esiin ja ristiriitatilanteista päästäisiin joustavasti eteenpäin? Kuinka tunnistaa erilaisuudet ja johtaa jokaista yksilöllisellä tavalla?

Tästä keskusteltiin Markku Pykäläisen vetämässä Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden kevään webinaarissa. Aluksi aihetta lähestyttiin persoonallisuuden kautta. Persoonallisuus on jokaisella ainutlaatuinen ja juuri se tekee meistä yksilöllisen. Persoonallisuuden kuutta osa-aluetta käytiin läpi Tony Dunderfeltiä mukaillen ja on hyvä huomata, että temperamentti on vain yksi näistä persoonallisuuden osa-alueista. Persoonallisuuteen vaikuttaa vielä aikuisuudessakin muun muassa ympäristö, jossa olemme kasvaneet. Myös erilaisia tunnelukkoja käsitellään tässä kohtaa, koska myös niillä on suuri vaikutus siihen miten henkilö käyttäytyy ja reagoi erilaisissa tilanteissa.

”Kaikki toimii joskus ja jollekin, mikään ei toimi kaikille ja aina.” – Alf Rehn

Johtamistyylejä on monenlaisia ja johtajan tulisikin pystyä mukauttamaan johtamistaan tilanteen ja johdettavan mukaan. Esihenkilöllä voi myös olla erilaisia rooleja. Toisinaan tarvitaan ihmisten johtamista ja toisiaan asioiden johtamista. Joskus taas esihenkilön tulee toimia enemmän valmentajan tavoin.

Myös muutostilanteessa erilaiset persoonallisuudet ja eritahtisuus pitäisi huomioida. Jokainen kokee muutoksen eri tavalla eikä voida olettaa, että kaikki hyväksyvät ja omaksuvat muutostilanteet samaan tahtiin. Erilaisuus vaikuttaa myös siihen, miten henkilö pystyy ottamaan palautetta vastaan eli myös tässä esihenkilön pitäisi pystyä huomioimaan myös tämä. Tärkeää olisi siis, että näistä asioista puhuttaisiin työyhteisössä ääneen, koska muuten jokaisen erilaisuus ja toiveet eivät tule esille.

Näitä asioita käsiteltiin tarkemmin webinaarissamme. Tarjolla on myös monipuolisia vinkkejä siihen, miten erilaisia persoonallisuuksia tulisi johtamisessa huomioida.

Jos haluat katsoa webinaarin, niin jätä yhteystietoja alla olevan lomakkeen kautta. Saat webinaarilinkin sähköpostiisi.

 

    Lähetä viesti
    Tilaa Hyvinvoinnin Suurlähettiläiden uutiskirje

     

    Valmennuksiimme voit tutustua täällä.